TV 2-profil klages inn for PFU

- Reklamedeltakelsen er et grovt brudd på reglene.

KLAGES INN: Bernt Olufsen reagerer på at TV 2-kommentator Øyvind Alsaker ble brukt i Lotto-reklame. Foto: Scanpix
KLAGES INN: Bernt Olufsen reagerer på at TV 2-kommentator Øyvind Alsaker ble brukt i Lotto-reklame. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Du har kanskje sett Lotto-reklamen der TV 2-kommentator Øyvind Alsaker vender sin kommentarstemme mot en sofaslitende ektemann som ikke deltar i husarbeidet. Reklamen ble blant annet sendt på TV 2 under sommerens fotball-VM.

Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen, nå redaktør i Schibsted Media Group, har klaget reklamedeltakelsen inn for Pressens faglige utvalg.

«Jeg trodde kampen var i full gang da jeg hørte Øyvind Alsakers kommentatorstemme komme gjennom TV-apparatets høyttaler i en av VMs innledende kamper. Men så viste det seg å være et reklameinnslag for Norsk Tipping direkte i forkant av den samme kampen som Alsaker skulle kommentere,» skrev han i en post på mediabloggen sin, der episoden ble omtalt som et grovt brudd på reglene.

- Ja, dette mener jeg er et åpenbart brudd på presseetikken, og et viktig spørsmål å ta opp, sier Olufsen til Dagbladet.

Tatt av skjermen Olufsen henviser spesielt til punkt 2.2 og 2.6 i Vær Varsom-plakaten. Punkt 2.6 lyder: «Avvis alle forsøk på å bryte ned det klare skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold. Avvis også reklame som tar sikte på å etterligne eller utnytte et redaksjonelt produkt, og som bidrar til å svekke tilliten til den redaksjonelle troverdighet og pressens uavhengighet.»

I fjor ble værmelder Elin Tvedt fjernet fra TV 2-skjermen etter at hun deltok i en tv-reklame.

- Elin Tvedt hadde en personlig reklameavtale og ble tatt av luften som en følge av dette. Øyvind Alsaker har derimot ingen personlig avtale eller personlig vinning. Han stiller opp som en følge av TV 2s samarbeid med Norsk Tipping. Dette er et samarbeid som er viktig for TV 2 på bakgrunn av Norsk Tippings store engasjement i norsk idrett, sa sportsjef Vegard Jansen Hagen i TV 2 til VG da avisa tok opp problematikken i sommer.

Avviser klagen I tilsvaret til PFU avviser TV 2 Olufsens klage, og påpeker at det ikke er snakk om noen gjenytelser for reklamebruken. De opplyser også om at det aldri hadde vært aktuelt å tillate det samme i reklame for fotballtipping.

TV 2 ser ikke at reklamedeltakelsen påvirker kanalens troverdighet, eller at de bryter grensene for det som kalles tekstreklame.

«Tekstreklame oppstår når produkter og kommersielle
interesser blir eksponert eller positivt omtalt på redaksjonell plass ut fra andre hensyn enn
uavhengig eller kildekritisk journalistikk, og det er som man ser, åpenbart ikke tilfellet her,» avslutter TV 2 tilsvaret med.

- Det er bra at Olufsen klager på dette. Han gjorde det jo på en original måte, siden dette først ble skrevet som en kommentar, sier Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum. Hun kan ikke uttale seg mer spesifikt om saken før den behandles i utvalget førstkommende tirsdag.

Aktuelle redaktører i TV 2 har ikke vært tilgjengelig for videre kommentar.