TV 2-Pål var best, NRK vant

I går startet debattkrigen mellom NRK og TV2. Dagbladet har vurdert «RedaksjonEN» og «Tabloid» etter følgende kriterier: 1. Programleder: stil og utstråling, kvalitet på spørsmål.2. Tema: aktualitet og interesse.3. Gjester: relevans, nyhetsverdi og «tyngde».4. Studio: design, lys, vignetter.5. Produksjon: kameraføring, rulletekst, klipp, intro etc.

- Vi er mer tabloide

Viggo Johansen mener NRK godt kunne ha kalt sitt program «Tabloid» i stedet for «RedaksjonEN».

Johansen er helt blaut av svette når han forlater studio etter første sending i debattprogrammet «RedaksjonEN». Han drikker sjampanje, får roser og hører fire taler.

- Det var et ganske tøft løp. Dette var første dagen, og vi har begynt på et maratonløp. Den som har best journalistikk vinner, sier Johansen.

Han mener NRKs debattvalg om at barn er blitt feitere var mer tabloid enn TV2s knokkelkamp mellom Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg. Likevel mener han at NRK har et større register å spille på.

- Vi kan lage reportasjer og gå mye live. Selv om temaet var tabloid, så var det viktig for oss å få fram alle nyansene i en sak. Ålreit, vi fikk kanskje ikke fram de aller tøffeste konfrontasjonene, men vi fortalte en historie, sier Johansen.

Johansen bryr seg lite om kritikken fra TV2 om at debattene nå går i stereo.

- Jeg tar det helt avslappa, fordi det er ledelsen som har sagt at de vil styrke sendeflata mellom kl 20.00 og 21.00. Vi tar den utfordringa, sier Viggo Johansen.

- Det blir et kappløp

Pål T. Jørgensen i «Tabloid» var usikker både på sin egen og Viggo Johansens innsats etter sendingene i går kveld.

- Dette blir et kappløp om de hotteste debattantene, men det er godt å komme i gang, sier Jørgensen.

TV2s debattleder var svett og røyksugen etter høstens første «Tabloid» i går kveld. Mest av alt var han lettet.

- Det er alltid godt å komme i gang med sesongen. Den siste uka har jeg bare gått rundt og ventet, og vært veldig rastløs, sier Jørgensen.

Rett før «Tabloid»-debuten for to år siden proklamerte han at programmet ikke skulle bli en sending fylt av politikere. I går slo han til med Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg i studio.

- Vi hadde en tradisjonell start med to topp-politikere. Hvordan det gikk, klarer jeg aldri å vurdere rett etter sending, men både vi og NRK plukket opp to gamle sommersaker til første program, påpeker Jørgensen.

- Hva er den største forskjellen på deg og Viggo Johansen?

- Journalistisk er vi ganske like. Forskjellen på programmene våre er at hans er lenger og inneholder både reportasjer og debatt, mens «Tabloid» er et reint debattprogram, sier Jørgensen.

- Jeg håper også det er en styrke at vi har holdt på i over to år.

Dagbladets jury har bestått av nyhetsredaktør John Arne Markussen, politisk redaktør Thor Gjermund Eriksen og kulturjournalist Sissel Fantoft.

1. Programleder: stil og utstråling, kvalitet på spørsmål.
2. Tema: aktualitet og interesse.
3. Gjester: relevans, nyhetsverdi og «tyngde».
4. Studio: design, lys, vignetter.
5. Produksjon: kameraføring, rulletekst, klipp, intro etc.

«RedaksjonEN»

1. Litt mye fekting med hendene, men Viggo Johansen har tyngden og selvtilliten til en god debattleder.

2. Fedme blant barn var et overraskende og folkelig temavalg med bred appell. En lovende start på sesongen.

3. «RedaksjonEN» hadde sikret seg et godt panel, gjestene var en balansert blanding av ekspertise og case, og Johansens intervju med Marit Christensen var åpenhjertig og godt.

4. NRK følger gjerne i BBC-sporet, og det fungerer utmerket også her. Studio er romslig, rolig og uten forstyrrelser, slik at samtalen kommer i fokus.

5. Lite nyskapende, men solid og godt direktefjernsyn er noe NRK kan.

Totalt: «RedaksjonEN» var kveldens klart beste program, med sitt brede og utradisjonelle temavalg ble debatten på NRK kveldens vinner.

«Tabloid»

1. Pål T. Jørgensen er kveldens beste programleder. Rolig og støtt holder han tråden i diskusjonen og styrer samtalen.

2. Politikk er alltid aktuelt, men å få Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg i studio for å diskutere mulige regjeringsalternativer ble rett og slett kjedelig i forhold til fedmedebatten på NRK.

3. Bondevik og Stoltenberg er alltid aktuelle, og de har «tyngden», men nyhetsverdien i går var lik null.

4. «Tabloid»-studio er overlesset i gult og rødt, varme farger som sikkert en ment å skulle heve temperaturen i debattene. I stedet blir det litt for mange forstyrrende elementer.

5. «Tabloid» følger samme mal som tidligere, og det fungerer greit uten de store overraskelsene.

Totalt: «Tabloid» sikret seg tidlig i sommer våre to mest kjente politikere til å åpne debattsesongen, men i forhold til «RedaksjonEN» var både

VAR BEST: Pål T. Jørgensen.
MEST TABLOID: Viggo Johansen.