TV 2 nekter homoreklame i jula

TV 2 nekter å vise en reklamefilm for Homofiles Ungdomstelefon. Kanalen mener homofili er et så kontroversielt tema at det kan opprøre tv-seerne i julehøytida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag gir TV2 gratis reklameplass til humanitære organisasjoner mellom juleprogrammene. På denne såkalte reklamefrie dager får humanitære organisasjoner muligheten til å formidle sitt budskap gratis. Søknaden fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) om å få vise sin reklamefilm for Homofiles Ungdomstelefon, ble imidlertid blankt avslått. Tv-kanalen mener at homofili som tema er for kontroversielt for julestemte nordmenn.

- Vi er opprørt og skuffet over TV2. Vi har laget en informasjonsfilm som har som budskap å synliggjøre homofili blant ungdom. Det har vært fokusert på unge homofile og selvmord i media den siste tida. Her ønsker vi å gi homofile et positivt bilde, samtidig som vi opplyser om det eneste landsdekkende tilbudet som finnes for unge homofile, sier leder Merethe Hellstrøm i LLHs ungdomsutvalg.

Passer ikke

Filmen viser et juleball på en skole. En gutt sitter og ser drømmende ut på dansegulvet der en gutt og ei jente danser tett. Etter at de to er ferdige med dansen tar han mot til seg, går over gulvet, og byr opp gutten til dans. Dette ble for sterk kost for TV2, som mener at reklamefilmen ikke passer inn i deres konsept på de reklamefrie dagene.

- Vi ønsker ikke å provosere på høytidsdagene. Det er fortsatt slik at homofili er et kontroversielt tema. Derfor valgte vi å ikke vise filmen, sier juridisk rådgiver Theo Jordal i TV2.

- Hva synes du selv om filmen?

- Jeg synes det er en fin film. Samtidig så forstår jeg de som reagerer på filmen. Vi ønsker å respektere helligdagsfreden og trø litt varsomt. Derfor valgte vi etter en vurdering å si nei til filmen, sier Jordal.

Bredt tema

I brevvekslingen mellom LLH og TV2 før avslaget argumenterer administrasjonssjef Geir Sundkøien i TV2s markedsavdeling med at de ønsker å treffe et bredt lag av befolkningen med et tema som har «allmenn interesse». Noe LLH tolker dit hen at deres sak er for smal.

- Homofili angår ikke bare dem som selv er homofile. Vår ungdomstelefon mottar henvendelser fra søsken, foreldre, klassekamerater og helsepersonell som ønsker svar på spørsmål knyttet til homofili. Dette er det eneste landsdekkende tilbudet som tar opp spørsmål om ungdom og homofili, sier Merethe Hellstrøm.

Hun mener at det hadde vært spesielt viktig å nå ut med organisasjonens budskap i jula.

- Av erfaring er det mange unge homofile som har behov for noen å snakke med i jula. Vi håpet at dette var en mulighet til å synliggjøre et tilbud. Samtidig er dette en holdningsskapende film som angår alle, sier Hellstrøm.

Se filmen her

SKUFFET: Leder i LLHs ungdomsutvalg, Merethe Hellstrøm, er skuffet over at TV2 ikke vil sende informasjonsfilmen om Homofiles Ungdomstelefon. TV2 mener filmen er for kontroversiell.
STERKE SCENER? Her er fire scener fra den 30 sekunder lange informasjonsfilmen for Homofiles Ungdomstelefon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer