USIKKER: TV 2-profilen Davy Wathne er usikker på veien videre for kanalen og seg selv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
USIKKER: TV 2-profilen Davy Wathne er usikker på veien videre for kanalen og seg selv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

TV 2 mister stadig flere profiler: - Har spurt Sandnes om de vil bli kvitt min generasjon

Davy Wathne er usikker på hvordan kanalen ser ut i tiden framover.

Etter at det i mai ble klart at TV 2 skal kutte 350 millioner kroner i budsjettet innen 2020, har en rekke ansatte søkt om og fått innvilget sluttpakker. Flere av dem er kjente tv-ansikter.

I sommer har meldingene om store TV 2-profiler som takker for seg, flere etter å ha vært ansatt i kanalen i mer enn 20 år, kommet som perler på en snor.

Fra før var det kjent at en av kanalens aller mest erfarne og gjenkjennelige journalister, Niels Gunnar Lie (65), trekker seg tilbake til neste år. Jan Ove Ekeberg (62), journalist og mangeårig programleder for kanalens økonominyheter, fortalte i sommer at han tar sluttpakke og går over til en hverdag som fulltids forfatter.

Også journalist og nyhetsanker Mah-Rukh Ali (34) har tatt imot tilbudet om sluttpakke, og går over til NRK som distriktsredaktør for Buskerud. Mandag ble det kjent at Signe Tynning (53), som ledet sin siste «God Morgen Norge»-sending i fjor, har tatt sluttpakke. Tidligere i sommer meldte VG også at en rekke sportsprofiler forsvinner ut døra, de fleste som en følge av at kanalen står uten Tippeliga-rettigheter etter årets sesong: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Ole Martin Årst, Freddy Dos Santos, Thomas Aune og Aleksander Schau.

Usikker

En av kanalens store profiler som fremdeles har navnet sitt på en kontrakt, Davy Wathne (66), har i sommer snakket med fagbladet Journalisten om at han selv vurderer å slutte i kanalen.

– Da jeg ble spurt, svarte jeg helt ærlig at TV 2 er i en omstillingsprosess, og at det for meg virket lurt både å se an hva kanalen blir i 2017 og hvilke oppgaver jeg blir satt til, sier Wathne til Dagbladet i dag.

Dermed er sportsnestoren fremdeles inne i en tankeprosess rundt veien videre. Han mener kanalen er inne i en usikker tid.

– Det er tusen ubesvarte spørsmål, og jeg tror alle føler på samme tvil som meg. Man vil vite hvordan landskapet ser ut der man er på vei, sier Wathne.

– Viktig med tillit

TV 2-veteranen mener store mengder kompetanse og tyngde forsvinner sammen med de erfarne journalistene som nå takker for seg i kanalen.

– For meg som gammel mann og tv-seer er det viktig med en viss tillit til kompetansen og nivået hos de som lager sendingene.

Wathne sier han har spurt konsernsjef og sjefredaktør Olav T. Sandnes om planene for de mest erfarne i TV 2-systemet.

– Jeg har spurt Sandnes om ledelsen helst ser at vår gruppe forsvinner helt ut. Da svarte han at han er en fan av meg, og ønsker at jeg skal fortsette, sier Wathne.

— Naturlig prosess

Tv-sjef Morten Wiborg i mediebyrået Carat tror ikke utfarten av erfarne journalister og mangeårige profiler utgjør noen særlig risiko for kanalen.

– Mange sportsprofiler forsvinner sammen med tippeligarettighetene, og de fleste andre anser jeg som naturlig avgang og en prosess der gamle travere byttes ut med nye profiler som nok også kan brukes i programtyper som skal satses mer på, sier Wiborg, og mener det «ligger litt i kortene» at TV 2 er inne i en prosess der underholdnings-tv kommer til å prioriteres høyere.

For knappe to uker siden bekreftet TV 2 at de ikke søker på regjeringsavtale om å være kommersiell allmennkringkaster, en avtale som blant annet har egne nyhetsproduksjoner som et søknadskriterium.

Frist ut august

Tidligere i sommer meldte Journalisten at 20 TV 2-ansatte har søkt på de utlyste sluttpakkene.

Klubbleder Henrikke Helland opplyser til Dagbladet at hun ikke har tilgang til konkrete tall på hvor mange som nå har søkt sluttpakke.

Sarah Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2. Hun skriver i en e-post til Dagbladet at kanalens programmer henvender seg til et mangfold av seere.

– Derfor er det også viktig at vi speiler dette på best mulig måte både med tanke på alder, kjønn og bakgrunn forøvrig. Selv om noen profiler nå har valgt å søke på tilbudet om sluttpakke så har vi heldigvis en lang tradisjon med å dyrke fram talenter i TV 2. Jeg er sikker på at vi vil fortsette å se mange dyktige medarbeidere både på skjermen og i TV 2 forøvrig også i årene fremover, skriver Willand.

Hun vil ikke kommentere antallet innvilgede sluttpakker før fristen for å søke går ut i slutten av august.