KRANGLER OM RETTIGHETER: TV 2 og VG er ikke enige om hva slags bruk av de ettertraktede rettighetene til engelsk fotball. TV 2 har betalt mellom 700 - 800 millioner kroner for retten til å vise Steven Gerrard og de andre fotballstjernene - her i aksjon mot en spiller fra Premier League-laget Manchester United. Reuters / Phil Noble
KRANGLER OM RETTIGHETER: TV 2 og VG er ikke enige om hva slags bruk av de ettertraktede rettighetene til engelsk fotball. TV 2 har betalt mellom 700 - 800 millioner kroner for retten til å vise Steven Gerrard og de andre fotballstjernene - her i aksjon mot en spiller fra Premier League-laget Manchester United. Reuters / Phil NobleVis mer

TV 2 og VG i bitter Premier League-krangel

- Det går mye advokatbrev for tida, sier TV 2-topp.

(Dagbladet): - Det går mye advokatbrev for tida, bekrefter rettighetssjef i TV 2, Bjørn Taalesen til Dagbladet.

Kanalen hans liker dårlig at VG fritt bruker video fra engelsk Premier League på sine nettsider.

TV 2: Soleklart rødt kort TV 2 har hatt rettighetene på fotballens Formel 1 siden 2010 og skal ha betalt et sted mellom 700 - 800 millioner kroner for rettighetene til Premier League i Norge i tre år.

- Det er uklart hva som er lov og hva som ikke er lov, dette er ikke noen rett fram problemstilling. Vi i TV 2 ønsker kontroll over bruken og likhet for loven. Det må være en sammenheng mellom hvor mye man betaler og hvor mye man får, sier Taalesen.

Stridens kjerne er endringer i åndsverkloven fra 2013.

Der ble det slått fast at om noen har kjøpt eksklusive rettigheter til et evenement, slik TV 2 har gjort, kan andre aktører fritt bruke opp mot 90 sekunders film fra dette uten å måtte betale noe form for vederlag, slik VG gjør. Forutsetningen er at hendelsen regnes for å være av nasjonal interesse.

- Det vi har gjort er å forholde oss til den loven, sier VG-redaktør Torry Pedersen.

VG: - Stolpeskudd - Jeg har fått et brev fra TV 2 med spørsmål om vårt syn på bruk av Premier League, og vi svarte dem. Siden har vi ikke hørt et pip, sier han.

Ifølge VG-redaktøren er det ingen tvil om at de største fotballkampene fra England har nasjonal interesse i Norge. 

- Hva med Aston Villa mot Hull, da?

- He he, der er jeg mer i tvil. Men når Liverpool spiller mot United, som på søndag, så er det iallefall helt en ubestridelig interesse, sier Pedersen. 

Han sier TV 2 ser feil på situasjonen, og at VG-sakene med video fra Premier League er bra business også for tv-kanalen.

- Det er snakk om maksimalt 90 sekunder av en fotballkamp på 90 minutter. Jeg kan ikke begripe hvordan det krenker TV2s rettigheter på Premier League. Snarere tvert imot, jeg vil hevde at det er med på å styrke interessen rundt engelsk fotball i Norge. 

TV 2-topp Taalesen sier det er vanskelig å avgjøre hva som er en nyhets- eller sportshendelse av «nasjonal betydning». 

Klage til dommeren? - Hva er det? Det er vanskelig å definere hva som passer og ikke passer inn. Det er ikke rart det blir diskusjon om dette, men jeg føler VG strekker strikken her. Det er lett å be om tilgivelse i etterkant når regelverket er så uklart som de er idag, sier han.

- Vurderer TV 2 å trekke VG for retten over dette? 

- Det kan jeg ikke si om vi skal eller ikke skal. Jeg tror uansett at det kanskje må komme en rettslig hendelse for å klargjøre hva som er riktig tolkning av regelverket her, sier han. 

- Hvor viktig er dette for TV 2?

- Det er blitt viktigere og viktigere. Vi ser litt på hele regelverket nå, klør oss litt i hodet og lurer på neste trekk.