TV-aksjonen 2020

TV-aksjonen om boikott: - Synd

32 kommuner vil ikke bidra til årets innsamlingsaksjon. Men det er to andre faktorer som kan ramme sluttsummen hardere.

<strong>PROGRAMLEDERE:</strong> Robert Stoltenberg, Ingrid Gjessing Linhave og Mikkel Niva skal lose seerne gjennom TV-aksjonen søndag. Formålet er WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. Foto: Benjamin A. Ward / NRK
PROGRAMLEDERE: Robert Stoltenberg, Ingrid Gjessing Linhave og Mikkel Niva skal lose seerne gjennom TV-aksjonen søndag. Formålet er WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. Foto: Benjamin A. Ward / NRK Vis mer
Publisert

WWF Verdens naturfond kan vente seg millioner inn på konto etter søndagens TV-aksjon.

Men valget av akkurat denne organisasjonen som mottaker har skapt kontrovers:

I august ble det kjent at 21 kommuner akter å boikotte årets TV-aksjon. Siden da har tallet vokst.

Ifølge Nationen er det 32 kommuner som enten ikke setter ned kommunekomité, eller som velger å ikke gi et kommunebidrag.

Mange oppgir WWFs standpunkt i rovdyrdebatten som begrunnelse.

Følsomt tema

- Vi synes det er synd at noen har valgt å boikotte årets aksjon og med dette innbyggeres mulighet til å være med i det store fellesskapet TV-aksjonen innbyr til, men ønsker de hjertelig tilbake til neste år.

Det sier aksjonsleder Vibecke Østby til Dagbladet.

Hun påpeker samtidig at 321 kommuner har sagt ja til å bidra.

Det er Innsamlingsrådet som vurderer søknadene fra organisasjoner som vil bli tildelt TV-aksjonen, og som avgir sin innstilling til kringkastingssjefen.

Rådssekretær Erik Skarrud synes det er synd at WWF sitt standpunkt i rovdyrdebatten blir brukt som argument mot årets innsamlingsaksjon, som har bekjempelse av plast i havet som formål.

- Vi mener folk bør kunne klare å skille på de to tingene, sier Skarrud.

Samtidig har han forståelse for at rovdyrdebatten er et følsomt tema i flere kommuner.

- Det er høyst frivillig å gi penger til TV-aksjonen. Men jeg tror ikke at hundre prosent av innbyggerne i disse kommunene er mot vårt formål. Jeg tror at vi også kommer til å få penger fra såkalte boikott-kommuner.

SLIK SÅ DET UT: I 2017 demonstrerte flere tusen mennesker utenfor Stortinget mot regjeringens ulvepolitikk. Ifølge politiet var det rundt 2500 oppmøtte. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dropper fysiske bøssebærere

Det er to andre faktorer som Skarrud tror vil påvirke årets sluttsum mer enn boikott:

Fravær av fysiske bøssebærere og et næringsliv i coronakrise.

- Vi har 100 000 bøssebærere som blir sittende hjemme, som ikke banker på døra til 2,3 millioner husstander. Det er ikke tvil om at det møtet i døra er viktig, sier Skarrud.

I år er det «digital bøssebæring» som gjelder, forteller Vibecke Østby. I tillegg har de lagt mye arbeid i å tilrettelegge for at folk skal gi på tradisjonelle måter.

Den andre faktoren som kan bli avgjørende, er den økonomiske ståa i norsk næringsliv.

- Dette merker også privatpersoner på lommeboka, sier Skarrud.

- Frykter dere at innsamlingsresultatet vil bli betydelig lavere enn tidligere år?

- Det blir bare synsing. Men vi er spent på det.

Vibecke Østby stempler 2020 som «annerledes-året», og mener det er umulig å si noe om hvordan innsamlingsresultatet vil bli.

Samtidig kan aksjonslederen fortelle at summen onsdag kveld var helt på høyde med resultatet på samme tidspunkt i 2018 og 2019.

- Vi ser, blant annet på ringedugnader for næringslivet, at både Oslo, Bergen og Trondheim har satt ny innsamlingsrekord i år. Det er jo utrolig gøy!

Fakta: Årets TV-aksjon

  • TV-aksjonen NRK 2020 går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet.
  • Midlene er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.
  • Aksjonen går av stabelen søndag 18. oktober.
  • På selve TV-aksjonsdagen sender NRK direkte på kvelden.

Kilde: blimed.no

Møttes med boikott-kommuner

WWF er ikke den første mottakeren av TV-aksjonen som har skapt debatt.

I 2016 ble valget av Røde Kors kritisert, da det kom fram at organisasjonen hadde milliarder av kroner i et fond. Og da Frelsesarmeen i 1995 var mottaker av aksjonspengene, ble organisasjonens holdning til homofili problematisert.

De siste åra har det vært veldig lite støy, ifølge Erik Skarrud. 2020 er unntaket.

Rådssekretæren erkjenner at de kanskje ikke var helt forberedt på reaksjonene som kom da WWF ble annonsert som mottaker.

Siden da har de blant annet hatt møter med flere av kommunene i Østerdalen, som varslet boikott.

- Vi har snakket med ganske mange etter hvert, og prøvd å få forklart hva som er bakgrunnen for tildelingen.

NB: STERKE BILDER: En spermhval ble funnet død på en strand på Sicilia i Italia 18. mai. I hvalens mage gjorde forskere sjokkerende funn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Derfor fikk WWF ja

Skarrud sier at Innsamlingsrådet visste at WWF «har områder hvor ikke alle er like enige» da de ga kringkastingssjefen sin innstilling.

Det som ble avgjørende for at organisasjonen fikk tilslaget, var følgende:

- De hadde en kjempegod søknad. Den mest troverdige søknaden. De hadde også et veldig godt og kjempeviktig formål i vår tid, sier Skarrud.

- Innsamlingsrådet ser først og fremst på det faglige i søknaden. Vi ser på hvilket apparat søkerne har for å kunne håndtere å få et par-tre hundre millioner på bok over natta. Det er viktig at det er en god organisasjon som har administrative og operasjonelle muskler til å drive en TV-aksjon.

Vil bråket rundt årets tildeling påvirke rådets vurderinger i framtida?

- Rådet tar sikkert med seg diskusjonen som har gått, med tanke på kommunikasjon og sånn. Men jeg tror ikke nødvendigvis det er så mye som kunne ha vært gjort annerledes, sier Skarrud.

- Vi leter alltid etter et formål som det er helt uomtvistelig behov for. Det er det viktigste i tildelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer