Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 legger ned Dokument 2

- Svært bekymret for profilendringen, sier Tonje Steinsland.

BEKYMRET: Tonje Steinsland i Dokument 2. Foto: JØRN H. MOEN
BEKYMRET: Tonje Steinsland i Dokument 2. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

(Dagbladet.no): Norges lengstlevende dokumentarserie på tv, Dokument 2, legges nå mest sannsynlig ned. Dette skjer som ledd i TV 2s planer om å spare 150 millioner kroner, noe som kan føre til så at så mange som 100 personer må gå i kanalen.

TV 2-ledelsen har også etter det Dagbladet.no erfarer varslet at de vil gjennomgå blant annet Tabloid og God Morgen Norge i forhold til programkonsept og lønnsomhet.

De ansatte i Dokument 2 var i går i møte med TV 2-sjef Alf Hildrum. Der fikk de vite at avgjørelsen blir endelig klar i månedsskiftet september/oktober - på samme tid som ledelsen i går varslet av resten av spareplanen for tilsammen 150 millioner kroner vil være klar.

- Vi varslet på et møte med de ansatte i går ettermiddag at det er sånn det ser ut. Det vil i så fall gjelde fra 2010, og skjer som en del av gjennomgangen av kostnader vi nå har i TV 2, sier nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland til Dagbladet.no.

- Uunngåelig
Dokument 2 har vært en fast programpost på TV 2 siden 1992, den gang med Gerhard Helskog i spissen. Magasinet har vunnet en rekke priser etter sine avsløringer, samt sådd frø til mang en debatt.

- Dokument 2 er et veldig bra program, men det er samtidig veldig dyrt å lage. Det er uunngåelig å ha en gjennomgang av kostnader uten å se på dette. Slik Dokument 2 drives nå blir det for dyrt, sier Helland, som håper at kanalen til tross for nedleggelsen kan beholde så mange ansatte som mulig.

- Kompetansen som er hos medarbeiderne her nå er svært god, og den skal vi klare så godt som mulig å ta vare på i TV 2. Vi må i alle medieorgansisasjoner finne formater og innteksmodeller som vi alle kan leve med,

- Svært bekymret
En av TV 2-profilene som står i spissen for Dokument 2 er Tonje Steinsland. Hun er ikke spesielt fornøyd med ledelsens beslutning:

- Vi fikk varsel i går om at Dokument 2 med all sannsynlighet kommer til å bli lagt ned fra nyttår. Vi som jobber i redaksjonen er svært bekymret for den profilendringen TV 2-ledelsen nå foretar. Vi mister journalistisk tyngde, og TV 2 utvikler seg i retning av å drive med ren underholding og «breaking news», sier Steinsland til Dagbladet.no.

- Siden kanalen startet for 17 år siden, har Dokument 2 vært svært viktig for den norske samfunnsdebatten. Det er ingenting som tyder på at programmet vil bli erstattet av noe annet, sier Steinsland videre.

Ikke alene?
- Grunnen til at vi tok det såpass tidlig, og før andre konklusjoner i forhold til innsparingen, er at programmet har en lang produksjonshorisont. De produserer nå i stor grad for 2010, og har allerede snart produsert ferdig for høsten 2009, sier Øvre Helland.

- Står også Tabloid og God Morgen Norge i umiddelbar fare for nedleggelse?

- Det kan jeg ikke gi noe svar på nå. De to programmene og mange andre - alle andre, faktisk - er under vurdering i forhold til sendeskjema og lønnsomhet.

- Vil denne nedleggelsen endre på brøken mellom nyheter og underholdning i TV 2?

- Det tror jeg egentlig ikke. I dag er jo det aller meste av TV 2s sendeflate underholdning, og jeg tror ikke at brøken vil forandre seg. Fortsatt vil det være mye underholdning i TV 2, men det vil også være en bred kanal med nyheter, sport og underholdning som grunnstoper, sier Øvre Helland.

Frykter ikke NRK-monopol
- Tidligere i år ble det klart at TVNorge legger ned all nyhetsvirksomhet. Om TV 2 kutter dramatisk i sin nyhetssatsing, vil ikke det igjen gi NRK en monopolsituasjon for tv-nyheter?

- Nei, jeg er helt overbevist om at både ledelse og framtidige planer vil gi god plass til nyheter. Vi har idag allerede utvidet nyhetsdekningen med Nyhetskanalen og en bred satsing på nett.

- Står Nyhetskanalen i fare?

- Nei, Nyhetskanalen er et eget prosjekt som i stor grad blir finansiert av egne abonnementsinntekter fra distributørene. Sånn dreier økonomien hos oss og andre også, mot abonnementsordninger der brukerne i større grad betaler for innholdet. Det som skjer nå er en omstilling i stor grad, og ikke en reduksjon av nyhetstilbudet, sier Øvre Helland, og fortsetter:

- Det er beklagelig at vi ikke kan drive videre Dokument 2. Den sammenhengende fortellingsformen er viktigere nå enn noen gang, nå som nyhetsvirkeligheten er så fragmentert. Alt går så fort at det kan være vanskelig å følge med, så vi gjør en vurdering hvordan vi kan bringe dokumentarfilmformen videre selv om vi ikke har Dokument 2 - for eksempel med innkjøpt materiale. Unikt innhold må vi klare å lage, ellers har vi ikke noe å selge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling