TV 2-topp ble varslet om seksuell trakassering, men grep ikke inn

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, innrømmer grove feil.

BEKLAGER: TV 2-redaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
BEKLAGER: TV 2-redaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i kanalens sportsavdeling varslet om grov seksuell trakassering, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er ikke en historie vi er stolte av, og det er gjort betydelig innsats for å rydde opp. Sakene som har kommet fram de siste dagene representerer ikke TV 2 sporten. Dette er enkeltpersoner som har tatt seg til rette og misbrukt posisjonen sin, sier Jansen Hagen til Dagbladet.

Seksuelle tilnærmelser

En sportsprofil skal ha kommet tydelig ruset til lokalene til TV 2. Han skal ha tatt med seg en kvinnelig kollega til et mer avsidesliggende del av TV 2-lokalene. Der skal han ha gjennomført kraftige fysiske og verbale seksuelle tilnærmelser overfor kvinnen, ifølge opplysninger Dagbladet sitter på.

Jansen Hagen ble informert om hendelsen, men tok ikke umiddelbart fatt i den.

- Ved å bruke så lang tid før jeg tok affære har jeg satt uskyldige medarbeidere i en posisjon hvor de ble utsatt for ham igjen. Det er sterkt beklagelig. Det er bare å erkjenne at vi har hatt utfordringer i TV 2, sier han.

I de sakene som har krevd en reaksjon er de involverte personene bak trakasseringen enten avskjediget eller så har de fått advarsel, opplyser redaktøren.

- Enkelte har følt seg hevet over fellesskapet og ødelagt for mange andre ansatte, erkjenner Jansen Hagen.

Forteller om ukultur

Kvinnen som opplevde trakasseringen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Sportsprofilen har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Etter at journalist og radioprofil i NRK, Aleksander Schau, publiserte en twitterstorm lørdag, som varslet om seksuell trakassering, overgrep og vold i norsk media-, kunst- og kulturbransje, har Dagbladet vært i kontakt med en lang rekke tidligere, kvinnelige TV 2-ansatte.

Belastningen av å stå fram gjør at de ikke vil identifiseres med navn, men historier om machokultur, mobbing og seksuell trakassering bekreftes av flere.

- Ødeleggende

En annen av kvinnene som omtales i Twitter-meldingene til Schau, men da i en annen hendelse, bekrefter at hun også har opplevd trakassering, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

- Jeg setter pris på det oppgjøret Aleksander Schau tar, og håper at det, uavhengig av at noen står åpent fram, kan ha en utløsende effekt internt og sørge for at andre slipper å oppleve det samme. Trakassering over tid kan være ødeleggende for et menneske, men når det samtidig bagatelliseres av ledere blir det til slutt en belastning som er svært vanskelig å håndtere, sier kvinnen til Dagbladet.

Det er særlig sportsredaksjonen som av flere er beskrevet som en avdeling som har vært vanskelig for kvinner å jobbe i.

- Tøft av Schau

Jeanette Dahl Utvær, produsent TV 2 Nyhetene og i Sporten, mener det er tøft gjort av Schau å ta opp tematikken.

- Schau er en nær venn av meg, og det er utrolig bra at han tar det opp nå. Det er kjempeviktig.

- Kjenner du deg igjen i det Schau skriver?

- Jeg kjenner til det, og har hørt om det tidligere. Men jeg vil ikke utdype hva og hvem. Nå har vi en ny ledelse, og vi har full tiltro til at det blir ryddet opp i. TV 2 er en veldig god arbeidsplass. Det er ikke riktig at folk skal måtte føle på dette, sier Dahl Utvær.

- Lei av ynkelige menn

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, er krystallklar i en kommentar publisert av TV 2 i kveld:

- Jeg er lei av små, ynkelige menn – og kvinner for den saks skyld – som er store i egne øyne og misbruker makten sin. Vi skal ikke ha sånne folk i TV 2, og trakassering skal ikke skje under min ledelse. Det er nulltoleranse, og jeg skal høre alle historier og opplevelser som handler om seksuell trakassering, eller andre hendelser som oppleves som ubehagelig for den ansatte, skriver redaktøren.

Aleksander Schau har ikke ønsket å kommentere utspillet i etterkant, men flesteparten av de groveste eksemplene omtalt av NRK-programlederen, skal ha skjedd i TV 2.

Kanalen har tidligere bekreft at de kjenner til fem episoder som har resultert i oppsigelser eller advarsler de siste åra.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer