TV-avskjed blir Big Business

I går kveld innkasserte

Sparket på direkten

I pinsehelga får Pål Trælvik (42) endelig beskjed om at han er uønsket som direktør i TVNorge. Det kan bli en lukrativ avskjed fra norsk TVs største pengesluk. Trælvik kan få med seg 20 millioner kroner fra kanalen som snart må ut for å hente mer penger.

Flere strategiske feiltrinn førte til at styrelederen ikke ville ha Trælvik i TVNorges sjefsstol. «Big Brother»-vinneren fikk 1 million kroner i belønning for sine 100 dager på skjermen.

«Big Brother»-direktøren, Pål Trælvik, kan komme til å sitte igjen med formidable 20 millioner kroner for sine fire år bak skjermen.

- NOEN SLUTTPAKKE er ikke forhandlet ennå. Jeg skal treffe styreformann Markus Tellenbach søndag eller mandag. Trolig i Milano eller Zürich. Der skal vi nok bli enige, mener TV-direktøren, som holder døra åpen for andre Scandinavian Broadcast Systems-oppdrag (SBS).

Etter det Dagbladet erfarer, betyr oppsigelsen at eierne SBS og TV2 er forberedt på å betale to årslønner som plaster på såret til Trælvik. Det betyr at han i første omgang får vel fem millioner kroner.

I tillegg har han en lukrativ opsjonsavtale der han kan kjøpe 35000 SBS-aksjer til 13 dollar pr. stk. Her kan Trælvik håve inn ytterligere 15 millioner kroner.

- Jeg må slutte fordi Tellenbach vil ha TVNorge til å sende realityprogrammet «Temptation Island, der en av ingrediensene er å få deltakerne til å være utro. Det strider mot min redaktøroverbevisning, sier Trælvik om årsaken til sin avgang.

MEN SANNHETEN ER er at styret aldri har diskutert det redaksjonelle kanalinnholdet på noe styremøte. Det bekrefter også Pål Trælvik overfor Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, ble Trælviks skjebne beseglet kort tid etter styremøtet 16. mai.

Påtroppende styreleder Markus Tellenbach fra Zürich var i møtet til tider sterkt kritisk til hvordan TVNorge ble drevet.

Han var sjokkert over at kanalen ikke hadde planer om å sende inn søknad på konsesjonen til landsdekkende reklamefinansiert TV. Nå får TV2 fornyet konsesjon uten konkurranse.

At TVNorge, som har hatt verdens største nasjonale seersuksess for «Big Brother», ikke klarer å tjene penger på kanalen, får Tellenbach til å rive seg i håret. Programmet trekker seere, men ikke nok annonser. Den såkalt «interaktive delen» av «Big Brother» pyntet på resultatet. Men Tellenbach, som er vant til å tenke bunnlinje i det meste han foretar seg, stoler ikke på at TVNorge-direktøren klarer å snu skuta.

Forrige fredag, på vei hjem til kone og to barn i Sveits, bestemte Tellenbach seg derfor for å gi Trælvik avskjed. Sist onsdag kveld informerte han resten av styret om sin beslutning. I styret sitter både TV2s konserndirektør økonomi, Øyvind Johannessen, og TV2-advokat Bjørn Eidem.

KÅRE VALEBROKK ble informert av sine medarbeidere på en kafé i London. Og underveis i interninformasjonen i TV2 lekket nyheten ut i Valebrokks nyhetsredaksjon. Den trengte en halv time på seg for å blåse nyheten om Trælviks kommende avgang i sin kveldssending.

Slik kom de Tellenbach i forkjøpet når det gjaldt å informere Trælvik. Noe Tellenbach likte svært dårlig. Så for å glatte over den dårlige behandlingen av Trælvik gikk både Tellenbach og Trælvik raskt ut og påpekte at oppsigelsen utelukkende skyldes «Temptation Island».

Avgjørelsen om å fjerne Trælvik hadde også TV2s velsignelse. De har sett seg lei på at TVNorge er et gigantisk pengesluk, der TV2 må dekke 49,3 prosent av regninga.

Er SBS-sjefens avgjørelse om felles skandinavisk «Temptation Island» første skritt på veien før SBS overtar hele TVNorge og gjøre det til skandinavisk trash-TV sammen med svensk TV5 og TVDanmark?

Neppe? For SBS er det tvert imot behagelig å ha noen å dele regninga med, så lenge mindretalls-TV2 ikke har ett eneste ord de skulle ha sagt, og kanalen ikke engang får innsyn i alle tallene i TVNorge.

- Vi gir dette til TV2, fordi de er TVNorges største konkurrent, sier Tellenbach.

Dermed må TV2 fortsatt være nissen på lasset, til rådyr billettpris. Og mens Kåre Valebrokk må betale og betale, kan Pål Trælvik håve inn et par titalls millioner kroner.

- Uansett hvor mye det blir, kommer det godt med. Jeg skal legge nytt gress i hagen, sier Trælvik smilende til Dagbladet.

Sparket på direkten

LER SIST, OG BEST: Pål Trælvik kan smile bredt til tross for at han ble utsatt for Medie-Norges mest oppsiktsvekkende oppsigelse - gjennom TV.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN