Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 stopper «Naive Norge»-reprise

Innleid fotograf føler seg lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): TV 2 velger å ikke vise reprisen på den omstridte dokumentaren «Naive Norge» som planlagt i morgen.

Grunnen er at fotograf Gunhild Westhagen Magnor ønsker at materialet hun filmet fjernes fra dokumentaren. Magnor hevder at rettighetene til materialet ikke er klarert, og at filmskaper Christofer Owe forandret fokus på prosjektet totalt fra det som var utgangspunktet da hun gjorde sine opptak.

- Han sa at filmen skulle bli en oppreisning for Holmlia. Jeg hørte imidlertid ingenting senere og trodde prosjektet var skrinlagt. Helt til «Naive Norge» ble vist mandag, med mitt navn på rulleteksten, sier Magnor til Dagbladet.no.

Krevde opptak fjernet

Magnor gjorde opptak for Owe sommeren 2004. Da beskrev filmskaperen prosjektet skriftlig som et «livsbejaende og vitalt program eller serie som utspiller seg i nærmiljøet... Sentralt i produksjonen blir de gode krefter som arbeider i miljøet».

- Jeg gikk med på å gjøre noen opptak, fordi jeg trodde på prosjektet. Men vi hadde en helt klar avtale om at vi skulle inngå en kontrakt om prosjektet ble realisert, sier hun.

Hun avviser imidlertid at saken handler om penger.

- Prinsipielt er dette et stort overtramp. TV 2 ønsker å framstille saken som om den handler om ytringsfrihet, men de er faktisk min ytringsfrihet som er misbrukt. Dette er mitt åndsverk, som jeg ikke har klarert for bruk, og som jeg heller ikke ville klarert i den formen som «Naive Norge» har, sier hun.

BLIR IKKE VIST IGJEN: Christofer Owes dokumentar «Naive Norge» får ingen reprisevisning på TV 2 nå.
BLIR IKKE VIST IGJEN: Christofer Owes dokumentar «Naive Norge» får ingen reprisevisning på TV 2 nå. Vis mer

Etter mandagens visning på TV 2, tok Magnor kontakt med kanalen. Hun gjorde det klart at hun krevde sine opptak fjernet i morgendagens planlagte reprisevisning.

- Spørsmål om sensur

Å fjerne disse opptakene - som stort sett viser Owe i mindre konfronterende situasjoner - var imidlertid ikke aktuelt for TV 2. Derfor stanser de hele reprisevisningen.

- Vi ser at det har vært en uklar avtale, og må forholde oss til det, sier Marianne Røiseland, informasjonssjef i TV 2, til Dagbladet.no.

Advokatene til kanalen ser nå på saken, og det vil bli vurdert å sende filmen på et senere tidspunkt.

- Hun oppgir som en grunn av hun ikke liker filmen, men det er jo veldig problematisk at noen som har gitt et bidrag senere skal kunne gå inn og sensurere og drive etterkontroll, sier Røiseland.

TV 2 hevder at de har tilbudt seg å sette opp en plakat der de opplyser at en av de medvirkende tar avstand fra filmen, å ta bort Magnors navn fra rulleteksten, samt å gi henne en økonomisk kompensasjon. Dette har hun avslått.

Ville gått rettens vei

image: TV 2 stopper «Naive Norge»-reprise

Norsk Filmforbund har bistått Magnor i saken. De er svært fornøyd med TV 2s avgjørelse.

- Jeg oppfatter det som ryddig at TV 2 tar den avgjørelsen, så lenge det er brukt materiale i en film som ikke er klarert. Hvis ikke de hadde stoppet den, ville vi tatt saken til retten, sier leder Sverre Pedersen.

Han mener saken ikke handler om at Magnor ønsker å stanse filmen fordi hun ikke liker den, men hevder hun har rett til å kreve sine opptak fjernet så lenge det er hun som har rettighetene til dem.

- Dette dreier seg om et brudd på loven om opphavsrett, og at det er vesentlig at loven overholdes.

TV 2 kritiserer Filmforbundets håndtering av saken:

- Særlig gjelder dette når det trues med rettslig pågang knyttet opp mot en reprisesending. Man forsøker dermed å hindre TV 2 i å vise den filmen som ligger til grunn for den pågående omfattende debatt om viktige samfunns- og mediespørsmål, heter det i et brev som ble sendt forbundet tidligere i dag.

• I morgen formiddag planla lokale aktivister å demonstrere mot reprisevisningen utenfor TV 2-huset på Nøstet i Bergen. SOS Rasisme opplyser at demonstrasjonen vil avvikles som planlagt, uavhengig av avlysningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!