Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-eksperter: - Kan være smart å bytte ut Thomas og Harald

TV-eksperter mener det var et smart trekk av TV 2 å fortsette med «Senkveld». Nå ligger presset på Stian Blipp og Helene Olafsen.

TAKKER FOR SEG: Thomas Numme og Harald Rønneberg slutter som programledere i «Senkveld» etter denne sesongen. FOTO: TV 2
TAKKER FOR SEG: Thomas Numme og Harald Rønneberg slutter som programledere i «Senkveld» etter denne sesongen. FOTO: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går meldte TV 2 at de fortsetter med «Senkveld», selv om Thomas Numme og Harald Rønneberg gir seg etter sendingen 11. mai. Numme og Rønneberg har vært programledere i 15 år, og tok over etter Hans Christian Andersen og Tommy Steine som var de første programlederne i 2001.

Neste sesong er det Stian Blipp og Helene Olafsen som står ved roret.

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, tror TV 2 gjør lurt i å fortsette med «Senkveld», selv etter 17 år, og sette inn Stian Blipp og Helene Olavsen som nye programledere.

Hittil i år har «Senkveld» i gjennomsnitt hatt 495 000 seere per program.

- De er sikkert andre typer personer enn Thomas og Harald, og har en annen relasjon. Generelt sett er talkshow et veldig utprøvd format, og det blir formet av programlederen i stor grad. Når «Senkveld» får nye programledere vil det sikkert gi en ny stil. Det er egentlig sånn man utvikler talkshow-konseptet, sier Rustad.

- Nordmenn vil ha tacoen sin

Hun legger til at det er begrenset hva man kan gjøre innenfor rammene av et talkshow. Rustad mener også at seerne gjerne vil ha det de er vant til.

- Det er enklere å få folk til å sette seg ned og se på «Senkveld» med ny programleder, enn å lage et nytt talkshow. Nordmenn liker tacoen sin på fredag, og de liker «Senkveld» og «Nytt på nytt», sier hun.

TV-ekspert Dag Ormåsen i mediebyrået Starcom sier at programmet i alle år har vært ensbetydende med Thomas og Harald. Dermed er det ikke bare bare å skulle fylle deres plass.

- Det viktigste

- At TV 2 beholder konseptet, men får inn nye fjes kan være et smart grep. Da beholder de noen av de kjente rammene, men gir konseptet et nytt preg, sier Ormåsen, til Dagbladet.

TREKKER SEERE: Både «Senkveld» og «Skavlan» er populære TV-valg fredagskveldene, og har gått på skjermen i en årrekke. Skavlan stikker imidlertid av med seer-seieren. Kilder: NRK / TV 2
TREKKER SEERE: Både «Senkveld» og «Skavlan» er populære TV-valg fredagskveldene, og har gått på skjermen i en årrekke. Skavlan stikker imidlertid av med seer-seieren. Kilder: NRK / TV 2 Vis mer

- Hvordan skal Blipp og Olafsen dra hjem dette?

- Det er helt klart mye press på dem, men de må nå finne sin form og ikke kopiere, for da blir det kunstig. Nye innfallsvinkler på gjester og spinoffklipp, som er «Senkvelds» kjerne, er viktig for å fornye. Men det er en hårfin balansegang, for dette er tilleggselementer til programmet som fungere, og noe av det bør beholdes. Det er stor risiko knyttet til helt nye programmer. Det vet TV 2, sier Ormåsen.

Holder på gamle programmer

«Senkveld» er langt fra det eneste programmet som har gått i en årrekke i beste sendetid på landets kanaler.

«Senkveld er i godt selskap med «Skal vi danse» (13 sesonger), «Jakten på kjærligheten» (sesong 15 i år), «Idol» (10. sesong i år) og «Farmen» (sesong 14 i år) på TV 2. «71 grader nord» får sin 20 sesong på TVNorge i år, og er i tillegg inne i sin niende sesong med kjendisversjonen. På TV 3 er «Paradise Hotel» inne i sin tiende sesong. NRKs «Stjernekamp» har hatt seks sesonger, og «Nytt på nytt» hele 38. «Beat for Beat» har også holdt koken lenge, helt siden 1999.

Morten Wiberg i mediebyrået Carat mener TV-kanalene er nødt til å begrense risikoen ved nye programmer. Derfor mener han det er dumt om de skulle ta av programmer som fungerer bra.

- Jeg vil si at TV-kanalene finner på noe nytt hele tiden, men de er avhengige av inntekter. De kan ikke sjanse på nye konsepter. Det er klart at noen seere kan bli lei, men disse konseptene har relativt høye seertall fortsatt, sier han.

Press på Blipp og Olafsen

- Kanskje «Senkveld» har godt av å få inn to nye ansikter, for har man holdt på i mange år kan man miste litt entusiasme. De nye programlederne kan finne på nye ting, og gjøre ting annerledes enn Thomas og Harald har gjort, og det er verdt å prøve for TV 2, sier Wiberg.

Også han legger til at det ligger et press på Stian Blipp og Helene Olafsen.

- Det er TV 2s største fredagsunderholdningsprogram. Det er naturlig at det legges litt press på deres skuldre. Sånn må det også være, sier han.

Gry Cecilie Rustad legger også til at TV-kanalene ofte lager nye programmer, men at det er få av dem som blir suksesser.

- Det lages mange nye konsepter, men de som ikke funker forsvinner fort. De som fungerer fortsetter i veldig mange år, sier Rustad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!