TV 2-profilene slår tilbake mot primadonna-stempelet

- En tøvete problemstilling.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Davy Wathne, Guri Solberg og Fredrik Græsvik mener TV 2 er det motsatte av en primadonna-bedrift. Foto: Bjørn Langsem/Anita Arntzen/Lars Eivind Bones, Dagbladet
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Davy Wathne, Guri Solberg og Fredrik Græsvik mener TV 2 er det motsatte av en primadonna-bedrift. Foto: Bjørn Langsem/Anita Arntzen/Lars Eivind Bones, DagbladetVis mer

(Dagbladet): Etter onsdagens utnevnelse av Olav Sandnes som ny TV 2-sjef, har flere tatt til orde for at mediehuset kunne ha sett nøyere etter kvinnelige kandidater.

BI-professor og ekspert på kompetanseledelse Johan Olaisen trakk frem kvinners sosiale evner som et pluss for en mediebedrift som TV 2.

- Så har vi jo den empatiske delen også, det er tross alt en primadonna-bedrift det er snakk om, der primadonnaer skal ledes og motiveres, sa professoren til Dagbladet.

Akkurat den beskrivelsen stiller flere av kanalens største profiler seg uforstående til.

Får ikke dyrke nykker Nyhetsjournalist Fredrik Græsvik har jobbet i kanalens utenriksavdeling siden 1994. Han mener primadonna-fakter og stjernenykker ikke har god grobunn i TV 2.

- Som alle større bedrifter har vi kanskje noen primadonnaer, og jobb i tv kan nok styrke noens ego. Men i TV 2 får man ikke utvikle særlige stjernenykker, slikt blir fort skrellet vekk av kollegene, sier Græsvik til Dagbladet.

- Du vil ikke navngi kanalens største primadonnaer?

- Nei. Men har du snakket med Davy Wathne?

- Tiltrekker sterke personligheter Davy Wathne kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av TV 2 som noen primadonna-bedrift. Etter 22 år i kanalen har han kun lovord å komme med om arbeidsgiveren.

- Jeg har vært med siden oppstarten, og har fått oppleve fremveksten av en unik arbeidsplass med kultur for kolleger som bryr seg om hverandre og bedriften. De som har vært «oppe og kvekket», og krevd doblet lønn fordi de anser seg som superstjerner, har raskt blitt satt på plass. Det er TV 2 som har skapt profilene, ikke omvendt, sier sportredaksjonens nestor.

Han tror likevel en kommersiell tv-bedrift som TV 2 nødvendigvis tiltrekker seg sterke personligheter.

- TV 2 er en fantastisk arbeidsplass for de som trives her, men det krever en viss personlighet. Det kan nok oppleves som ren tortur å jobbe her hvis du ikke har den tøffheten og tåler litt, slik en ambulansesjåfør må tåle blod i sin jobb, utdyper Wathne.

Han er takknemlig for alt han har fått oppleve med kanalen.

- Den tilliten TV 2 har vist oss har vært fantastisk, og jeg vet at jeg aldri kommer til å sitte i Syden og slenge dritt om mine etterkommere når jeg gir meg, sier Wathne.

- Flere primadonnaer ved BI Tidligere TV 2-programleder og journalist Oddvar Stenstrøm har lite til overs for Olaisens vurdering.

PRIMADONNAER: BI-professor Johan Olaisen beskriver TV 2 som en primadonna-bedrift som kunne tjent på en kvinnelig sjef. Foto: BI
PRIMADONNAER: BI-professor Johan Olaisen beskriver TV 2 som en primadonna-bedrift som kunne tjent på en kvinnelig sjef. Foto: BI Vis mer

- Dette blir en tøvete problemstilling for meg. Denne professoren vet ikke hvordan TV 2 er bygget opp hvis han tror sjefsredaktøren skal ha noen utstrakt kontakt med programledere og lignende. Dessuten tror jeg det finnes enda flere primadonnaer blant BI-professorer, sier Stenstrøm på telefon fra Gran Canaria.

Han understreker at han tror TV 2-ledelsen har ansatt den de tror er best i sjefsjobben, uavhengig av kjønn.

Kjenner ingen primadonnaer Programleder Guri Solberg har jobbet i TV 2 i snart elleve år, uten å støte på nevneverdig mange primadonnaer.

- Det finnes nok primadonnaer her, som i alle andre bedrifter, men rundt meg ser jeg egentlig bare hardtarbeidende kolleger, sier Solberg.

Hun tror journalister og andre mediearbeidere ofte bare er så gode som det siste de har levert.

- Da fungerer det sjelden å begynne å kreve sjåfør eller nekte å påta seg visse oppgaver. Slikt gikk kanskje i gamle dager, men ikke i dag, sier Solberg.

Hun påpeker at hun alltid er for flere damer innen bedriftsledelsen.

- Når det er sagt, har jeg et veldig godt førsteinntrykk av min nye sjef. Jeg så ham på tv her om dagen, og han virket veldig blid, avslutter Solberg.

TØVETE: Oddvar Stenstrøm tror ikke Olaisen forstår seg på TV 2. Foto: Nina Hansen, Dagbladet
TØVETE: Oddvar Stenstrøm tror ikke Olaisen forstår seg på TV 2. Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer