Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 vil få nesten 700 millioner fra staten

Får fortsette som kommersiell almennkringkaster.

ENIGE: TV 2-sjef Olav T. Sandnes og TV 2 har kommet til enighet med Kulturdepartementet om en avtale om kommersiell allmennkringkasting. Dermed forplikter TV 2 seg på å være et kommersielt alternativ til NRK. Foto: TV 2
ENIGE: TV 2-sjef Olav T. Sandnes og TV 2 har kommet til enighet med Kulturdepartementet om en avtale om kommersiell allmennkringkasting. Dermed forplikter TV 2 seg på å være et kommersielt alternativ til NRK. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere måneder med forhandlinger er Kulturdepartementet og TV 2 enige om en avtale om kommersiell allmennkringkasting.

Det melder Kulturdepartementet i en pressemelding.

TV 2 blir dermed kommersiell allmennkringkaster de neste fem årene.

Kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes skriver under på avtalen mellom staten og TV 2 onsdag klokka 09.30.

Skei Grande sier til TV 2 at hun kommer til å stille krav.

- Ja, vi kommer til å stille krav til TV 2 og jeg håper TV 2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover, sier hun til kanalen.

Ifølge Skei Grande er dette en avtale som står seg juridisk og politisk.

Får inntil 135 millioner i året

TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til kanalen at han er lettet, og at avtalen handler om å få dekket kanalens merkostnader ved produksjon av programmer som typisk ikke er lønnsomme.

TV 2 var eneste søker på utlysningen om den nye avtalen om å bli kommersiell allmennkringkaster. Ifølge utlysningen vil staten kompensere TV 2 med inntil 135 millioner kroner per år i fem år.

Det betyr at TV 2 får 675 millioner kroner fra staten i løpet av avtaleperioden.

Men for at avtalen skulle inngås satte Kulturdepartementet følgende krav:

  • Krav om å levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, og norsk film- og TV-drama.
  • Norskspråklige programmer må utgjøre minst 50 prosent av sendetiden.
  • Hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen må ligge i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo.
  • Innholdet må tilbys på én lineær TV-kanal. I tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på internett.

Avtalen skulle vært på plass i desember i fjor, før den ble utsatt til før sommeren, og deretter utsatt igjen.

Håper bemanningen øker

Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben i TV 2, sier til Dagbladet at denne avtalen er viktig for de ansatte i TV 2, siden den er en forsikring om at kanalen fortsatt skal drive som i dag.

- Det som er viktig for oss er at TV 2 nå forplikter seg til å være en allmennkringkaster som vil fortsette å levere nyheter og redaksjonelt stoff, sier Helland til Dagbladet.

Hun håper avtalen også fører til at kanalen øker den redaksjonelle bemanningen.

- Det vil av naturlige årsaker skje i Bergen, for i avtalen ligger det en forpliktelse til det. Men vi håper bemanningen også vil øke for lokalkontorene som er svært viktig for å ivareta sammfunsoppdraget, sier Helland.

Diskusjon om Bergen

I februar forklarte Kulturdepartementet overfor Dagbladet at forhandlingene med TV 2 særlig dreide seg om to ting: Det ene var TV 2s modell for regnskapsmessig skille mellom allmennkringkastingsoppdraget og annen virksomhet. Det andre var hvordan de skulle oppfylle kravet til lokalisering.

Siden Kulturdepartementet har satt krav om at hovedredaksjonen må ligge i minst 100 kilometer fra Oslo, betyr det for TV 2s del at hoveddelen av de redaksjonelle avgjørelsene må tas i Bergen.

TV 2, som har en Oslo-basert ledelse, har tidligere argumentert for at de har oppfylt kravene fra regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!