TV 2s nyhetskvinner er 17 år yngre enn mannfolka

Programleder Trude Teige (50) ble kalt for gammel av mellomleder. Profilerte nyhetsankere reagerer på ubalansen mellom kjønn og alder i TV 2.

UNGE DAMER: Mens NRK har omtrent like mange kvinner som menn, med kvinner som er så vidt litt eldre enn mannfolka, har TV2 både færre og yngre kvinner enn menn. Her er TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali (29) med makker Arill Riise (52). Foto: TV 2.
UNGE DAMER: Mens NRK har omtrent like mange kvinner som menn, med kvinner som er så vidt litt eldre enn mannfolka, har TV2 både færre og yngre kvinner enn menn. Her er TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali (29) med makker Arill Riise (52). Foto: TV 2.Vis mer

- Det virker som kvinnene kan kjempe om jobbene til et visst punkt, sier sjefredaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende, som i fjor ble kåret til «Årets kvinnelige medieleder».

- Det er ikke mange kvinnelige nyhetsankere i Norge over 45 år. Det er det derimot mange menn som er, sier hun.

Dagbladet har gjort en gjennomgang av nyhets- og sportsankerne i NRK og TV 2.

Og tallenes tale er klar.

Mens NRK har omtrent like mange kvinner som menn, med kvinner som er så vidt litt eldre enn mannfolka, har TV 2 både færre og yngre kvinner enn menn.

- Det er ikke første gang man hører om dette. Jeg har ikke selv tenkt så mye over det, men jeg håper ikke det er slik fordi TV 2 er en kommersiell kanal, sier nyhetsanker i NRK, Cecilie Roang Bostad.

Positivt med rynker Siri Lill Mannes (40) har lang erfaring som programleder i TV 2. Hun reagerer på ubalansen mellom kjønn og alder i kanalen, og synes det er synd at det er så stor forskjell.

- Jeg tror ikke jeg hadde fått jobb som nyhetsanker alt da jeg var 24 år dersom jeg hadde vært mann. Der er det omvendt favorisering. Valget har oftest falt på voksne menn og damer som er up and coming.

- Hvorfor er det sånn?

- Det skal sies at TV 2 er en ung redaksjon. Det er en klisje at unge kvinner appellerer til flere seere. Jeg tror heller at mange får større tillit til programlederen jo eldre vedkommende er, uansett kjønn, sier Siri Lill Mannes som i likhet med Christine Korme og Kari Birkeland sluttet i kanalen i fjor.

- Bra med rynker I forrige uke fortalte TV 2-programleder Trude Teige (50) at hun hadde fått høre fra en mellomleder at hun var for gammel til å starte opp programmet «Trude».

- Det opplevde jeg som ekstremt krenkende, sa Trude til Dagbladet.

Som rutinert programleder mener Trude Teige at erfaring er avgjørende for å gjøre en god jobb.

- Jeg kunne ikke gjort samme program for 20 år siden som i dag. Rynkene mine er et bevis på at jeg har levd, sier Teige.

Mangeårig programleder i NRK, Anne Grosvold blir opprørt når hun hører om Teiges historie.

- Jeg syns det er forferdelig trist å høre at hun har slike mellomledere, sier Grosvold, som ikke lar seg overraske over aldersforskjellen i TV 2.

- Man ser at det i enkelte andre internasjonale nyhetskanaler har vært en trend med en ung kvinne og en eldre mann. Det hadde vært kult å prøve en ung, vakker mann sammen med en noe eldre kvinne, sier programlederen, som påpeker at NRKs nyhetssendinger, med menn og kvinner med lik snittalder, har flere seere enn TV 2.

Tilfeldige forskjeller Nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther blir ikke overrasket når Dagbladet konfrorterer ham med statistikken.

- Det er ingen hemmelig formel som har blitt regnet ut her, tallene ligger åpent ute. Vi velger anker etter kompetanse og hvem vi syns er flinkest, så har det blitt sånn. Det er ikke så mye mer å si om det.

- Hvorfor blitt så store forskjeller?

- For vår del er det tilfeldig. Det er ikke slik at vi har en base med eldre kvinner som hamrer på døra og ikke får slippe til. Vi har også vært gjennom en sluttpakkeprosess der flere rutinerte kvinner slutta, blant annet Siri Lill Mannes og Christine Korme.

- Liten betydning Likevel oppfatter ikke nyhetsredaktøren forskjellene som et problem.

- Nei, jeg er ikke så opptatt av det. Det har veldig lite betydning for oss.

Årsæther mener det ikke er et bevisst valg at de har færre og yngere kvinner enn menn.

- Men dere jobber heller ikke bevisst for å utjevne disse forskjellene?

- Nei, men her utelukker du mange programledere i «Trude» og «God Morgen Norge». Det er et langt mer komplekst bilde enn de tallene som presenteres her.

Ukjent med kritikk - Hva tenker du da om at Trude Teige fortalte til Dagbladet i forrige uke at hun i planleggingsprosessen i forkant av «Trude», hadde fått beskjed av en mellomleder om at han ikke trodde på programmet fordi hun var for gammel?

- Det kjenner jeg ikke til.

Årseæther insisterer likevel på at de ikke ansetter yngre kvinner fordi de gjør deg bedre på skjermen enn eldre kvinner.

- Nei, vi har ingen grunn til å tro at seerne tenker slik. Jeg tror ikke seerne foretrekker unge kvinner, svarer han.

- UPROBLEMATISK: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther, mener det er tilfeldig at de kvinnelige nyhetsankerne er både færre og yngre enn mennene. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- UPROBLEMATISK: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther, mener det er tilfeldig at de kvinnelige nyhetsankerne er både færre og yngre enn mennene. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer