TV-aksjonen samlet inn 57 millioner mindre i år enn i fjor

- Jeg tror mange føler de har gitt nok til humanitære formål i høst, sier aksjonsleder Kari Bucher.

MILLIONNEDGANG: Så langt har årets TV-aksjon samlet inn 183 millioner kroner. Tilsvarende tall fra samme tidspunkt i fjor er 240 millioner kroner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MILLIONNEDGANG: Så langt har årets TV-aksjon samlet inn 183 millioner kroner. Tilsvarende tall fra samme tidspunkt i fjor er 240 millioner kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Mandagen etter fjorårets TV-aksjon skrev Dagbladet at det norske folk hadde gitt 240 millioner kroner til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter.

I år er tilsvarende tall 183 millioner kroner, som går til Regnskogfondet.

- Vi vil nok komme nær 200 millioner når vi er ferdige, sier Regnskogfondet-leder Lars Løvold til Dagbladet mandag morgen.

- Ekstrem synlighet Han tror at det er flere årsaker til at givergleden ikke er like stor i år som i fjor.

- Det avspeiler at det er en krise i næringslivet. Det er arbeidsledighet i oljebransjen, uro i økonomien og arbeidsmarkedet, og det slår inn på en del viktige bidrag.

Løvold tror også at mange føler at de allerede har bidratt humanitært i høst, og viser til engasjementet rundt flyktningkrisen.

Likevel føler han ikke at flyktningkrisen har overskygget årets TV-aksjon.

- Det har preget nyhetsbildet veldig sterkt i høst. Men de siste to ukene der vi har rullet TV-aksjonen fullt ut har vi fått ekstrem synlighet, sier Regnskogfondet-lederen.

- Vesentlig lavere Pensjonert advokat Erik Samuelsen er leder av Innsamlingsrådet, som hvert år foreslår hvem som skal få TV-aksjonen i NRK. Han anslår at totalbeløpet for årets TV-aksjon vil lande på 190 millioner kroner.  

- I fjor fikk man inn rundt 251 millioner til Kirkens Nødhjelp, og året før fikk man inn 229 millioner til Nasjonalforeningens demensformål. Hvis man jevnfører tallene fra årets aksjon med de siste års tall ser du at det er et vesentlig lavere beløp i år. Det er bare å konstatere det, sier Samuelsen.  

- Skal jeg antyde noe om en årsak til dette tror vi at det har vært så veldig mange andre påtrengende gode og sterke formål i høst som kanskje har gjort at fokus på klima og regnskog har kommet litt i bakgrunnen.   

- Riktig og viktig tema Samuelsen fastholder at Innsamlingsrådet valgte den riktige organisasjonen da de i juni i fjor innstilte Regnskogfondet til å få årets TV-aksjon.  

- Jeg tror det var en helt enstemmig oppfatning i at det var klimaets og regnskogens tur denne gang, i konkurranse med ekstremt viktige og sentrale formål. Jeg oppfatter at jeg har et samlet råd bak meg når jeg fastholder det fortsatt. 

- Var det noen gang aktuelt å endre årets tildeling, slik at TV-aksjonen kunne gå til å avhjelpe flyktningkrisen?  

- Vi har aldri vurdert å endre den tildelingen. Modellen er ikke slik at vi kan endre når vi har tildelt. Da er løpet kjørt, sier advokaten.    

FORNØYD: Lars Løvold (til venstre), daglig leder i Regnskogfondet føler ikke at flyktningkrisen har overskygget årets TV-aksjon. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORNØYD: Lars Løvold (til venstre), daglig leder i Regnskogfondet føler ikke at flyktningkrisen har overskygget årets TV-aksjon. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han forteller at det ikke var noen tvil om at Røde Kors skulle få innsamlingsaksjonen for 2016 da Innsamlingsrådet hadde møte i juni i år.

- Bakgrunnen for det burde være elementær, sier han.

