UNDER DANSK KONTROLL: Konsernsjef og sjefredaktør i TV2, Alf Hildrum, må snart forholde seg til at det er danske Egmont som kontrollerer TV2. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
UNDER DANSK KONTROLL: Konsernsjef og sjefredaktør i TV2, Alf Hildrum, må snart forholde seg til at det er danske Egmont som kontrollerer TV2. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

TV 2 på vei til Danmark

A-pressen er i ferd med å gi fra seg kontrollen over landets største kommersielle tv-kanal til danske Egmont.

(Dagbladet): A-pressen vil selge et ukjent antall aksjer i TV2 til det danske mediekonsernet Egmont.

Det får Dagbladet bekreftet av flere sentrale kilder.

A-pressen og Egmont eier i utgangspunktet 50 prosent av TV2 hver. Selskapene har gjensidig forkjøpsrett dersom den andre parten skulle ønske å selge, og en ukjent andel av A-pressens eierandel er nå i ferd med å bli overført til Egmont.

Ut ifra Dagbladets opplysninger er et slikt salg i sluttføringsfasen, men saken er ikke ennå blitt behandlet av styret i A-pressen.

- Ingen kommentar Dette innebærer dermed at Egmont vil sitte med aksjemajoriteten og kontrollen over TV2.  

- Jeg har ingen kommentar, sa konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen, da Dagbladet spurte ham om situasjonen i går ettermiddag.

A-pressen eies på sin side av både LO og Telenor-selskapet Telenor Media & Content Services, med sistnevnte som største eier.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med styreleder i A-pressen og daglig leder i Telenor-bedriften Erik Nord, som heller ikke ønsket å kommentere saken.

Hastemøte Det har i lengre tid vært spekulert i om A-pressen har villet selge TV2, noe som har blitt styrket av at A-pressen for kort tid siden kjøpte opp Edda Media fra det britiske selskapet Mecom.

Etter det Dagbladet kjenner til, er overførselen ennå ikke behandlet i A-pressens styre. Det kan imidlertid bli kalt inn til hastemøte når salget er avklart.

Flere styrerepresentanter i A-pressen bekrefter overfor Dagbladet at de ikke har vært med på å behandle en slik sak, men at slike avgjørelser må igjennom styret.

TV 2s danske styreleder og daglige leder i Egmont, Hans Jacob Carstensen, ville verken bekrefte eller avkrefte salget av TV2 da Dagbladet fikk tak i han onsdag ettermiddag.  

- Vi i Egmont har et utmerket samarbeid med A-pressen om eierskap av TV2. Egmont har et langsiktig perspektiv på eierskap av TV2. Dersom det A-pressen skulle bestemme seg for å selge må vi se på det, men jeg vil ikke kommentere noe utover dette, sier Carstensen.

Fikk millionavtale I tillegg til styreleder Erik Nord, har også nestleder Jon Mathias Hippe, og en rekke andre styremedlemmer ingen ønsker kommentere Dagbladets opplysninger.

TV2 inngikk etter en kort periode uten konsesjonsavtale i 2010 en avtale med staten om at selskapets hovedkanal fortsetter som allmennkringkaster med hovedkontor i Bergen.

Avtalen gjelder fram til 31. desember 2015.

Til gjengjeld pålegges kabeldistributørene å formidle kanalen «til markedsvilkår». Ifølge TV2 måtte dette bety at kabelselskapene måtte betale like mye til TV2 som om det hadde blitt gjennomført budrunder.

Etter en kjennelse i Kabeltvistnemnda i desember i fjor ble det klart at kabelselskapene måtte betale TV2 140 millioner.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med konsernsjef Alf Hildrum i TV2, som henviste til kanalens infoavdeling.