TV 2 stoppet dokumentar

Srilankiske myndigheter har flere ganger forsøkt å stoppe «Min datter terroristen».

(Dagbladet.no): - Hver gang filmen vises gjøres alvorlige forsøk på å stoppe den, sier regissør Beate Arnestad.

Den norske dokumentaren, som viser hvordan ungdommer på Sri Lanka blir rekruttert til terroraksjoner, har gang på gang blitt forsøkt stoppet av srilankiske myndigheter. Seinest på en filmfestival i Moskva for under to uker siden skal den srilankiske ambassaden i Moskva i et brev ha anmodet at det ville få alvorlige følger hvis filmen ble vist.

Dermed stusser Arnestad over at TV 2 ikke viste filmen.

Oppdaget tilfeldig

Teamet bak filmen fikk heller ingen informasjon fra TV 2 om når dokumentaren skulle vises. Det oppdaget produsent Morten Daae Ingebrethsen helt tilfeldig da han så kanalens programoversikt.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg så at den var satt opp på sendeskjema, men tre ganger mer overrasket da jeg så at en annen film gikk i stedet, sier han.

Ingebrethsen prøvde å få sendelederen i TV 2 til å sette inn en forklarende tekst om at feil film ble vist. Det lot seg ikke gjøre.

- Tekstmaskinen var visst i stykker. Dette er veldig uheldig for oss, sier han.

TV 2 stoppet dokumentar

- Rotete

Beskjeden filmskaperne fikk fra TV 2 var at det hele skyltes en glipp. Kanalen skal ha byttet husnummer på filmen, slik at filmen som ble vist hadde fått dokumentarens nummer.

Ingebrethsen finner forklaringen lite troverdig.

- I beste fall er det rotete. Alle kan gjøre feil, men det er første gang jeg har hørt om at et program som står oppført blir erstattet uten forklaring. Samtidig er vi litt småparanoide siden filmen den siste tida har blitt forsøkt stoppet uansett hvor den har blitt vist, sier han.

Trusler etter DVD-slipp

Da dokumentaren ble utgitt på DVD i Norge i 2007 kontaktet den srilankiske ambassaden i Oslo Utenriksdepartementet og truet med at DVD-slippet ville ødelegge forholdet mellom Norge og Sri Lanka. Regissør Beate Arnestad frykter at TV 2 kan ha fått samme beskjed.

- I lys av de sterke kreftene som er i gang for at filmen ikke skal vises er det utrolig merkelig at dette skjer akkurat nå, sier hun.

Filmskaperne fikk beskjed fra TV2 om at dokumentaren skal settes opp på nytt, men når det skjer vites ikke. Nå krever de en offentlig forklaring fra kanalen.

 Den norske dokumentarfilmen «Min datter terroristen», som viser hvordan ungdommer på Sri Lanka blir rekruttert til terroraksjoner, kan ha blitt for sterk kost for TV 2.
Den norske dokumentarfilmen «Min datter terroristen», som viser hvordan ungdommer på Sri Lanka blir rekruttert til terroraksjoner, kan ha blitt for sterk kost for TV 2. Vis mer

- Dette er veldig viktig for oss, og vi synes det er utrolig trist at filmen ble satt opp rett før midnatt på en torsdag uten at vi hadde mulighet til å drive markedsføring om norsk premiere, sier Ingebrethsen.

Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i TV2 i går.

SKUFFET: Produsent Morten Daae Ingebrethsen.