RETTSSAK: Anne-Karin Lundeby og Linn Aubert, som begge er programredaktører i TV 2, har saksøkt kanalen for usaklig oppsigelse. FOTO: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RETTSSAK: Anne-Karin Lundeby og Linn Aubert, som begge er programredaktører i TV 2, har saksøkt kanalen for usaklig oppsigelse. FOTO: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

TV 2-topper saksøker egen kanal

To programredaktører i TV 2 saksøker kanalen for usaklig oppsigelse.

(Dagbladet): Programredaktørene Linn Aubert og Anne-Karin Lundeby er blant dem som fikk beskjed om at de var overtallige i TV 2s nedbemanningsprosess. De mener oppsigelsene er usaklige, og trekker kanalen for retten.

TV 2 har den siste tiden gjennomgått en omfattende nedbemanning, der det skal kuttes 177 faste ansatte for å spare 350 millioner kroner innen 2020. Tidligere har Dagbladet skrevet at det har vært stor misnøye med TV 2-ledelsens håndtering av kuttprosessen.

- Dette er en del av nedbemanningen TV 2 har kjørt, hvor mange ble nedbemannet. Det var to programredaktører som ble sagt opp, og det var disse to. De mener dette er usaklige oppsigelser, sier Frode Martin Toftevåg, advokat ved advokatformaet Thommessen, som representerer Aubert og Lundeby.

Saken skal starte i Oslo Tingrett 15. januar. Det er satt av fem dager til saken.

- Overtallige

Knut Magnus Sture, ved advokatfirmaet Arntzen de Besche, representerer TV 2, og sier at Aubert og Lundeby var overtallige.

- Slik TV 2 ser det er Lundeby og Aubert overtallige i den store omstillings- og nedbemanningsprosessen som TV 2 nå er inne i. De på sin side bestrider at det er grunnlag for oppsigelse, sier Sture til Dagbladet.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer i saken.

TV 2 ønsker å løse konflikten utenfor rettssalen.

– Hvis vi ikke blir enige kommer saken opp i januar 2018. Men vi ønsker å løse dette utenfor rettssalen. For selv om de har avvist rettsmekling, er det fortsatt mulig å komme frem til en minnelig løsning, før vi havner i retten, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah C. J. Willand.

Flere søksmål

Aubert og Lundeby er ikke de eneste som har saksøkt TV 2 for usaklig oppsigelse, som følge av kanalens nedbemanningsprosess. Den tidligere «FotballXtra»-programlederen Helene Husvik (27) gikk til søksmål mot kanalen i mai etter at hun fikk beskjed om at hun var overflødig i TV 2.

Under rettsmekling 24. august kom de derimot til enighet om en avtale om at Husvik slutter i kanalen.

- I fjor på denne tiden skulle vi nedbemanne med 177 årsverk. I tett dialog med ansatte og tillitsvalgte klarte vi å løse nesten samtlige med frivillig avgang. Det er vi glade for. Nå står vi igjen med fire saker. Vi mener fortsatt at oppsigelsene er beklagelige, men saklige. Vi vil gjøre det vi kan for å finne løsninger før sakene kommer opp for retten, sier Willand.