Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 innrømmer sangfiksing i «The Voice»

Deltakere får korrigert urene toner med autotune.

SANGSMINKING: Lyden i både «X Factor», «Idol» og «The Voice» blir jobbet med før den går ut av TV-høyttalerne i form av lydmiksing og klanglegging. Men det er bare i «The Voice» at TV 2 bruker autotune. Foto: TV 2
SANGSMINKING: Lyden i både «X Factor», «Idol» og «The Voice» blir jobbet med før den går ut av TV-høyttalerne i form av lydmiksing og klanglegging. Men det er bare i «The Voice» at TV 2 bruker autotune. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mentorene Espen Lind, Sondre Lerche, Tommy Tee og Lene Nystrøm har siden august valgt ut sine vokalfavoritter i sangkonkurransen «The Voice».

Men vokalprestasjonen mentorene hører i studio er ikke alltid den samme som TV-seerne hører hjemme i stua.

TV 2 innrømmer overfor Dagbladet at det brukes autotune i lydetterarbeidet til «The Voice».

Autotune er et dataverktøy som kan brukes til å korrigere urene toner, slik at det dermed høres ut som at vokalisten synger helt rent.

- Som i vanlige musikkshow og konsertopptak, blir det også i «The Voice» gjort lydetterarbeid for at artistene skal få vist seg fra sin beste side og for at seerne skal få en best mulig opplevelse. På samme måte som modellene i «Top Model»-konkurransen blir stylet og sminket før de skal konkurrere, sørger man i «The Voice» for at hver enkelt deltaker framstår så bra som mulig gjennom et så godt lydbilde som mulig. Det er likevel viktig å understreke at autotune bare blir brukt til små justeringer, og på ingen måte i en slik grad at man blir rettet på om man synger veldig falskt. Synger man en halvtone feil på scenen, synger man også en halvtone feil i TV-sendingen hjemme i stua, sier assisterende kommunikasjonssjef Bjarne Laastad i TV 2 til Dagbladet.

- Med nennsom hånd - Når brukes autotunefunksjonen for å fikse på vokalen?

- Autotune kan brukes hardt, ved å rette opp i gale hel- og halvtoner, men i «The Voice» brukes funksjonen med mer nennsom hånd for småjusteringer som er mindre hørbare.

- Er det mulig å være mer spesifikk på hvilke stemmejusteringer det er snakk om?

- Så detaljert kunnskap har jeg ikke om det. Men jeg får beskjed om at autotune er brukt i liten grad og med liten styrke.

I går ble den første av i alt fem «The Voice»-direktesendinger sendt på TV 2, der deltakerne til Espen Lind og Lene Nystrøm måtte kjempe om å gå videre. Det var første gang i høst at det ikke har blitt brukt autotune i lydetterarbeidet.

- Fram til i går har det vært mentorene som har bestemt hvem som har gått videre. De har utelukkende basert sine avgjørelser på rålyden de har hørt i studio, sier Laastad.

Kritikk - Har TV2 gitt TV-seerne, som basert på høstens programmer med autotune kanskje allerede har funnet seg en favoritt, et riktig inntrykk av deltakernes vokalferdigheter?

- De har absolutt fått et riktig inntrykk av deltakernes prestasjoner så langt. Skulle noen være i tvil, er det bare å sjekke ut «Blue Room Sessions» på TV2.no. Her er det ikke justert på noe, sier TV 2s assisterende kommunikasjonssjef.

Den britiske versjonen av «X Factor» fikk mye kritikk da det i 2010 ble kjent at de brukte autotune. «Vi vet at vi ikke kan stole på realityshow, men om vi ikke kan stole på at vi får høre deltakernes usminkede stemmer i en sangkonkurranse, hva er da poenget?», skrev blant annet avisa The Guardian.

Laastad ser ingen betenkeligheter ved at TV 2 markedsfører serien som jakten på «Norges beste stemme» når de pynter på sangprestasjonen til de som trenger det.

- Når seerne nå skal begynne å stemme, blir det ikke brukt autotune. Det er fordi vi ikke gjør lydetterarbeid på direktesendinger. Da er det seerne som bestemmer hvem som er «Norges beste stemme».

Dagbladets «The Voice»-anmelder Torgrim Øyre mener det er ironisk at den talentkonkurransen som virkelig skal ha fokus på deltakernes vokale ferdigheter tar i bruk stemmekosmetiske hjelpemidler for å gi folket en bedre seeropplevelse.

- Dette er jo i flere tilfeller snakk om skolerte sangere, og de bør jo vises fram på det nivået de faktisk befinner seg på. Å justere feilskjær og urene toner må sees på som en form for juks, sier han.

Hadde mistanke Heidi Solheim, vokalist i bandet Pristine, røk ut av «The Voice» i begynnelsen av november. Hun forteller at hun aldri ble fortalt at det ble brukt autotune i programmet, men at hun hadde sine mistanker.

- Noen andre med samme mistanke spurte meg også om det var sånn. Men jeg tenkte også at det var veldig mange flinke folk med. Hvordan TV2 velger å gjennomføre produksjonen sin, skal de imidlertid få lov til å bestemme selv. Jeg tror ikke de har brukt det på meg. Eller, jeg håper ihvertfall ikke det, sier hun.

- Tror du TV-seerne kan føle seg lurt?

- Ja, det kan hende. Det blir jo en annen verson av virkeligheten, så jeg forstår hvis noen reagerer på det, sier Solheim.