(Dagbladet): Ifølge frilansjournalist og forfatter Knut Lindh var daværende TV 2-reporter Stein Kåre Kristiansen på helt feil sted da han i 1996 rapporterte at ryktene om at ingeniør Jan Fredrik Wiborg ble drept to år tidligere, umulig kunne stemme.
Wiborg er mannen som hevdet å sitte på bevis for at stortingspolitikerne ble ført bak lyset i et av datidas mest brennbare politiske spørsmål - hvor den nye hovedflyplassen skulle ligge. Da han ble funnet død i København i 1994, konkluderte dansk politi med selvmord - men to år senere ble det fart i ryktene om at Wiborg i virkeligheten var tatt av dage.
Var 550 meter unna TV 2 undersøkte saken, men konkluderte raskt med at Wiborg var alene på sitt rom på Cabinn Express Hotel i Danasvej 32 da han døde - fordi det var et elektronisk låsesystem på døra, som ville registrert det dersom andre hadde ankommet eller forlatt rommet.
Stein Kåre Kristiansen undersøkte imidlertid feil hotell, hevder Lindh, som er aktuell med boka «Hvem drepte Jan Wiborg?» på Kagge forlag. Bildene i TV 2s reportasje er tatt på søsterhotellet Cabinn Scandinavia i Vodroffsvej 55 - 550 meter unna. Hotellet i Danasvej, der Wiborg døde, hadde ingen elektronisk registrering av hvem som åpnet dørene til rommene.
- TV 2s bevis ble oppfattet som så ugjendrivelig at hele dekningen av Wiborg-saken ble lagt død av norsk presse. Det viser research jeg har gjort til boka, sier Lindh - som selv var vaktsjef i TV 2 på det aktuelle tidspunktet - til Dagbladet.
De nye opplysningene om TV 2s Wiborg-journalistikk ble først omtalt av ABC Nyheter torsdag. Tidligere programdirektør i TV 2, Finn H. Andreassen, stiller seg bak anklagene mot Kristiansen i et debattinnlegg i Aftenposten i dag. Han hevder at TV 2 må ha visst at de var på feil hotell, siden Kristiansen i det samme innslaget gjør en stand-up i Danasvej, og at de derfor «fusket med fakta».
- Burde vært grundigere Til Dagbladet sier en ordknapp Stein Kåre Kristiansen at «det er lenge siden» og at han reiste til Danmark med ferten av en stor skandale, men at hotellets forklaring om det elektroniske låsesystemet var så enkel og troverdig at han rapporterte dette og reiste hjem.

- Jeg må være åpen for at jeg burde undersøkt saken grundigere. Men jeg tror ikke at både dansk politi og Smith-kommisjonen, som gransket flyplassprosessen i 2001, så bort fra muligheten for drap ene og alene på grunn av min reportasje. Og dersom et samlet norsk pressekorps la fra seg saken på grunn av reportasjen, sier det vel mest om dem, sier Kristiansen, som i dag er seniorrådgiver i PR-byrået Gambit Hill & Knowlton.
Til ABC Nyheter sier Kristiansen at han følte seg overbevist om at han var på rommet Wiborg bodde i, men innrømmer at han ikke dobbeltsjekket dette. Til Aftenposten legger Kristiansen til at det var hotellbetjeninga og politiets forklaring som lå til grunn for hans nyhetsinnslag - ikke bildene av låsen på hotellrommet.
Sønnen hadde ikke hørt noe Knut Lindh legger i den nye boka fram det han mener er klare indikasjoner på at Wiborg i realiteten ble drept. Det dreier seg om det kraftige vindusglasset i hotellrommet, som Lindh mener ikke kan ha blitt knust uten slagvåpen; om et vitne som forteller at vinduet var åpent før Wiborg døde, men ble funnet lukket i luftestilling da politiet ankom, og om nøkkelkortet til hotellrommet, som aldri ble funnet.
Det er også på det rene at Wiborg fortalte bekjente at han skulle til København for å treffe sin sønn, som han ikke hadde sett på mange år.
Sønnen hadde imidlertid ingen avtale med ham, og ble oppmerksom på at faren var død først mange år seinere.
- Jan Wiborg jobbet fra 1990 med å overbevise Stortinget om at målingene av sikten på Hurum var manipulert. Jeg vet ikke av hvem eller hvorfor, men mener det ikke finnes noen annen forklaring enn at han ble lokket til København og drept, sier Lindh.

Det var et stort nederlag for Brundtland-regjeringa da flertallet på Stortinget i 1988 gikk inn for å bygge ny hovedflyplass på Hurum. Etter å ha fått målingene Wiborg mente var manipulert, snudde Stortinget i 1991 og gikk istedet inn for Gardermoen. Den nye hovedflyplassen ble åpnet i 1998.
