TV 2 vurderer å flytte fra Bergen - om ikke staten åpner lommeboka

Vil ha mer penger fra staten.

BLIR ØSTLENDING? TV 2-sjef Olav Sandnes kan finne på å flytte nyhetsdekninga fra Bergen dersom ikke staten gir mer penger.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
BLIR ØSTLENDING? TV 2-sjef Olav Sandnes kan finne på å flytte nyhetsdekninga fra Bergen dersom ikke staten gir mer penger. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den såkalte NRK-meldinga har vært ute på høring og i dag fikk kulturkomiteen på Stortinget svar fra mediebransjen.

TV 2 omfattes også av meldinga ettersom kanalen har status som kommersiell allmennkringkaster, som blant annet forpliktes å drive fra Bergen. Ledelsen i tv-kanalen er nå klare overfor politikerne at de ønsker mer igjen fra staten skal kanalen fortsette å ligge i Bergen og drive med nyhetsproduksjon slik de gjør i dag.

Bort fra Bergen? TV 2 åpner for å flytte fra Bergen dersom ikke staten tilbyr dem mer penger.

- Det er ingenting annet enn forpliktelser i den allmennkringkasteravtalen vi har med staten i dag. Det er en grunn til at ingen andre søker. Vi kan ikke fortsette å ha den kraften vi har i journalistikken i dag dersom vi fortsetter med dagens avtale, sier Jan Ove Årsæther nyhetsredaktør i TV 2, til Dagbladet etter høringa. 

Nyhetsredaktøren sier TV 2 ikke vil klare å være i Bergen og samtidig konkurrere med NRK i åra som kommer dersom man ikke får langt bedre rammebetingelser fra offentlig side.

Dermed kan det også bli aktuelt å legge ned hele nyhetssatsinga til kanalen. 

- Vi vil ikke klare å by NRK den konkurransen vi gjør nå i åra som kommer dersom vi ikke få bedre betingelser, forklarer Årsæther.

Han minnet også om at TVNorge for flere år siden droppet nyheter, og ikke har noen interesse av å opptre som en allmennkringkaster. Årsæther utelukker ikke at TV 2 følger i samme fotspor.  

- Er det aktuelt for TV 2 å ikke søke rollen som allmennkringkaster?

- Ja. 

- Et forhandlingsutspill
Sammen med NRK, er TV 2, Radio Norge og P4 Norges allmennkringkastere. Det vil si at alle fire mediehusene har en priviligert situasjon i mediebildet, i bytte mot å yte staten enkelte tjenester. For TV 2s del er det blant annet å drive omfattende nyhetsdekning med base i Bergen. Årsæther sier dét er en kostbar affære.

- Det er veldig dyrt for oss å drive med to forskjellige nyhetssentre, og det er kostbart å drive omfattende nyhetsdekning fra Bergen. Vi må økt kompensasjon fra staten skal vi fortsette med det, sier han. 

Svein Harberg, leder i kulturkomiteen for Høyre, sier han forstår TV 2, men at utspillet fra Alsæther var rettet mot å presse staten til å komme på banen.

- Jeg hører det TV 2 sier, og det tar vi selvfølgelig med oss, samtidig så vet jeg at det er arbeid på gang med hvordan man skal gå videre med TV 2. Dersom TV 2 ikke vil være allmennkringkaster så mister vi jo en viktig aktør. Dersom det er scenarioet så må vi se om det er andre som hiver seg på, sier han. 

- Var dette et forhandlingsutspill fra TV 2?

- Ja, avslutter komitelederen fra Høyre. 

Ap bekymra
Arild Grande i Arbeiderpartiet er bekymra. 

- Jeg tolker dette dithen at TV 2 er bekymra for manglende dialog mellom regjeringa og TV 2 i forhandlingene om en ny avtale med staten. Og det bekymrer meg veldig. Et utkast til ny avtale burde vært presentert allerede før jul, sier han. 

Svenske TV4 takket nei til å fortsette sin allmennkringkasterrolle og kuttet da kraftig i sin nyhetssdekning. Grande er bekymra for at det skal skje her også. 

- Basert på det TV 2 sa i dag så sender jeg brev til Widvey for å få fortgang i forhandlingene, og ber henne inkludere partiene på Stortinget i prosessen. Vi blir bekymra over det TV 2 sier i høringa i dag, fortsetter han. 

- Vi har god dialog med TV 2 og jobber for å bedre rammevilkårene for kommersiell allmennkringkasting i Norge, sier statssekretær i kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Departementet har tidligere varslet at man vil kunngjøre en ny avtale om status som formidlingspliktig allmennkringkaster i god tid før TV 2s avtale med staten løper. 

9. februar 2016 skal komiteen avgi innstilling om meldingen.