KONTROVERSIELL: «South Park».
KONTROVERSIELL: «South Park».Vis mer

TV 2 vil vurdere «South Park»s Muhammed-episode

Etter advarsel fra islamister mot serieskaperne.

||| I forrige uke ble den satiriske TV-serien «South Park» sensurert etter at radikale islamister advarte mot at skaperne av serien kunne bli drept.

Islamistene mente «South Park»-skaperne fornærmet profeten fordi en jubileumsepisode av serien blant annet viste det som skulle forestille profeten Muhammed i bamsedrakt.

I Norge vises animasjonsserien på TV 2 Zebra. TV 2 har nå vurdert den sensurerte dobbeltepisoden.

Vil vurdere sensuren
- I dag har vi sett de to episodene som gikk på Comedy Central. Vår vurdering er at det ikke er noe som tilsier at disse ikke skal kunne vises på TV 2 Zebra, sier Alex Iversen, pressekontakt i TV 2.

- Men det er de sensurerte episodene dere har sett?

- Ja, vi vet ikke hvordan de ser ut usensurert. Hvis vi får velge mellom den sensurerte og den usensurerte, må vi selvfølgelig ta en ny vurdering på hvilken av dem vi skal sende.

- Kommer dere til å be om å få se den usensurerte?

- Ja. Men vi har ikke fått noe svar på henvendelsen.

Ble drept
Det var den ukjente islamistgruppa RevolutionMuslim.com som avdvarte  «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker.

«Vi må advare Trey og Matt om at det de gjør er dumt, og de vil sannsynligvis ende opp som Theo van Gogh etter at de viste dette showet. Dette er ikke en trussel, men bare en advarsel om hva som kan skje med dem.», het det i meldingen på nettsiden.

På nettsidene hadde gruppa postet et grafisk bilde av Van Gogh, den nederlandsk filmskaperen som ble drept på gata i Amsterdam i 2004 av en islamsk ekstremist som reagerte på en av filmene han hadde laget.

Selskapet sensurerte
I en ny episoden der også profeten skulle være sentral var ordene «profeten Muhammed» sensurert med pipelyder.  I tillegg var det plassert en svart boks over en figurer som skulle forestille profeten.

South Park» er kjent for at ingen ting er for hellig til å bli spøkt med. Derfor reagerte fansen på at de nå så ut til å gi etter for islamistene.

Dette utløste en oppklaring fra selskapet bak serien, Comedy Central.

- Jeg kan ikke gå inn i tankene bak dette, men jeg kan bekrefte at det var Comedy Central som plasserte pipelydene, ikke «South Park», forklarte en talsmann for Comedy Central.

Selv publiserte Matt Stone og Trey Parker en uttalelse der de tar avstand fra sensureringen:

«I de 14 årene vi har laget South Park, har vi aldri laget et show som vi ikke har stått inne for. Vi leverte vår episode til Comedy Central, og de besluttet å endre den».

95 prosent av leserne som har stemt i en avstemning på Dagbladet.no mente også at det var galt å sensurere.

Mer støtte
Rivalen blant amerikanske tegneserier, «The Simpsons», har også tatt opp sensuren. I søndagens episode skrev Bart Simpson følgende på skoletavla:

«South Park - we'd stand beside you if we weren't so scared»

Meldingen fra Bart kan tolkes som støtte, men også en kritikk fordi «South Park»- episoden faktisk ble sensurert.

I sensurdebatten har en av verdens mest kjente islam-kritikere, Ayaan Hirsi Ali, skrevet et innlegg i den europeiske utgaven av Wall Street Journal. Der oppfordrer hun til å lage en rekke Muhammed-historier med bilder av profeten: 

«Slike historier trenger ikke være negative eller provoserende, de trengs bare for å spre risikoen. Målet er å konfrontere oversensitive muslimer med flere tilfeller enn de kan klare å reagere mot«», mener Hirsi Ali.  

ADVART AV ISLAMISTER: «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker.
ADVART AV ISLAMISTER: «South Park»-skaperne Matt Stone og Trey Parker. Vis mer