FÅR KRITIKK: TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier at mediehuset aldri ville slått ned på varsling av kritikkverdige forhold i TV 2. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier at mediehuset aldri ville slått ned på varsling av kritikkverdige forhold i TV 2. Foto: NTB ScanpixVis mer

TV 2-sjefen i hardt vær. Kanalen jaktet lekkasjer i ansattes private e-poster

Fagforeningen i TV 2 ønsker alle kortene på bordet.

(Dagbladet): Det opplyser TV 2s klubbleder Henrikke Helland (46) til Dagens Næringsliv i dag, etter at ansatte i TV2 har fått private e-poster gjennomsøkt.

Søk i ansattes e-poster er blitt gjort etter at Dagens Næringsliv omtalte en intern økonomiprognose som viste at innholds- og programkostnadene steg kraftig i TV 2.

Fikk ikke svar

Ifølge Dagens Næringsliv har 10-20 personer, som hadde tilgang på rapporten, blitt innkalt i forbindelse med jakt etter elektroniske spor som kunne vise kontakt med journalister i DN.

Blant annet ble de ansattes e-poster ble gjennomsøkt mens de selv var til stede. Det ble også gjort søk i deres private epost-kontoer.

- Vi ba ledelsen bruke en ekstern tredjepart for å gå gjennom materialet. Den henvendelsen ble ikke besvart, sier klubbleder Henrikke Helland (46) i TV 2s Bergen-avdeling.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Helland i dag for ytterligere kommentarer, uten å lykkes.

Følte seg presset

Ifølge DN har de tilligsvalgte følt seg presset til å godta undersøkelsen da de selv ble gjort til mistenkte.

Norsk Journalistlags advokat har bedt om møte med TV 2-sjef Olav Sandnes i forbindelse med saken.

REAGERER: Klubblederen i TV 2, Henrikke Helland, ønsker å få alle kortene på bordet etter at ansatte i TV2 har fått e-postene sine gjennomsøkt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
REAGERER: Klubblederen i TV 2, Henrikke Helland, ønsker å få alle kortene på bordet etter at ansatte i TV2 har fått e-postene sine gjennomsøkt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Til Dagens Næringsliv skriver TV 2- sjefen at mediehuset aldri ville slått ned på varsling av kritikkverdige forhold i TV 2.

- Denne saken er ikke varsling av kritikkverdige forhold, men en lekkasje av konkurransesensitiv informasjon som potensielt kan skade TV 2 og svekke vår mulighet til å konkurrere i et stadig tøffere marked, skriver han.

- Vanskelig sak

Dagbladet har ikke lyktes i å få kontakt med Olav T. Sandnes i dag, men har fått svar på spørsmål fra organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah Willand som skriver i en e-post:

- Vår oppfatning er at vi har opptrådt i tråd med gjeldende regelverk. Dette er en vanskelig sak. Derfor har vi også sagt at vi sammen med tillitsvalgte skal gjennomføre en grundig evaluering over påske.

- Er det helt på det rene at det er snakk om frivillig samtykke i denne saken?

- Det ble klargjort at TV 2 ikke kunne kreve at man åpnet private e-post-kontoer. De som valgte å gi sin godkjennelse til dette, gjorde naturligvis dette i forkant og åpnet selv sin e-post-konto, svarer Willand.

Spørsmål om press

Gisle Hannemyr, universitetslektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke spesielt til denne saken, men uttaler til Dagbladet at det kan se ut som om TV 2 kjenner til regelverket knyttet til søk i ansattes epost-kontoer hvis tillitsvalgte og de ansatte selv var tilstede.

Han viser til to klare krav i slike saker:

  • Tillitsvalgt skal være til stede.
  • Ansatte skal gi sitt samtykke og være tilstede hvis det er mulig.

- Hvis det var slik at eierne av e-postene selv var tilstede og logget inn i sine private epost-kontoer foreligger det samtykke til innsyn. Det høres det ut som om TV 2 har holdt seg innafor loven, sier han.

Saken kan likevel, ifølge Hannemyr, handle om hvor mye press som ble lagt på ansatte og tillitsvalgte for å gi samtykke.

- Hvis samtykket ikke har vært frivillig er det ikke gyldig. Krav til et samtykke er at det må være frivillig. Her blir det et skjønnsspørsmål om hvor mye press som lå til grunn, sier han.

Ifølge Hannemyr kan et frivillig samtykke defineres ved at det har vært klart at vedkommende har hatt mulighet til å nekte.