TV-allianse vakler

I dag avgjør TV2 om de vil være med i et digitalt TV-samarbeid med NRK og Telenor. Og mens Telenor og TV2 har penger til å satse, trenger NRK en halv milliard kroner ekstra til produksjon for digital-tv de neste tre årene.

Dagbladet sitter på interne NRK-dokumenter som viser at NRK Futurum har behov for tilleggsmidler på en halv milliard kroner til innholdsproduksjon for digital-tv. Og i dag er styret i TV2 innkalt til et ekstraordinært møte for å avgjøre om de fortsatt skal bli med i planleggingen av en felles digital framtid sammen med NRK og Telenor.

Et nytt tv/teleselskap ser neppe dagens lys før om flere måneder. Og for NRK kan et videre samarbeid havarere før det er begynt.

- Det er nå opp til våre eiere hva de vil med NRK i et langsiktig perspektiv. De har ikke all verden av tid. Skal NRK komme på plass på riktig sted i dette markedet, må våre eiere smi mens jernet er varmt, sier direktør i NRK Futurum, Tor Fuglevik, til Dagbladet.

Avgiften ikke nok

Kassa til NRK er bunnskrapt. Statskanalen har ikke engang penger til å drive avdelingen som planlegger dette arbeidet i mer enn tre måneder.

Dersom Avdeling for tv-utvikling ikke får ekstern finansiering før utgangen av mars, kan hele avdelingen, som teller tre årsverk, bli lagt ned 1. mai.

I et interndokument om framtidas NRK framgår det at man ikke kan påregne at kringkastingsavgiften kan finansiere planene. Sponsing, reklame, abonnement og penger fra Kulturdepartementet antydes som finansieringsmuligheter.

Nei til penger

At tidligere styreleder Torger Reve kastet inn håndkleet mandag, gjør arbeidet med å skaffe ekstern kapital vanskeligere. Kulturdepartementet har nå sin fulle hyre med den ekstraordinære generalforsamlingen i NRK neste fredag.

Enten må midler til videre digital tv-utvikling i NRK komme fra kommersielle aktører, eller så må staten spytte inn penger til prosjektet.

Det siste har kulturminister Ellen Horn og hennes statssekretær Roger Ingebrigtsen sagt nei til flere ganger.

BER OM AVKLARING: Penger avgjør om NRK har råd til å satse på et digitalt TV-samarbeid med pengemaskinene TV 2 og Telenor. Direktør i NRK-Futurum, Tor Fuglevik, mener eierne må komme på banen nå.