Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 og NRK har anmeldt 19 trusler: - Har leid inn sikkerhetspersonell

- Trusler er et økende problem, er dommen fra kringkasterne.

ENGASJERER SEG: - Jeg blir personlig opprørt av at folk ønsker å frarøve folk retten til å være synlige på grunn av hvordan de ser ut eller hvilken bakgrunnen de har, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ENGASJERER SEG: - Jeg blir personlig opprørt av at folk ønsker å frarøve folk retten til å være synlige på grunn av hvordan de ser ut eller hvilken bakgrunnen de har, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti ganger på bare to år har ansatte i NRK vært involvert eller offer for så grove trusler og sjikane fra publikum at det er besluttet å anmelde forholdet. Det viser en oversikt over anmeldelser som Dagbladet har fått innsyn i (se faktaboks).

I arbeidet med sakene om rasistisk hets mot NRK-ansatte med minoritetsbakgrunn, spurte Dagbladet NRK om tilgang på anmeldte trusler siden 2016.

Oversikten viser at journalistene ikke bare trues via telefon, sms, Facebook og Twitter. Ifølge opplysningene skjer det også at individer retter så grove trusler mot NRK-ansatte til personer som jobber i andre medier, at kollegaer i andre mediehus må ringe og varsle NRK.

- Personlig opprørt

Dagbladet-saken forrige uke om personen som hetset «Debatten»-programleder Fredrik Solvang med nedsettende karakteristikker av «østlige mennesker», vakte stor oppsikt og debatt.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tar alle tilfellene svært alvorlig, sier han til Dagbladet.

- Jeg blir personlig opprørt av at folk ønsker å frarøve folk retten til å være synlige på grunn av hvordan de ser ut eller hvilken bakgrunnen de har. NRK plikter å beskytte folks rett til å være synlige i Norge, og dette engasjerer meg sterkt.

- Mangfoldet skal synes på den offentlige arenaen og ingen skal skremmes bort på grunn av hudfarge, mening, livssyn eller kulturbakgrunn. Jeg blir lei meg over at noen mener at noen ikke har rett til og synes. Det er diskriminering i praksis.

Økning i trusler

- Mitt inntrykk er at det er mer trusler og sjikane mot journalister nå enn før. Vi har derfor besluttet at NRK skal kartlegge dette over jul, ved å spørre medarbeiderne. Som arbeidsgiver mener jeg vi har en plikt til dette, sier kringkastingssjefen.

TV 2 er ikke langt unna tallene til NRK. Siden 2016 har kanalen anmeldt ni saker til politiet, forteller TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

- Det er trist at det er sånn, men dette er et økende problem. Særlig medarbeidere som er synlige på skjerm, er ekstra utsatt. I enkelte tilfeller har vi leid inn sikkerhetspersonell på grunn av trusler. Da kan det dreie seg om tiltak rundt bolig og enkeltpersoner, forteller Willand.

- TV 2 har en lav terskel for å anmelde. Det viktigste for oss er at vi har en tydelig holdning, og viser at vi ikke aksepterer at våre medarbeidere utsettes for trusler, legger hun til.

- Vil bli synlige

I NRK er Thor Gjermund Eriksen opptatt av at ansatte og profiler skal ivaretas og beskyttes.

- Dette er skarpe profesjonelle medarbeidere som er forberedt på reaksjoner fra publikum, men det går selvsagt en anstendighetsgrense, for ikke å snakke om når det kommer til direkte trusler. Det kan ikke aksepteres. De mest synlige merker det mest, sier kringkastingssjefen.

Eriksen tror mange av dem som truer og hetser, egentlig ønsker oppmerksomhet.

- Dilemmaet er å avveie hvordan man skal håndtere det. Hvordan markere at dette ikke er greit og beskytte medarbeidere, men samtidig ikke oppfylle målet til dem som truer, sprer rasisme eller diskriminerer, som ofte er å skremme og å bli synlige. Vi ser ofte at de inspirerer hverandre og at uakseptable ytringer har en smitteeffekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!