SUKSESS: Forfatter Monica Kristensen er i gang med sin femte bok om sysselmannsbetjenten Knut Fjeld. Nå skal det lages tv av bøkene hennes. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SUKSESS: Forfatter Monica Kristensen er i gang med sin femte bok om sysselmannsbetjenten Knut Fjeld. Nå skal det lages tv av bøkene hennes. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Tv-giganter vil ha norsk krimsuksess

Forfatter og polfarer Monica Kristensen er i ferd med erobre verden med krimbøker.

(Dagbladet): Monica Kristensen har lansert sin fjerde kriminalroman med spenning fra Svalbard. Denne gang havner sysselmannsbetjenten Knut Fjeld midt i et russisk drama i gruvebyen Barentsburg.

Samtidig er interessen for bøkene hennes større enn noensinne.

Bøkene er oversatt til flere språk. Nordisk film har sikret seg filmrettighetene, og nå er flere store tv-selskap interessert i rettigheter for å kunne lage tv-drama av Kristensens fortellinger.

- Jeg forsøker å ikke tenke på det, men det er klart at det er morsomt, sier suksessforfatteren.

Det var ingen selvfølge at Kristensen skulle bli forfatter. Egentlig er hun glasiolog, meteorolog og polfarer.

- Livet kom vel i veien, oppsummerer hun.

Men det har ikke hindret henne i å skrive.

Startet med dødsannonser - Jeg hadde jobb som 14-åring i lokalavisen Glåmdalen. Der tok jeg imot dødsannonser. På gymnaset var jeg redaktør for skoleavisen og vi fikk pris for landets beste skoleavis, forteller hun.

Kristensen har vært flere ganger både i Antarktis og i Arktis. Hun har ledet flere ekspedisjoner til Sydpolen. I 2006 ble hun skjønnlitterær forfatter på heltid.

- Det var på høy tid, sa alle rundt meg. Som forsker var jeg kommet i en alder hvor det var forventet at jeg gikk over i rekkene som sjef. Det ville jeg ikke, og dermed kunne jeg endelig lansere drømmen min.

Det ble ingen lett start. Det er vanskelig å lykkes som forfatter, og enda vanskeligere å leve av det, understreker hun. Men hun var heldig.

- Jeg hadde startkapital og en mann med god inntekt.

Blir gjerne 130 år Kristensen er blitt 61 år. Hun ble født i Torsby i Sverige, men flyttet seinere til Kongsvinger. Der bor hun i dag.

- Jeg har flere bokideer og kan holde på til jeg blir 130 år. Bare helsen holder, sier hun og ler.

Mye tyder på at hun er godt i gang. Til neste år skal hun ha klar bok nummer fem i serien om sysselmannsbetjenten Knut Fjeld. Hun har også laget en bok om Kings Bay-saken, gruveulykken på Svalbard høsten 1962. Det er tydelig at Kristensen er fascinert av miljøet på Svalbard.

- Jeg ønsker å forklare Svalbard for folk. Menneskets møte med natur.

Vil skrive romaner Datteren Emma er allerede sterkt engasjert i forfatterskapet til moren.

- Hun vil være med på alt som skjer. Ekstra sur blir hun når hun ikke for være med på tv, sier hun og ler mer.

Emma har allerede skrevet sin første bok. Den omhandler en forsvunnet diamant.

Selv om Kristensen er ferdig med polarferdene og har startet en ny ferd som krimforfatter har hun fortsatt lyst til å prøve nye ting.

- Om jeg blir riktig så gammel så kan jeg kanskje skrive noen skjønnlitterære romaner.