Kulturminister Linda Hofstad Helleland
Kulturminister Linda Hofstad Helleland Vis mer

LEDER

TV 2s nei

Statsstøtte vil gi TV 2 et uunngåelig konkurransefortrinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det klart at TV 2 denne gangen ikke kom til å søke på status som formidlingspliktig kommersiell allmennkringkaster. Det kom ikke som noen stor overraskelse på kulturminister Linda Hofstad Helleland. «Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere», uttalte hun i en pressemelding. Medieutviklingen har ført til at de markedsmessige og økonomiske fordelene ved posisjonen som kommersiell allmennkringkaster minsker år for år.

Nå har TV 2 bestemt seg å sette hardt mot hardt. Kanalen krever statsstøtte for å fortsette å utføre allmennkringkasterpliktene de har hatt siden 1992.

Eller «kompensasjon», som Olav T. Sandnes kaller det.

Ideen om at én kommersiell tv-kanal må ha statsstøtte for å skulle fortsette å formidle norske nyheter, språk og kultur, er fullstendig i utakt med den norske medievirkeligheten anno 2016. De klassiske skillelinjene finnes ikke lenger. TV 2 er ikke en TV-kanal, det er et mediehus. Den daglige nyhetskampen står ikke på de fastlagte nyhetssendingene til TV 2 og NRK. Den går på nett.

På laptop og mobil. Fra sekund til sekund. I konkurranse mot NRK, ja. Men også Aftenposten, VG og Dagbladet. Norske medieaktører konkurrerer med hverandre på alle tilgjengelige plattformer, hele døgnet. Reporterne leverer til nett, papir, tv.

Derfor er det ikke bare mediepolitisk utdatert å leke med tanken om å gi én aktør statsstøtte for å bedrive nyhetssendinger på tv. Det vil også gi TV 2 et unngåelig konkurransefortrinn overfor andre aktører. Aktører som allerede går på glør i et svært vanskelig medielandskap.

Flertallet på Stortinget ble i vinter enige om at de ønsker at TV 2 fortsetter som allmennkringkaster, og ba kulturdepartementet utrede eventuell statsstøtte. Den nåværende avtalen med TV 2 utløper ved nyttår. Mediemangfoldsutvalget, som er nedsatt for å blant annet vurdere «behov, omfang og offentlig finansiering av allmennkringkasting og nyhets- og aktualitetsmedier», leverer sin utredning mars. Det er klokt å vente. Er det én ting TV 2s nei signaliserer, så er det behovet for en grunnleggende gjennomgang av mediestøttepolitikken i Norge. Det må tenkes nytt. Det må tenkes helhetlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer