Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Weediquette»:

TV 2 satser på unge menn med marihuana-tv

- Må tørre å løfte debatten, sier kanaldirektør Trygve Rønningen om programmet TV 2 har kjøpt av Vice.

GIR DATTEREN OLJE: Foreldrene til kreftsyke Mykayla (8) tror at cannabisolje kan hjelpe mot svulsten hennes. De bor i Oregon hvor marihuana er leg... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Weediquette» tar opp et viktig og kontroversielt tema, mener TV 2s kanaldirektør Trygve Rønningen overfor Dagbladet.

TV 2 har kjøpt programinnhold fra Vice sin tv-kanal Viceland, som et ledd i satsingen på at unge menn skal bruke strømmetjenesten Sumo. Et av programmene som nå er tilgjengelig heter «Weediquette», hvor programlederen utforsker verdens marihuanakultur.

I «Weediquette» settes marihuana som lege- og rusmiddel i en bruksliberal kontekst. Positive og negative økonomiske og kulturelle aspekter ved legalisering av marihuana diskuteres.

- Vi må tørre å løfte debatten. Viceland er et prisbelønnet journalistisk prosjekt som nettopp forsøker å snakke et språk som millennials forstår. Utfordringen med dagens journalistikk er nettopp å kunne nå ut til ungdom på en, for dem, relevant måte, sier Rønningen.

PROGRAMLEDER: Krishna Andavolu i Vice. Foto: Vice Norge / Viceland
PROGRAMLEDER: Krishna Andavolu i Vice. Foto: Vice Norge / Viceland Vis mer

- Viktig debatt

- Tror dere at publikum vil reagere på et program om marihuana?

- Ja, et samfunnsdokument som dette skal skape debatt og framprovosere meninger. Vi er ikke redde for at denne programserien forherliger bruk av narkotika. Tvert imot, det opplyser mer enn det fremmedgjør.

- Det bør være selvsagt i journalistikken å ikke låse seg i fordommer. Hasj og marihuana er i praksis lovlig i flere stater i USA, og i flere europeiske land. Dette er en debatt som er alt for viktig til å overlates til dem som bare har slagord. Serien er grundig, kunnskapsrik, provoserende og kanskje litt uvant i formen, sier Rønningen.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan RylandVis mer Vis mer

Møter brukere

I første av totalt åtte episoder møter programleder Krishna Andavolu kreftsyke barn som behandles med hyperpotent marihuanaolje av foreldrene, noe «som gjør dem superhøye». Er dette greit, eller er det et symptom på dårlig narkotikapolitikk, spørres det.

Programlederen møter også krigsveteraner som forteller at marihuana hjelper dem mot lidelser fra posttraumatisk stress, og en amerikaner som soner en fengselsdom på 13 år etter å ha blitt tatt med to marihuanajointer i lomma.

- Ikke bra å ruse seg

Leder for Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen (NORMAL), Ester Nafstad, tror at TV 2s Vice-innkjøp viser at aksept av marihuanakultur er i ferd med å normaliseres i Norge i større grad.

- TV 2 vet at interessen er der. Alle rusmidler har en kultur rundt seg, men på grunn av forbudet er cannabiskulturen i Norge stemplet som noe negativt. Jeg mener at åpenhet er positivt, men det er selvfølgelig viktig at unge som ser dette informeres om at det ikke er bra å ruse seg, sier Nafstad.

«Weediquette» kan bidra til å knuse myter om hvem som bruker og ruser seg, mener hun.

- En cannabisbruker er ikke bare en person i en mørk kjeller som får sosialstønad, det er alle slags mennesker. Bruk kan tilføre noe positivt, men det er viktig at det stilles kritiske spørsmål ved det. Akkurat som med alkohol. Man ser idylliske feriereportasjer om vinglass i solnedgang i media, men det er også store negative konsekvenser av alkohol, ikke bare kos.

Mer liberale

I sommer vakte undersøkelsen Ung i Oslo oppsikt. Der framgikk det at 17 prosent av guttene og 9 prosent av jentene i hovedstaden har røyket hasj. Det er en økning fra 2015, hvor andelen var 10 prosent for gutter og 5 prosent for jenter.

«Resultatene tyder på at ungdom i Oslo på nokså kort tid er blitt mer liberale til bruken av cannabis», var konklusjonen.

I august skrev NRK at siden 2010 har antallet personer som søker hjelp hos spesialisthelsetjenesten for cannabis-avhengighet økt fra 2500 til 3600. En økning på over 40 prosent. I snitt er de som ber om hjelp 27 år og mann.

- Skuffet

Fungerende generalsekretær i Actis - rusfeltets samarbeidsorgan, Pernille Huseby er kritisk til at TV 2 sender «Weediquette».

Fungerende generalsekretær i Actis, Pernille Huseby. Foto: Actis
Fungerende generalsekretær i Actis, Pernille Huseby. Foto: Actis Vis mer

- Vi er skuffet over at en seriøs kanal som TV 2 bidrar til en normalisering av marihuana på denne måten. Fra forskning vet vi at risikooppfatning påvirker villigheten til å prøve, særlig blant unge. Dersom et rusmiddel oppfattes som mindre farlig, blir også terskelen lavere for å prøve. Vi hadde forventet at TV2 viste et større ansvar, sier Huseby.

Hun henviser til en 2017-rapport fra Folkehelseinstituttet, publisert i tidsskriftet Addiction, også omtalt i en kronikk i Aftenposten.

Negativt for unge

For ungdom med et stort hasjforbruk, er det konsekvenser, ifølge Forskning.no, som omtaler en dansk undersøkelse fra Det danske instituttet for folkesunnhet ved Syddansk Universitet:

Å røyke hasj henger sammen med økt fravær fra skole og arbeid, kort utdanningsnivå, konflikter i det sosiale nettverket, lettere adgang til hardere stoffer og kan gi psykose og varige hjerneskader, konkluderte de.

Når man er eldre derimot, er det annerledes, hevder de danske forskerne.

- Det er et relativt harmløst stoff når man er over 45. Det er mange som har et lavt forbruk, og det er ikke så farlig. En joint en gang i måneden skal man ikke være så redd for, uttalte Merete Nordentoft, professor ved Psykiatrisk Center København til forskning.no.

Vice er en internasjonal innholds- og nyhetsleverandør med hovedbase i New York, og det er Vice-kontoret i Oslo som har inngått avtalen med TV 2 Sumo. Som Dagbladet tidligere har omtalt, er det over to år siden etableringen av Vice her til lands. I 2015 og 2016 hadde Dagbladet en avtale med Vice om å vise flere kortdokumentarer. Se utvalget her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!