FERDIG I TV 2: Forrige sluttet Davy Wathne selv i TV 2 etter anklager om trakasserende oppførsel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FERDIG I TV 2: Forrige sluttet Davy Wathne selv i TV 2 etter anklager om trakasserende oppførsel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

TV 2 tar avstand fra Davy Wathnes uttalelser

Skriver om Wathnes framtoning i intern e-post.

(Dagbladet): Dagens Næringsliv omtaler mandag morgen det som skal være en internt e-post til ansatte i TV 2, hvor kommunikasjonsdirektøren, Sarah Willand, tar avstand fra intervjuet som tidligere sportsprofil, Davy Wathne, gjorde med NRKs «Dagsnytt 18» fredag.

Se innslaget hos NRK her.

Wathne lot seg intervjue om TV 2-exiten og om hvorfor han er beskyldt for trakasserende og sexistisk oppførsel, eller «garderobeprat», som han selv beskrev det som.

Anklagene mot ham, som endte med at han sa opp i TV 2, bunnet i misforståelser, hevdet Wathne, og holdt fast på at dagens unge journalister er mindre røffe i tonen, og ikke tåler språkbruken hans. «De er så forsiktige», uttalte han.

Forklaringen om at han «kommer fra den gamle skolen», og derfor oppfører seg røffere enn andre, yngre kollegaer var også gjennomgående i en rekke intervjuer profilen gjorde samme dag som nyheten om at han sluttet ble kjent.

- Tar avstand

TV 2 hevder på sin side at «garderobeprat» omfatter en «røff sjargong med en sexistisk undertone».

Willand understreker i e-posten at det å varsle internt i TV 2 ikke får negative konsekvenser for arbeidsforhold eller utvikling i kanalen. Alle berørte i Wathne-saken får nødvendig oppfølging, forteller direktøren:

«Vi vil likevel være tydelige på at vi i ledelsen tar avstand fra hvordan Davy valgte å kommentere konkrete hendelser i TV 2 - både i Dagsnytt 18 fredag og senere intervjuer. Dette er også formidlet direkte til Davy», skriver Willand, ifølge Dagens Næringsliv.

«Det gjør vondt å ta et generaloppgjør slik vi gjør nå, men det er nødvendig», skriver hun videre om opprullingen i TV 2 denne høsten.

Over for Wathne

Forrige uke sluttet Davy Wathne i TV 2 etter 25 år i kanalen. Samtidig som det ble klart at TV-profilen har hatt sin siste arbeidsdag i TV 2, bekreftet TV 2 at Wathne har flere trakasseringsanklager rettet mot seg fra sine kollegaer.

Fredag gjestet han Dagsnytt 18. Den tidligere sportskommentatoren understreket i løpet av sendingen at anklagene bunner i misforstelser. Han uttalte at hans talemåte har blitt oppfattet som seksuell trakassering av hans kvinnelige kolleger.

Han la seg med egne ord «paddeflat» og unnskyldte oppførselen.

- Uformell makt

Kommentator Eva Grinde i Dagens Næringsliv, møtte Wathne til debatt i Dagsnytt 18 fredag forrige uke. Hun mente overfor Wathne at grunnen til at ingen har meldt ifra om uønsket seksuell oppmerksomhet før, kan være at Wathne har vært en autoritær person innad i mediehuset.

Wathne anerkjenner at han er i en annen posisjon enn TV 2s tilkallingsvikarer, men sier at han ofte glemmer det.

- Jeg har en uformell maktposisjon, forklarte han.

- Jeg synes det er synd at noen er redde for meg og at de har vært redde for å ta opp ting, uttalte Wathne videre.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Hard TV 2-høst

Etter den omfattende #metoo-kampanjen, ble det i november rullet opp en ukultur som har preget TV 2 Sporten de siste årene. Avsløringer om at flere var sagt opp på grunn av blant annet grov seksuell trakassering mot en kvinnelige ansatt, kom etter at radioprofil Aleksander Schau tok til Twitter for å fortelle om seksuell trakassering i medie- og kulturnorge.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i kanalens sportsavdeling varslet om grov seksuell trakassering.