Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 innfører lisens

TVNorge følger etter, og seerne må betale.

(Dagbladet.no): Hvis TV 2 vil, blir de betal-TV-kanal fra 2009. Det har kulturminister Trond Giske avgjort. TVNorge har planer om det samme, og det eneste gratistilbudet i det nye digitale bakkenettet blir NRKs kanaler, melder Dagens Næringsliv.

- Det nye digitale nettet er årsaken

TV 2s nåværende konsesjonsvilkår varer til 2009 og sier at kanalen skal være gratis tilgjengelig over tilnærmelsesvis hele landet. Giske mener at det blir mye vanskeligere å stille slike krav til TV-kanalene når det nye digitale bakkenettet erstatter dagens analoge nett om et par år.

- Vi vil få mindre kontroll over det. Flere og flere får TV gjennom kabel- og parabolanlegg. Vi risikerer at TV 2 i neste konsesjonsperiode bare gir opp å gå i det digitale bakkenettet og finner en forretningsmodell i kabel- og paraboluniverset. Det ville blitt en dårligere løsning for mange TV-seere, sier Giske til DN.

TV 2-ledelsen varslet allerede i fjor at de hadde planer om å la publikum betale en månedlig avgift på 20 kroner for å kunne se kanalen. Hvis alle de 1,8 millioner TV-seerne som i dag betaler lisens til NRK, betaler de 20 kronene, innebærer dette en driftsinntekt for TV 2 på 432 millioner kroner i året.

Drøyt to tredjedeler av TV-seerne har i dag kabel eller parabol og vil bare ha nytte av bakkenettet på hytta, i båten eller i bilen.

Store merutgifter

Det gamle TV-nettet, som har vært i drift siden 50-tallet, skal tas ut av drift i løpet av de to-tre neste åra. Det kommer neppe til å bli populært, og kulturminister Giske kan forvente seg mye kritikk og sure reaksjoner:

IKKE LENGER GRATIS: «Hotel Cæsar». Foto: Scanpix
IKKE LENGER GRATIS: «Hotel Cæsar». Foto: Scanpix Vis mer

TV-seerne vil bli instruert til å kjøpe tilleggsutstyr for minst 1500 kroner, og publikum må selv måtte koble seg opp mot det nye digitale nettet, dersom de ikke er kabel- eller parabolkunder.

TV 2 vil gjerne ha tillatelse til å kreve seerbetaling allerede fra neste år, når bakkenettet settes i drift, og altså ikke vente til konsesjonsperioden går ut i 2009.

- TV 2 ønsker å ta betalt så fort det er praktisk mulig, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy til DN.

Giske vil ikke avvise TV 2s krav, men sier at spørsmålet ikke er avklart juridisk.

TVNorge følger etter

Også TVNorge vil kreve betaling for å være tilgjengelig i det digitale bakkenettet. Administrerende direktør Morten Aass mener at publikum i økende grad aksepterer betal-TV.

- Vi mener også at vi får for dårlig betalt for vårt innhold i forhold til kostnadene med å produsere det. Vi ønsker helt klart at forbrukerne blir oppdratt til å betale for oss. Vi ser for eksempel på hvordan parabol- og kabelselskapet Canal Digital har økt sine priser, sier Aass til DN.

Omgjøringen av de vanlige reklamekanalene til betalkanaler har delvis tekniske årsaker. I det gamle analoge TV-nettet går TV-signalene bare én vei, og kanalene har ingen mulighet til å kreve betaling av seere de ikke har toveis kontakt med. Med et digitalt TV-nett må seeren derimot identifisere seg med et tilgangskort som settes inn i en dekoder. Dermed kan TV-kanalene kreve betaling.

FÅR BETALT: TV 2s sjefredaktør Kåre Valebrokk.
VIL OPPDRA FORBRUKERNE TIL Å BETALE: Morten Aass.
- VIL HA BETALT SÅ FORT SOM MULIG: Kommunikasjonsdirektør i TV 2 Rune Indrøy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling