«TV gir ingen rett til å tråkke over folks grenser»

TV 2s Trude Teige overrasket over Grosvold-intervju.

Teige hadde besøk av det løslatte gisselet Ingrid Betancourt i «Tabloid» dagen før opptredenen i «Grosvold», og så på NRK-talkshowet med store forventninger.

- Jeg var veldig spent på hva en så dyktig journalist som Anne Grosvold kunne få ut av et intervjuobjekt som jeg nettopp hadde intervjuet og som i tillegg gjorde et sterkt personlig inntrykk på meg, sier Teige til Dagbladet.

Hun ble overrasket over Anne Grosvolds tilnærming til Betancourts historie.

- Da Betancourt på en forsiktig måte sa at her går det ei grense, så ble jeg veldig overrasket over at Anne Grosvold ikke i større grad respekterte den grensa, sier Teige.

Forbilde

Hun understreker at hun sitter i glasshus, og har lite lyst til å stille seg i hylekoret som kritiserer Grosvold.

- Jeg synes dama er strålende dyktig. Jeg har alltid sett opp til henne og jeg har sett på henne som et forbilde, sier TV 2-programlederen, som likevel mener det er viktig å ta denne debatten.

- TV har alltid vært det sterkeste mediet for formidling av følelser, og jeg tror vi trenger følelses-tv, men man skal være uhyre varsom med å dra følelsene ut av folk. TV gir deg ingen rett til å tråkke over folks grenser.

TV 2-VERSJONEN: Dagen før Betancourt ble intervjuet, var hun på Tabloid i TV 2 og pratet med Trude Teige. Foto: TV 2
TV 2-VERSJONEN: Dagen før Betancourt ble intervjuet, var hun på Tabloid i TV 2 og pratet med Trude Teige. Foto: TV 2 Vis mer

Teige fikk ikke på forhånd beskjed om hva hun kunne spørre om, men skjønte på samtalen før intervjuet at Betancourt gjerne ville sette noen grenser.

Grenser

- Det handler om kjemi og psykologi når du sitter og intervjuer et menneske som er fullt av sterke følelser. Det handler om å kjenne underveis i intervjuet hvor grensene går.

- På et tidspunkt sier Betancourt: «Jeg har følelser. Det er fortsatt vanskelig for meg».

- Ja, og da sier jeg ingenting, men lar henne få bestemme retningen videre i intervjuet.

- Du tar også fram et bilde som hun sier hun ikke vil se?

- Jeg tok det umiddelbart bort fra henne. Hun signaliserte at dette var for sterkt, og da er det for sterkt, sier TV 2-programlederen.

- Etterpå kommer det jeg opplever som et magisk øyeblikk i intervjuet, når hun åpner seg opp og forteller om rosenkransen fra fangenskapet. Jeg tror hun gjør det fordi jeg respekterte hennes ønske om å ta bort bildet, sier Trude Teige.

«TV gir ingen rett til å tråkke over folks grenser»
VAR GISSEL: I over seks år ble colombianske Ingrid Betancourt fanget av FARC-geriljaen.
KRITISERES: Grosvold beskyldes for å være stygg og uanstendig i sitt intervju med det løslatte gisselet Ingerid Betancourt.