BLIR ØSTLENDING? TV 2-sjef Olav Sandnes kan finne på å flytte nyhetsdekninga fra Bergen dersom ikke staten gir mer penger.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
BLIR ØSTLENDING? TV 2-sjef Olav Sandnes kan finne på å flytte nyhetsdekninga fra Bergen dersom ikke staten gir mer penger. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpixVis mer

TV 2 vurderer å flytte fra Bergen - om ikke staten åpner lommeboka

Vil ha mer penger fra staten.

(Dagbladet): Den såkalte NRK-meldinga har vært ute på høring og i dag fikk kulturkomiteen på Stortinget svar fra mediebransjen.

TV 2 omfattes også av meldinga ettersom kanalen har status som kommersiell allmennkringkaster, som blant annet forpliktes å drive fra Bergen. Ledelsen i tv-kanalen er nå klare overfor politikerne at de ønsker mer igjen fra staten skal kanalen fortsette å ligge i Bergen og drive med nyhetsproduksjon slik de gjør i dag.

Bort fra Bergen? TV 2 åpner for å flytte fra Bergen dersom ikke staten tilbyr dem mer penger.

- Det er ingenting annet enn forpliktelser i den allmennkringkasteravtalen vi har med staten i dag. Det er en grunn til at ingen andre søker. Vi kan ikke fortsette å ha den kraften vi har i journalistikken i dag dersom vi fortsetter med dagens avtale, sier Jan Ove Årsæther nyhetsredaktør i TV 2, til Dagbladet etter høringa. 

Nyhetsredaktøren sier TV 2 ikke vil klare å være i Bergen og samtidig konkurrere med NRK i åra som kommer dersom man ikke får langt bedre rammebetingelser fra offentlig side.

Dermed kan det også bli aktuelt å legge ned hele nyhetssatsinga til kanalen. 

- Vi vil ikke klare å by NRK den konkurransen vi gjør nå i åra som kommer dersom vi ikke få bedre betingelser, forklarer Årsæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minnet også om at TVNorge for flere år siden droppet nyheter, og ikke har noen interesse av å opptre som en allmennkringkaster. Årsæther utelukker ikke at TV 2 følger i samme fotspor.  

- Er det aktuelt for TV 2 å ikke søke rollen som allmennkringkaster?

- Ja. 

- Et forhandlingsutspill
Sammen med NRK, er TV 2, Radio Norge og P4 Norges allmennkringkastere. Det vil si at alle fire mediehusene har en priviligert situasjon i mediebildet, i bytte mot å yte staten enkelte tjenester. For TV 2s del er det blant annet å drive omfattende nyhetsdekning med base i Bergen. Årsæther sier dét er en kostbar affære.

- Det er veldig dyrt for oss å drive med to forskjellige nyhetssentre, og det er kostbart å drive omfattende nyhetsdekning fra Bergen. Vi må økt kompensasjon fra staten skal vi fortsette med det, sier han. 

Svein Harberg, leder i kulturkomiteen for Høyre, sier han forstår TV 2, men at utspillet fra Alsæther var rettet mot å presse staten til å komme på banen.

- Jeg hører det TV 2 sier, og det tar vi selvfølgelig med oss, samtidig så vet jeg at det er arbeid på gang med hvordan man skal gå videre med TV 2. Dersom TV 2 ikke vil være allmennkringkaster så mister vi jo en viktig aktør. Dersom det er scenarioet så må vi se om det er andre som hiver seg på, sier han. 

- Var dette et forhandlingsutspill fra TV 2?

- Ja, avslutter komitelederen fra Høyre. 

Ap bekymra
Arild Grande i Arbeiderpartiet er bekymra. 

- Jeg tolker dette dithen at TV 2 er bekymra for manglende dialog mellom regjeringa og TV 2 i forhandlingene om en ny avtale med staten. Og det bekymrer meg veldig. Et utkast til ny avtale burde vært presentert allerede før jul, sier han. 

Svenske TV4 takket nei til å fortsette sin allmennkringkasterrolle og kuttet da kraftig i sin nyhetssdekning. Grande er bekymra for at det skal skje her også. 

- Basert på det TV 2 sa i dag så sender jeg brev til Widvey for å få fortgang i forhandlingene, og ber henne inkludere partiene på Stortinget i prosessen. Vi blir bekymra over det TV 2 sier i høringa i dag, fortsetter han. 

- Vi har god dialog med TV 2 og jobber for å bedre rammevilkårene for kommersiell allmennkringkasting i Norge, sier statssekretær i kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Departementet har tidligere varslet at man vil kunngjøre en ny avtale om status som formidlingspliktig allmennkringkaster i god tid før TV 2s avtale med staten løper. 

9. februar 2016 skal komiteen avgi innstilling om meldingen.