Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 søker ikke på regjeringens avtale om å være kommersiell allmennkringkaster

Det bekrefter kanalen i dag

MANGFOLD: TV 2 har siden 1992 hatt rollen som komersiell allmennkringkaster i Norge. For å sikre mediemangfold i landet er kreves det egen nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen for å ha denne tittelen. 
MANGFOLD: TV 2 har siden 1992 hatt rollen som komersiell allmennkringkaster i Norge. For å sikre mediemangfold i landet er kreves det egen nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen for å ha denne tittelen.  Vis mer

(Dagbladet): TV 2 søker ikke på regjeringens avtale for kommersielle allmennkringkastere. Det skriver de i en pressemelding i dag.

- Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, skriver direktør Olav T. Sandnes i pressemeldingen.

Kanalen har ved flere anledninger signalisert at de ønsker økonomisk kompensasjon for å videreføre avtalen. I pressemeldingen skriver TV 2 at de ønsker å være komersielle allmennkringkastere, men under andre vilkår enn de som ligger i den utlyste avtalen.

Senket kravene

- Hovedformålet med etableringen av TV 2 var å etablere en reell konkurrent til NRK. At norske borgere har tilgang til nyheter, norsk kultur og språk fra to allmennkringkastere har stor verdi for mediemangfoldet, sier Sandnes i pressemeldingen.

Der heter det videre at TV 2 mener at merkostnadene som følger allmennkringkasteroppdraget fortsatt må dekkes. De ber ikke om statsstøtte, men om at det finnes fram til en modell som gjør det mulig å skille kostnadene til de daglige nyhettsendingene og hovedkontoret i Bergen fra fra kanalens øvrige kostnader.

I mai lyste kulturministeren ut en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting i Norge. Blant søknadskriteriene er egne nyhetsproduksjoner og hovedkontor i Bergen.

Tidligere var det i tillegg et krav til at den kommersielle allmennkringkasteren skulle bidra til å støtte norsk film- og tv-produksjon og krav til barne- og ungdomssendinger. Disse er fjernet i den nye avtalen.

-Ikke overraskende

I en pressemelding skriver Kulturdepartementet at det ikke har kommet inn noen søknader til avtalen.

- Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i presse meldingen.

Hun sier videre at departementet har vært tydelige på at den utlyste avtalen skulle være midlertidig, og at mediemangfoldutvalgets kommer med en innstilling neste år.

-Jeg har forståelse for at medieaktørene i denne omgang ser ut til å ha ønsket å vente og se hva som kommer, sier Hofstad Helleland.

- Skuffende

Et av spørsmålene enkelte stiller seg er hvorvidt TV 2 velger å forbli i Bergen - nå som de ikke lenger er forpliktet til nettopp det.

Fungerende byrådsleder i Bergen, Dag Inge Ulstein, mener regjeringen har sviktet både Bergen, TV 2 og stortingsflertallet.

- I denne saken har regjeringen ignorert Stortinget, som helt klart ba om at det måtte legge frem en avtale som kompenserer for kostnadene det medfører å være allmennkringkaster og ha hovedkontor i Bergen.

- Det er skuffende at regjeringen ikke bryr seg mer om landets mediemangfold. Jeg er redd for at dette betyr at TV2 vil kutte enda mer i Bergen enn det som allerede er gjort. Byrådet ber om at regjeringen snarest utlyser den langsiktige konsesjonsavtalen med bedre vilkår. Regjeringen kan umulig mene at alle TV-mediene skal holde til i Oslo.

- Tydelig signal

Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten, mener TV 2s beslutning er oppsiktsvekkende.

- TV 2 har bestemt seg for å sette hardt mot hardt og gir et tydelig signal til kulturministeren om at avtalen hennes ikke var bra nok. For å forbli allmennkringkaster ønsker TV 2 statsstøtte, og hvis man leser mellom linjene i pressemeldingen, virker det også som om de ønsker flere allmennkringkastingsforpliktelser enn det som var forespeilet i Hellelands avtale, sier Hvidsten.

Hun synes det er positivt Olav T. Sandnes lover å fortsatt levere «et attraktivt innhold til det norske publikum», men påpeker at det ikke vil komme gratis.

- Det kommer nok til å gå hett for seg i Stortingets korridorer framover nå. Men det blir spennende å se om regjeringen kommer til å sette det hele på vent til Mediemangfoldsutvalget kommer med sin utredning i mars neste år, sier hun.

Kårstein Eidem Løvaas, mediepolitisk talsmann i Høyre, er ikke bekymret.

- Jeg tror ikke det er noen dramatikk i dette, dette var en midlertidig avtale som ble utlyst før vi skal fremme en mer permanent avtale. TV 2 slik vi kjenner det vil bestå. De har selv annonsert at de vil være en søker i en prosess når vi kommer i med den endelige avtalen. Mediebildet vil være uberørt av dette, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han forteller at arbeidet med den nye, permanente avtalen allerede er i gang.

-Ingen statstøtte

TV 2 hatt rollen som kommersiell allmennkringkaster siden 1992. TV 2 har per i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

I 2010 inngikk daværende kulturminister Trond Giske en gullkantet avtale med TV 2 om at kanalen skulle få økonomiske fordeler i forhandlingene med kabelselskapene. Dette har TV 2 ved flere anledninger signalisert at ikke er nok.

- Det har aldri vært noen signaler om at det skulle være statsstøtte i denne avtalen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet da avtalen ble utlyst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media