TV 2-serie ble stemplet som «farlig» av ekspertene. Nå reagerer også Russland

Har kommet med uttalelse om TV 2s store dramasatsing «Okkupert».

(Dagbladet): Denne høsten skal TV 2s «Okkupert», en av de dyreste TV-serien laget for norsk TV, rulle på norske TV-skjermen. Serien er basert på en idé av Jo Nesbø og framstiller et tenkt scenario om at Russland invaderer Norge.

I forrige uke stemplet norske Russland-eksperter TV 2s nye serie for «destruktiv» og «forferdelig farlig».

- Skremmer nordmenn Da ville ikke Russlands ambassade i Norge kommentere saken. Nå, drøye ti dager senere, karakteriserer russiske styresmakter dramaserien som en unødvendig måte å skremme norske seere med en «ikke-eksisterende trussel fra øst».

- Selv om serie-forfatterne forsøker å understreke at handlingen i serien er fiksjon og angivelig ikke skal ha noe med virkeligheten å gjøre, inneholder filmen virkelige land, og besetter Russland i rollen som den aggressive.

Det skriver Den russiske ambassade i en pressemelding, gjengitt i flere internasjonale medier, deriblant The Hollywood Reporter, Bloomberg og den russiske, statlig finansierte avisa Russia Beyond the Headlines.

- Ikke-eksisterende trussel I meldingen heter det videre at det «er virkelig synd» at forfatterne har glemt «Den røde armés heroiske innsats» i frigjøringen av Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig, og «har bestemt seg for, på samme måte som de verste tradisjonene fra den kalde krigen, å skremme de norske seerne med den ikke-eksisterende trusselen fra øst».

Pressemeldingen ble ifølge Bloomberg først gjengitt via TASS, et statlig russisk nyhetsbyrå.

Bjørn Nistad, med doktorgrad i russisk idéhistorie, har tidligere fått oppmerksomhet for sin sterke støtte til Putin. Selv om «Okkupert» er oppdiktet, lar hans seg provosere over serien.

- Jeg tror dette er forferdelig farlig. Russland er en stor nabo som man bør gjøre det man kan for å ha et godt forhold til. Dette er hån mot 2000 russiske soldater som falt under befrielsen av Finnmark under krigen, mot alle russerne som bor i Norge, og russere som er gift med nordmenn. Jeg blir forferdelig opprørt over at de lager en slik serie, sa Nistad til Dagbladet i forrige uke.

Overrasket over reaksjonen TV 2 framholder at serien er fiksjon, og at de er overrasket over reaksjonen fra russiske styresmakter.

- Vi registrerer at det har kommet en reaksjon, men er overrasket i og med at dette er fiksjon og ikke noe som helst forsøk på å være dokumentarisk. Denne serien handler først og fremst om Norge og nordmenn, ikke Russland, sier dramasjef i TV 2, Christopher Haug til Dagbladet.

- Men dere hadde kanskje ikke sett for dere at det skulle komme en reaksjon i det hele tatt?

- Nei, vi forventet ikke det. Det er vanskelig å si noe mer utover det, annet enn at vi ønsker at så mange som mulig ser serien.

- Inkludert Den russiske ambassaden?

- Vi oppfordrer alle, også Den russiske ambasseden, til å se serien, sier Haug.

 «OKKUPERT:»  Skuespilleren Henrik Mestad spiller den norske statsministeren i serien «Okkupert». Her fra opptakene fra serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«OKKUPERT:» Skuespilleren Henrik Mestad spiller den norske statsministeren i serien «Okkupert». Her fra opptakene fra serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer