TV 2 går til retten for å få tilbake beslagte opptak

Dokumentarfotograf kledd naken i Stockholm. - TV 2 har aldri opplevd maken .

 I SKUDDLINJEN:  Fotoreporter Tommy Gulliksen kom midt i skuddlinjen i Stockholm. Kameraet har han fått tilbake - nå går TV 2 til retten for å få igjen opptakene som svensk politi nekter å utlevere. Til venstre er det rapperen Ken Ring som blir arresterert av politiet etter bråket som Tommy Gulliksen filmet.  FOTO: EXPRESSEN/PRIVAT.
I SKUDDLINJEN: Fotoreporter Tommy Gulliksen kom midt i skuddlinjen i Stockholm. Kameraet har han fått tilbake - nå går TV 2 til retten for å få igjen opptakene som svensk politi nekter å utlevere. Til venstre er det rapperen Ken Ring som blir arresterert av politiet etter bråket som Tommy Gulliksen filmet. FOTO: EXPRESSEN/PRIVAT.Vis mer

|||
(Dagbladet): TV 2 går til rettslige skritt for å få utlevert videoopptakene som svensk politi beslagla fra dokumentarjournalisten Tommy Gulliksen (29) i Stockholm sist torsdag.

Den prisbelønte fotoreporteren ble arrestert, kledd naken, plassert flere timer på glattcelle og fratatt alt arbeidsutstyr og - materiale da han gjorde opptak om hip-hop-kulturen i bydelen Bagarmossen.

Under opptakene kom Gulliksen midt i skuddlinja da det haglet stein og molotivcocktails mellom en gjeng ungdommer og politiet.

- Aldri skjedd i TV 2s historie - En tilsvarende situasjon har aldri skjedd i kanalens historie. Gulliksen var på jobb for TV 2 for å lage en dokumentar som skal på lufta nå i høst.

- Kameraet er levert tilbake, men vi kommer til å gå hele det rettslige løpet for å få tilbake vårt journalistiske råmateriale som svensk politi har nektet å utlevere, sier TV 2s kommunikasjonssjef Aleksander Valestrand til Dagbladet.

TV 2 har engasjert den kjente svenske advokaten Percy Bratt, som har levert begjæring om utlevering til svensk påtalemyndighet. Neste skritt i saken blir avgjort av reaksjonen fra den svenske åklagaren.

Sterkere kildevern enn Norge Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har også reagert kraftig både på beslaget og den hardhendte oppførselen til svensk politi.

- I Sverige er kildevernet omgitt med enda sterkere beskyttelse enn i Norge. Det er snakk om et grunnlovsvern, og politiet har ikke lov til å etterforske journalisters kilder, sier Kokkvold til Dagbladet.