TV 2 søker ikke på regjeringens avtale om å være kommersiell allmennkringkaster

Det bekrefter kanalen i dag

MANGFOLD: TV 2 har siden 1992 hatt rollen som komersiell allmennkringkaster i Norge. For å sikre mediemangfold i landet er kreves det egen nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen for å ha denne tittelen. 
MANGFOLD: TV 2 har siden 1992 hatt rollen som komersiell allmennkringkaster i Norge. For å sikre mediemangfold i landet er kreves det egen nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen for å ha denne tittelen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): TV 2 søker ikke på regjeringens avtale for kommersielle allmennkringkastere. Det skriver de i en pressemelding i dag.

- Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, skriver direktør Olav T. Sandnes i pressemeldingen.

Kanalen har ved flere anledninger signalisert at de ønsker økonomisk kompensasjon for å videreføre avtalen. I pressemeldingen skriver TV 2 at de ønsker å være komersielle allmennkringkastere, men under andre vilkår enn de som ligger i den utlyste avtalen.

Senket kravene

- Hovedformålet med etableringen av TV 2 var å etablere en reell konkurrent til NRK. At norske borgere har tilgang til nyheter, norsk kultur og språk fra to allmennkringkastere har stor verdi for mediemangfoldet, sier Sandnes i pressemeldingen.

Der heter det videre at TV 2 mener at merkostnadene som følger allmennkringkasteroppdraget fortsatt må dekkes. De ber ikke om statsstøtte, men om at det finnes fram til en modell som gjør det mulig å skille kostnadene til de daglige nyhettsendingene og hovedkontoret i Bergen fra fra kanalens øvrige kostnader.

I mai lyste kulturministeren ut en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting i Norge. Blant søknadskriteriene er egne nyhetsproduksjoner og hovedkontor i Bergen.

Tidligere var det i tillegg et krav til at den kommersielle allmennkringkasteren skulle bidra til å støtte norsk film- og tv-produksjon og krav til barne- og ungdomssendinger. Disse er fjernet i den nye avtalen.

-Ikke overraskende

I en pressemelding skriver Kulturdepartementet at det ikke har kommet inn noen søknader til avtalen.

- Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i presse meldingen.

Hun sier videre at departementet har vært tydelige på at den utlyste avtalen skulle være midlertidig, og at mediemangfoldutvalgets kommer med en innstilling neste år.

-Jeg har forståelse for at medieaktørene i denne omgang ser ut til å ha ønsket å vente og se hva som kommer, sier Hofstad Helleland.

- Skuffende

Et av spørsmålene enkelte stiller seg er hvorvidt TV 2 velger å forbli i Bergen - nå som de ikke lenger er forpliktet til nettopp det.

Fungerende byrådsleder i Bergen, Dag Inge Ulstein, mener regjeringen har sviktet både Bergen, TV 2 og stortingsflertallet.

- I denne saken har regjeringen ignorert Stortinget, som helt klart ba om at det måtte legge frem en avtale som kompenserer for kostnadene det medfører å være allmennkringkaster og ha hovedkontor i Bergen.

- Det er skuffende at regjeringen ikke bryr seg mer om landets mediemangfold. Jeg er redd for at dette betyr at TV2 vil kutte enda mer i Bergen enn det som allerede er gjort. Byrådet ber om at regjeringen snarest utlyser den langsiktige konsesjonsavtalen med bedre vilkår. Regjeringen kan umulig mene at alle TV-mediene skal holde til i Oslo.

- Tydelig signal

Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten, mener TV 2s beslutning er oppsiktsvekkende.

- TV 2 har bestemt seg for å sette hardt mot hardt og gir et tydelig signal til kulturministeren om at avtalen hennes ikke var bra nok. For å forbli allmennkringkaster ønsker TV 2 statsstøtte, og hvis man leser mellom linjene i pressemeldingen, virker det også som om de ønsker flere allmennkringkastingsforpliktelser enn det som var forespeilet i Hellelands avtale, sier Hvidsten.

Hun synes det er positivt Olav T. Sandnes lover å fortsatt levere «et attraktivt innhold til det norske publikum», men påpeker at det ikke vil komme gratis.

- Det kommer nok til å gå hett for seg i Stortingets korridorer framover nå. Men det blir spennende å se om regjeringen kommer til å sette det hele på vent til Mediemangfoldsutvalget kommer med sin utredning i mars neste år, sier hun.

Kårstein Eidem Løvaas, mediepolitisk talsmann i Høyre, er ikke bekymret.

- Jeg tror ikke det er noen dramatikk i dette, dette var en midlertidig avtale som ble utlyst før vi skal fremme en mer permanent avtale. TV 2 slik vi kjenner det vil bestå. De har selv annonsert at de vil være en søker i en prosess når vi kommer i med den endelige avtalen. Mediebildet vil være uberørt av dette, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han forteller at arbeidet med den nye, permanente avtalen allerede er i gang.

-Ingen statstøtte

TV 2 hatt rollen som kommersiell allmennkringkaster siden 1992. TV 2 har per i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

I 2010 inngikk daværende kulturminister Trond Giske en gullkantet avtale med TV 2 om at kanalen skulle få økonomiske fordeler i forhandlingene med kabelselskapene. Dette har TV 2 ved flere anledninger signalisert at ikke er nok.

- Det har aldri vært noen signaler om at det skulle være statsstøtte i denne avtalen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet da avtalen ble utlyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer