Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

TV-ekspert tror NRK-streiken kan bli en gavepakke for TV 2

Men TV 2 gjør ingen endringer i 17. mai-dekningen sin.

STÅR TRYGT: Medieviter Morten Wiberg tror NRK står trygt - uavhengig av streiken.
STÅR TRYGT: Medieviter Morten Wiberg tror NRK står trygt - uavhengig av streiken. Vis mer

I dag ble det kjent at 1700 journalister ved NRK går ut i streik. Morten Wiberg, TV- og radiosjef i mediebyrået Carat, tror streiken kan være en gavepakke til kommersielle kanaler - men bare på kort sikt.

- Et år fram i tid har det neppe noe å si med tanke på seertall. Folk finner nok fort tilbake til NRK når de er tilbake. Men vedvarer streiken kan de selvfølgelig miste noen seere, sier Wiberg til Dagbladet.

Han tror kommersielle kanaler som dekker 17. mai, for eksempel TV 2, vil kunne tjene på streiken.

- Dette kommer selvfølgelig til å flytte seere, og TV 2 er nok den kanalen som kommer til å ta over flesteparten av dem. Så sånn sett er det veldig positivt for dem.

Også reklamebransjen kan se fram til å sko seg på streiken.

- Det gjør jo at varelagrene til TV-kanalene vokser, i og med at man i hvert fall antar at de fleste av NRK sine seere fortsetter å se på TV. Da gjør det at kanalene har litt mer å selge.

Fint vær – færre seere

Hvorvidt de andre kanalene kommer til å sette alle kluter til for å fylle tomrommet etter NRK, er han derimot ikke helt sikker på. Han peker dessuten på en annen uforutsigbar faktor:

- Nå er man er inne i ei tid der de fleste premierer er over og de fleste egenproduksjoner er ferdigstilte. I tillegg er det jo litt fint vær. Folk ser mindre TV når det er varmt ute. Det er færre seere tilgjengelig når sola skinner, sånn sett merkes streiken mindre. Da setter man seg gjerne ikke ned og ser TV før etter klokka ni.

Wiberg påpeker at det uansett ikke får økonomiske konsekvenser for NRK at de ikke sender, siden de er finansiert av statsbudsjettet.

- Derimot er det positivt for kommersielle kanaler, som får flere seere tilgjengelig hvis de får været på sin side.

Wiberg tror uansett NRK står støtt – spesielt rundt høytider som jul, nyttår og 17. mai.

- 17. mai føyer seg inn i rekka av programmer som NRK normalt viser, og som trekker en del seere. Jeg tror ikke det programmet er det viktigste gjennom året, men i år er det klart at streiken gir en mulighet for TV 2 til å vise at de også kan.

Wiberg mener streiken gir de andre kanalene en mulighet til å vise seg fram for flere seere enn de normalt ville fått. Men rundt høytider velger folk stort sett NRK uansett, sier han. Og sånn blir det nok neste år også.

- På endel av disse høytidsdagene er det vanskelig å overkjøre dem.

Vil ikke spekulere

Jan-Petter Dahl, pressetalsmann i TV 2, sier NRK-streiken ikke vil påvirke TV 2s dekning av 17. mai i det hele tatt.

- Vi har lagt våre planer for lenge siden og kommer til å kjøre en fyldig dekning slik vi pleier å gjøre på 17. mai, både på hovedkanalen og nyhetskanalen gjennom hele dagen, sier han til Dagbladet.

- Vi speiler ulike deler av landet, både Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, andre byer.

Han avviser at TV 2 kommer til å satse ekstra på 17. mai-dekningen i år.

- Vi har jo alltid mulighet til å snu oss, men de som er på jobb, er på jobb, og vi har ikke mer ressurser enn det vi har, så vi kommer til å maksimere det vi har mulighet til. Men som sagt: Vi har lagt våre planer for en god stund tilbake.

Annerledes 17. mai

Han vil ikke spekulere i om NRK-streiken kommer til å påvirke TV 2s seertall.

- Det ser vi når tallene kommer. Sånn det er i dag har seerne mange muligheter.

Dahl er heller ikke enig i at streiken er en gavepakke til TV 2.

- Overhodet ikke. Sånn ser vi selvfølgelig ikke på en streik.

- Vi har hatt en fyldig dekning av 17. mai i alle år, så det er ikke noe nytt for oss. Men det er klart - vår dekning er annerledes enn den NRK tradisjonelt har hatt. Vi er ute med team over hele landet, men NRK har en spesielt tung dekning i Oslo og andre byer, og det har ikke vi ressurser til på samme måte.

- Alle som har mulighet til å jobbe, jobber allerede på 17. mai.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media