TV 2-reporter truet med juling av Taliban

Rasende på Adressa-tegningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): TV 2-reporter Fredrik Græsvik var innlosjert på en religiøs skole, en madrassa, i Peshawar, da bråket startet i morges.

Græsvik var der som invitert gjest av talibanere, de fleste afghanere bosatt i Pakistan. Græsvik forteller i sin blogg om hvordan diskusjonen hadde gått livlig om reporteren var et legitimt mål fordi han som velger i et demokrati hadde sørget for regjeringen som sender soldater til Afghanistan.

Diskusjonen hadde vært ivrig, men gemyttelig. Da Græsvik våknet i morges, hadde imidlertid én av elevene blitt tilsendt Adresseavisens Muhammed-tegning via mms.

Da «eksploderte det».

- Den forrige tegningen satte sinnene i kok. Det som skjedde nå var at de så en ny tegning, noe som vel er enda mer provoserende, sier Græsvik til Dagbladet.no

Truet med juling

- Før vi la oss kranglet de om å få sove ved siden av den norske journalisten, idag tidlig kranglet de om å slippe til for å gi meg en skikkelig omgang juling, skriver Græsvik i bloggen sin.

TV 2-reporteren er tydelig på hva han mener om tegningen:

SKREMT: Fredrik Græsvik fikk smake afghanske elevers vrede da han besøkte en religiøs skole i Pakistan. Foto: TV2
SKREMT: Fredrik Græsvik fikk smake afghanske elevers vrede da han besøkte en religiøs skole i Pakistan. Foto: TV2 Vis mer

- Jeg har tidligere sagt at Vebjørn Selbekk burde reist til urolige områder selv for å forsvare sin rett til å trykke karikaturtegningene. Det bør tegner Henriksen og redaktør Blix også gjøre. Mens de sitter trygt bak sine tegnebord og redaktørpulter hjemme i Norge, er vi altså andre som befinner oss i fare på grunn av deres handlinger, skriver Græsvik.

Dette er ikke første gangen at reporteren er blitt angrepet. Han ble forsøkt drept for to år siden, på grunn av karikaturene som Magazinet hadde trykket.

- I kjølvannet av tegningene i 2006 opplevde jeg ganske mye. Jeg er vant til at norsk tilstedeværelse skaper problemer på jobb. I Gaza var det noen som ville ta livet av meg, da jeg som norsk reporter kom og ville snakke med dem om hvorda de opplevde karikaturtegningene. Jeg ga dem på en måte hodet mitt på et fat, men det gikk bra, sier Græsvik til Dagbladet.no.

I bloggen skriver han at han denne gangen slapp unna med litt knuffing, fordi han brukte kjeft og fordi Mullahen kom han til unnsetning.

- Det kokte over. Og det er det Muhammed-tegningene gjør, de får det til å koke over, sier han til Dagbladet.no.

- Forsøker norske redaktører å få meg drept?, spør Græsvik i bloggen.  

Ikke Muhammed 

Avistegner Jan O. Henriksen har tidligere tilbakevist at tegningen er ment som en provokasjon mot muslimer, og benekter at den tegnede personen skal forestille Muhammed.

Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Græsvik mener at redaktøren og jeg burde ta oss en tur til området, for å oppleve hvordan det er. Han har selvfølgelig et poeng i akkurat det, sier Henriksen.

Tegneren var både imot de danske karikaturene, og er også motstander av norsk tilstedeværelse i Afghanistan.

- I dette området blir vi sett på som akkurat det vi er - et haleheng til USA. Om redaktøren og jeg skulle dratt til dette området skulle jeg gjerne hatt en gjeng norske politikere rundt meg, da jeg tror de er en vel så viktig grunn til at nordmenn er mislikt i området.

- Jeg beklager at Græsvik har hatt en ubehagelig opplevelse, og jeg skjønner godt at det er ubehagelig å stå ansikt til ansikt med en mobb. Men om andre vil misforstå tegningen, hva skal en gjøre? Stille seg i et hjørne og holde munn?

Græsvik kjøper ikke argumentet.

- Poenget mitt er ikke at man skal la være å trykke karikaturtegninger. Hadde de sagt at de hadde trykket en karikatur av Muhammed, hadde jeg forsvart det. Men når man setter norske liv i fare, må man ha tenkt seg godt om. Det tror jeg ikke Adresseavisen har gjort. 

- I kjølvannet av den forrige karikaturstriden er det vanskelig å oppfatte den tegningen som noe annet enn en ny karikatur av profeten. Når Adresseavisen går ut og sier at det ikke er Muhammed, men en terrorist, og deretter hevder de har en bedre motivasjon for å trykke tegningen enn Jyllandsposten, har de ikke tenkt klart.

Les også:

Tegnet naken terrorist med Muhammed-påskrift
- 1300 treff på arabiske nettsteder

Trøndelags-bedrifter frykter milliontap

Mener karikatur er terror

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer