Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: TV-aksjonen

TV-aksjonen: Det store innsamlingsmonopolet

Mens alle gir til Røde Kors har de andre organisasjonene karantetid.

ER IKKE ALENE: Røde Kors ved Sven Mollekleiv og NRK TV-aksjonen på åpningen av installasjonen 25m2 Syria på Ikea på Slependen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ER IKKE ALENE: Røde Kors ved Sven Mollekleiv og NRK TV-aksjonen på åpningen av installasjonen 25m2 Syria på Ikea på Slependen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store TV-aksjonen. Hele Norge samles rundt TVen, på torget og gatelangs med bøsser. Nå kan vi vise hvor generøse (rike) vi er!

Årets TV-aksjon går til Røde Kors og deres fabelaktige nasjonale og internasjonale arbeid. Røde Kors er likevel ikke alene om dette arbeidet, og det bør ikke TV-aksjonen og Frivillighet Norge late som heller.

Jeg sier på ingen måte at dere ikke skal støtte Røde Kors. Røde Kors gjør en fantastisk jobb, nasjonal og internasjonalt. Årets TV-aksjon går til Syria, Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras hvor befolkningen daglig opplever umenneskeligheter det fleste av oss ikke aner rekkevidden av.

Midlene vil også gå til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge. Jeg er det første til å si at dette er en fantastisk og kjempeviktig sak. Jeg er veldig glad for at årets TV-aksjon gikk til Røde Kors.

Det stopper meg riktignok ikke fra å være svært kritisk til karantenetiden Frivillighet Norge ble enig med sine medlemsorganisasjoner i 2008. Kort fortalt anbefaler Frivillighet Norge organisasjoner i Norge å frastå fra å drive innsamling i tre uker; to uker i forkant av TV-aksjonshelgen, samt en uke i etterkant av TV-aksjonen. Dette mener jeg er helt unødvendig.

Ja, TV-aksjonen er en nasjonal institusjon som står i en særstilling, og ja, det er viktig at folk mobilisere rundt dette.

På en annen side, en slik anbefaling forutsetter nærmest at Røde Kors, eller en hvilke som helst organisasjon TV-aksjonen går til, er tilstedte overalt. Det er naturligvis ikke tilfellet. Det er hundretusenvis av mennesker som i dette tilfellet Røde Kors ikke hjelper.

Selv om innsamlingen vil gå til ni land med et stort behov for støtte, utelater det utallig mennesker. Ingen kan hjelpe alle, men sammen kan vi hjelpe mange.

For større organisasjoner er kanskje ikke tre uker uten aktiv innsamling mye, de har jo gjerne millioner på bok. For mindre organisasjoner som driver flyktningeleirer, eller andre tiltak i innland og utland er tre uker derimot helt avgjørende.

Frivillighet Norge sier riktignok på sine nettsider at organisasjoner som jobber med nasjonal eller internasjonal nød/krisesituasjon selvfølgelig må kunne drive pengeinnsamling i karantenetiden - en nyanse som kunne vært kommunisert bedre. Hva skal til for å kalle noe en krise? Må menneskeliv være i umiddelbar fare, eller holder det at noen millioner mennesker er strandet i diverse leire med usikker fremtid og utslettet fortid?

Gi så det svir, gi så det monner. Bruk hvilke uttrykk du vil. Poenget at i dag er en ypperlig dag for å huske for privilegerte vi er. Vi bor trygt og godt, og de aller fleste er har ufattelig mye penger til deres disposisjon. I dag er dagen for a disponere det riktig.

Gi til Røde Kors, gi til store organisasjoner, gi til små organisasjoner. Fordi selv om vi ikke er på TVen beste sendetid, hjelper vi sammen hundretusenvis av mennesker. Hver eneste dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!