Langtidsperspektiv Kari Bucher har vært aksjonsleder for TV-aksjonen i fem år. Hun synes det er vanskelig å sammenlikne tallene fra i år med tallene fra i fjor, da det ruller inn penger i aksjonskassa helt fram til desember.

- Det kommer en del i etterkant. Det totale tallet for innsamlingsaksjonen er klart i desember. Alt som kommer fra nå av og framover er bonus, sier hun.

- Hva tror du er årsaken til at man har samlet inn mindre penger i år enn i fjor?

- Det har vært en helt spesiell høst. Vi har jo hatt en flyktningsituasjon som har krevd mye oppmerksomhet og penger hos folk. Jeg tror mange føler de har gitt nok til humanitære formål, sier Bucher, som understreker at det er vanskelig å peke på en enestående faktor.

- Hadde det vært mulig å bytte om på formålet til TV-aksjonen, slik at årets aksjon gikk til å avhjelpe flyktningkrisen og neste års aksjon gikk til Regnskogfondet?

- SPESIELL HØST: Aksjonsleder Kari Bucher tror millionnedgangen fra i fjor til i år kan skyldes at mange føler at de har gitt nok til humanitære formål. Foto: Regnskogfondet
- SPESIELL HØST: Aksjonsleder Kari Bucher tror millionnedgangen fra i fjor til i år kan skyldes at mange føler at de har gitt nok til humanitære formål. Foto: Regnskogfondet Vis mer

- Vi har langtidsperspektiv på TV-aksjonen, og har jobbet med dette i hele år. Å snu de siste ukene er skrekkelig vanskelig. Jeg vet ikke helt hvordan vi skulle snudd i praksis, sier aksjonslederen.

- Aldri hatt større kampanje Ida Scheie er prosjektleder for TV-aksjonen i NRK for andre år på rad. Hun er veldig fornøyd med søndagens sending, og sier hun er spesielt glad for at artisten Sting deltok i aksjonen.

Men til tross for at artisten auksjonerte bort bassgitaren sin for hele 155 000 kroner har det ikke klirret like mye i aksjonskassa som de foregående årene. Det ønsker ikke Scheie å ha store meninger om.

- Vi i NRK er mest opptatt av å formidle god folkeopplysning rundt emnet regnskog. Det mener jeg at vi at vi har gjort på en bra måte. Vi heter TV-aksjonen. Det er ikke NRK som samler inn pengene, påpeker prosjektlederen.

Også hun tror at engasjementet rundt flyktningproblematikken kan ha påvirket resultatet til TV-aksjonen.

- Har TV-aksjonen nådd godt nok ut?

- Vi har aldri hatt større kampanje enn i år. Vi i NRK har hatt veldig god oppkjøring, med gode promoer, temaer og sendinger i forkant, i tillegg til god respons i sosiale medier. Vi er spesielt glade for samarbeidet med P3-aksjonen - at vi har nådd de unge, sier Scheie.

ENKLERE MED VANN: Ida Scheie er prosjektleder for TV-aksjonen for andre år på rad. Hun opplever at det var noe enklere å nå fram til folk med fjorårets tema. Foto: Anne Liv Ekroll
ENKLERE MED VANN: Ida Scheie er prosjektleder for TV-aksjonen for andre år på rad. Hun opplever at det var noe enklere å nå fram til folk med fjorårets tema. Foto: Anne Liv Ekroll Vis mer

- Når det gjelder engasjement og rekkevidde er opplevelsen min at det var noe enklere å nå fram til folk med temaet vann  enn med regnskog, sier hun og viser til fjorårets aksjon, der formålet var Kirkens Nødhjelps vannprosjekter.

Hun forteller at NRK har fått spørsmål om hvorvidt årets TV-aksjon burde gå til å avhjelpe flyktningkrisen.

- Det var ikke til diskusjon, men vi fikk selvfølgelig spørsmål om det fra folk der ute. NRK arrangerte dugnad for flyktninger for en måned siden, i samarbeid med de største organisasjonene. Det gjør NRK når det dukker opp spesielle kriser, men det kommer ikke til å rokke ved TV-aksjonens årlige tradisjon. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram