NYHETSREDAKTØR: Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, svarer på kritikken fra Kjetil Rolnæss vedrørende dekningen av de såkalte «oktoberbarna». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NYHETSREDAKTØR: Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, svarer på kritikken fra Kjetil Rolnæss vedrørende dekningen av de såkalte «oktoberbarna». Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Kjetil Rolness kritiserer TV 2 for dekningen av «oktoberbarna»

TV 2 svarer Rolness: - Engasjementet er ikke resultatet av noen reportasjer i TV 2

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække svarer på kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • I denne ukas helgekommentar i Dagbladet kritiserer Kjetil Rolness TV 2 for sin dekning av de såkalte «oktoberbarna». Rolness mener blant annet at TV 2 spiller på det han beskriver som «de velkjente virkemidlene: Levende bilder. Enkeltskjebner. Sårbare ansikter. Apati og kortspill».

TV 2 har gjennom reportasjer siden 2015 forsøkt å få fram det som faktisk rører seg i det norske samfunnet når det gjelder behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere.

Da de kom alene i 2015, oppfordret både regjeringen, utlendingsmyndighetene og Politiets utlendingsenhet at nordmenn stilte opp for barna, som ble aldersbestemmelse av UDI til å være mindreårige.

Nåværende leder i PU, Morten Hjem Ervik, var blant dem som i intervju med TV 2 høsten 2015 oppfordret nordmenn til å stille opp for barna:

- Det har til nå vært mye engasjement for å skaffe mat, klær og bamser. Jeg håper vi kan ta med oss engasjementet videre, og tenke at vi skal inkludere dem, bringe dem inn i idrettslag, foreninger, invitere dem på middag, melde seg som fosterfamilier. Behovene vil være store og mange.

Mange nordmenn gjorde nettopp dette, stilte opp for de mindreårige, som verger, fosterforeldre, norsklærere og aktivitetsledere i lokalmiljø. Da vedtakene etter hvert kom, fikk de fleste barna oppholdstillatelse. Så endret plutselig bildet seg i oktober 2016, da flertallet på Stortinget strammet inn reglene, inkludert Ap. Konsekvensene var at de fleste barna nå fikk avslag, og bare innvilget midlertidig opphold til de ble 18 år.

Da innstrammingen kom 2016 hadde disse barna allerede blitt tilknyttet norske familier, skoler, idrettslag og lokalmiljø. En mottaksleder, Gry Herland, uttalte til TV 2 at hun som hadde vært ansvarlig for dem, anså dem som «sine barn».

Engasjementet for denne gruppen, blant politiske partier og organisasjoner har, slik TV 2 vurderer det, utviklet seg over tid, ikke som resultatet av noen reportasjer i TV 2.

TV 2 har etter beste evne forsøkt å få fram hva som har skjedd i behandlingen av denne gruppen, hvem de er, hvilke situasjon de er i, fulgt opprøret som har utviklet seg i Arbeiderpartiet, og dekket de løpende nyhetene og debatten som pågår om «oktoberbarna».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer