Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2-serie ble stemplet som «farlig» av ekspertene. Nå reagerer også Russland

Har kommet med uttalelse om TV 2s store dramasatsing «Okkupert».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne høsten skal TV 2s «Okkupert», en av de dyreste TV-serien laget for norsk TV, rulle på norske TV-skjermen. Serien er basert på en idé av Jo Nesbø og framstiller et tenkt scenario om at Russland invaderer Norge.

I forrige uke stemplet norske Russland-eksperter TV 2s nye serie for «destruktiv» og «forferdelig farlig».

- Skremmer nordmenn Da ville ikke Russlands ambassade i Norge kommentere saken. Nå, drøye ti dager senere, karakteriserer russiske styresmakter dramaserien som en unødvendig måte å skremme norske seere med en «ikke-eksisterende trussel fra øst».

- Selv om serie-forfatterne forsøker å understreke at handlingen i serien er fiksjon og angivelig ikke skal ha noe med virkeligheten å gjøre, inneholder filmen virkelige land, og besetter Russland i rollen som den aggressive.

Det skriver Den russiske ambassade i en pressemelding, gjengitt i flere internasjonale medier, deriblant The Hollywood Reporter, Bloomberg og den russiske, statlig finansierte avisa Russia Beyond the Headlines.

- Ikke-eksisterende trussel I meldingen heter det videre at det «er virkelig synd» at forfatterne har glemt «Den røde armés heroiske innsats» i frigjøringen av Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig, og «har bestemt seg for, på samme måte som de verste tradisjonene fra den kalde krigen, å skremme de norske seerne med den ikke-eksisterende trusselen fra øst».

Pressemeldingen ble ifølge Bloomberg først gjengitt via TASS, et statlig russisk nyhetsbyrå.

Bjørn Nistad, med doktorgrad i russisk idéhistorie, har tidligere fått oppmerksomhet for sin sterke støtte til Putin. Selv om «Okkupert» er oppdiktet, lar hans seg provosere over serien.

- Jeg tror dette er forferdelig farlig. Russland er en stor nabo som man bør gjøre det man kan for å ha et godt forhold til. Dette er hån mot 2000 russiske soldater som falt under befrielsen av Finnmark under krigen, mot alle russerne som bor i Norge, og russere som er gift med nordmenn. Jeg blir forferdelig opprørt over at de lager en slik serie, sa Nistad til Dagbladet i forrige uke.

Overrasket over reaksjonen TV 2 framholder at serien er fiksjon, og at de er overrasket over reaksjonen fra russiske styresmakter.

- Vi registrerer at det har kommet en reaksjon, men er overrasket i og med at dette er fiksjon og ikke noe som helst forsøk på å være dokumentarisk. Denne serien handler først og fremst om Norge og nordmenn, ikke Russland, sier dramasjef i TV 2, Christopher Haug til Dagbladet.

- Men dere hadde kanskje ikke sett for dere at det skulle komme en reaksjon i det hele tatt?

- Nei, vi forventet ikke det. Det er vanskelig å si noe mer utover det, annet enn at vi ønsker at så mange som mulig ser serien.

- Inkludert Den russiske ambassaden?

- Vi oppfordrer alle, også Den russiske ambasseden, til å se serien, sier Haug.

 «OKKUPERT:»  Skuespilleren Henrik Mestad spiller den norske statsministeren i serien «Okkupert». Her fra opptakene fra serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«OKKUPERT:» Skuespilleren Henrik Mestad spiller den norske statsministeren i serien «Okkupert». Her fra opptakene fra serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!