TV 2-redaktør er sykmeldt etter storm om sextrakassering

- For stor totalbelastning, sier TV 2-sjefen.

STORMET: Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 er sykemeldt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STORMET: Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 er sykemeldt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Redaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, er sykemeldt etter å ha vært i hardt vær etter at det ble kjent at han ble varslet om grov sextrakassering av en kvinnelig TV 2-ansatt, men ikke tok affære på over ett år.

Han er sykmeldt på ubestemt tid, og redaksjonssjef Anniken Jonassen Hjertholm i TV 2-sporten går inn som hans stedfortreder, skriver Dagens Næringsliv fredag ettermiddag.

- For stor belastning

Sykemeldingen bekreftes overfor Dagbladet av TV 2s administrerende direktør og ansvarlig redaktør, Olav T. Sandnes.

- Jeg kan bekrefte at han er sykemeldt. Vegard har selv forklart sine kollegaer i TV 2 at totalbelastningen ble for stor. Han har ikke informert om hvor lenge, og det er det vi vet. Utover det er det ikke så mye mer vi kan si, sier Sandes.

Forrige torsdag holdt TV 2 et allmøte med ledelsen og ansatte i mediehuset. Der informerte de om håndtering og planene videre etter avsløringene om en ukultur knyttet til kanalens sportsredaksjon.

Under møtet ble også klart at TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen fortsetter i jobben. Flere eksperter mente redaktøren burde ha gått av.

Har tatt grep

Jansen Hagen har selv beklaget på det sterkeste at han ikke tok affære raskt nok, etter at en sportsprofil skal ha kommet ruset på jobb og gjennomført kraftige fysiske og verbale seksuelle tilnærmelser overfor en kvinnelig TV 2-kollega.

Kanalen har innrømmet at enkelte profilerte medarbeidere tok seg til rette og misbrukte posisjonen sin overfor kvinnelige ansatte.

Fem episoder, knyttet til TV 2 sporten, de siste åra har ført til oppsigelse, avskjedigelse eller kraftig advarsel, ifølge kanalen. Ukulturen skal nå være ryddet opp i, og de involverte ansatte jobber ikke lenger i TV 2.

Kanalen tar sterk avstand fra hendelsene som kom for en dag etter at radioprofil i NRK, Aleksander Schau, tok til Twitter, og varslet om seksuell trakassering, vold og overgrep i norsk media- og kulturliv.

TV 2s plan:

Nye regler for hvordan TV 2 skal jobbe i framtida for å forhindre seksuell trakassering ble lansert forrige uke, og er som følger:

  1. Bygge kunnskap: - Ledere og mellomledere i TV 2 får oppdatert kunnskap om håndtering av ulike situasjoner relatert til seksuell trakassering. Noe er uakseptabelt, mens noe er også straffbart. Vi har solid kompetanse internt, men vurderer også å bruke eksterne som kan hjelpe oss med dette.
  2. Kartlegging: - Vi har sagt at vi skal til bunns i dette, da må vi kartlegge det skikkelig. Det har vi allerede startet med. Det skal vi gjøre i tett samarbeid med tillitsvalgte.
  3. Gjennomgang av rutiner: - Vi har skjerpet våre varslingsrutiner, og de må vi fortsatt se på med et kritisk blikk. Trenger vi å tydeliggjøre ytterligere, trenger vi å skjerpe noe? Vi må sørge for at vi har gode rutiner i hele TV 2.
  4. Senke terskel: - Vi må senke terskelen for å melde fra om slike saker. For eksempel bør dette være en naturlig del av dialogen med nærmeste leder i medarbeidersamtaler og medarbeiderundersøkelser. Når mellomledere tar opp og signaliserer at dette er viktig å snakke om, er det lettere å melde fra. Medarbeidere skal ikke lure på hva mellomlederen mener om dette. Det må ledes fra toppen, ikke fra bunnen.
  5. Oppfølging og evaluering: - Når vi tar disse initiativene må vi samtidig finne ut om det fungerer. Derfor vil jeg allerede nå si at disse tiltakene vil bli evaluert etter et halvt år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer