TV-høsten blir full av amerikanske serier

Og de fleste er på nedlastningstoppen.

(Dagbladet.no): «Dexter», «The Wire», «Heroes», «Lost», «Entourage», «Sopranos», «Jericho» og «24». Alle er viktige prime time-serier på norske tv-kanaler denne høsten, og alle ligger på nedlastningstoppen på nettet.

- Vi har til nå ikke sett på det som noe stort problem, sier Arne Helsingen, fungerende TV-sjef i NRK, til Dagbladet.no.

Om en måned kommer NRK3 på skjermen, NRKs nye kanal for et ungdommelig publikum. En av kanalens hovedsatsinger blir amerikanske kvalitetsserier. NRK er i ferd med å inngå en ny distribusjonsavtale med den amerikanske tv-produsenten HBO, som står bak svært mange kritikerroste tv-serier. Og tilsvarende populære nedlastningsobjekter.

Fri-tv

HBO-politiserien «The Wire» er en av seriene NRK er spesielt stolte av å kunne vise på den nye kanalen. Men det er grunn til å tro at mange nordmenn allerede har sett mye av serien før den har premiere i november. I tillegg til at serien selges som dvd, ligger alle fire sesongene som så langt er sendt i USA ligger ute på nedlastningssider på nettet.

Også NBC-serien «Heroes», en annen serie som snart skal vises på NRK3, er svært populær på nedlastningssidene. Det samme gjelder for «Sopranos», hvor siste episode ble vist i USA 11. juni. NRK3 viser siste sesong i høst.

Årsaken til at mange av NRKs serier vises så seint, er at NRK stort sett inngår såkalte fri-tv-avtaler med produsentene. Kanalene som inngår betal-kanal-avtaler for seriene, får ofte vise dem først. Men det koster mer penger.

Følger med

LASTES NED: Grey\'s Anatomy Foto: TV 2
LASTES NED: Grey\'s Anatomy Foto: TV 2 Vis mer

- Hvis vi skulle inngått avtaler som inkluderer betal-tv, hadde vi hatt mindre penger til annet innhold. Og per i dag er det mange nordmenn som oppsøker seriene når de kommer på våre kanaler, sier Helsingen.

Ulovlig nedlastning har ikke vært noe tema i forbindelse med forhandlingene med HBO, ettersom NRK var i en budrunde med andre kanaler, og prisen på avtalen styres av markedet. Men Helsingen utelukker ikke at det kan bli et tema senere.

- Vi følger med på utviklingen. Dersom folk i stadig økende grad får enkel tilgang til seriene andre steder, blir rettighetene vi har fått vesentlig mindre verdt. Ved neste korsvei, for eksempel når vi skal forhandle om en ny avtale, vil det i så fall bli et problem for dem som selger rettigheter, sier han.

Vises så fort som mulig

TV 2 sender flere serier så raskt som tre uker etter USA-visningen, men ser likevel på ulovlig nedlastning som et problem.

- Det er ingen tvil om at det begynner å bli et visst omfang. Men det er vanskelig å vurdere om det går mye utover seingen på våre kanaler. Enkelte europeiske TV-stasjoner har forsøkt å beregne det, og har endt på alt fra 2-3 til 20-30 prosent lavere seertall på grunn av nedlastning. Samtidig er det begrenset hvor mye vi kan gjøre med det, sier informasjonsdirektør Rune Indrøy.

Likevel har nedlastning vært et mye omtalt tema i TV 2 det siste året. Når de inngår kontrakter om nye serier, sørger de derfor som regel for å få inn en klausul om at de skal få vise dem så fort som mulig.

TV 2s hovedkanal viser i høst prime time-seriene «Anna Pihl», «Brothers and Sisters», «24», «Jericho», «Numbers» og «Grey’s Anatomy», som får sesongpremiere neste tirsdag.

- Har nok innvirkning

Hos TV3 ser de også en økende tendens til mer nedlastning.

- Det har nok en innvirkning på de mest nedlasta seriene, som «Prison Break». Vi forsøker å gjøre noen grep, det viktigste er å være raskt ute. Og fordi vi skal lansere en ny kanal, Viasat4, får vi muligheten til å sende flere serier raskere, sier informasjonssjef Glenn Støldal.

Han vil ikke røpe hele sendeplanen til TV3 i høst. Men sikkert er det iallfall at sesong tre av «Prison Break» kommer i høst, helst alt i september. Det blir også nye episoder av «Entourage», og premiere på de nye seriene «Hidden Palms» og «Dexter». Støldal tror nedlastningsproblematikken kan bli en større del av forhandlingene om tv-seriene etter hvert.

- Dette er absolutt en høyaktuell problemstilling, sier han.

Tidlig på dvd

Det mener også Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge. Der kan de vise amerikanske serier så raskt som én uke etter at de er vist i USA, og han tror norske kringkastere vil være raskere og raskere på banen i framtida. Men han ser også at flere og flere amerikanske serier selges som dvder samtidig som de kommer på norske tv-skjermer.

- Det er også en utfordring, sier Landsverk.

TVNorge sender seriene «CSI», «Ghost Whisperer» og «Friday Night Lights» i høst. Og den nye kvinnekanalen FEM vil vise de nye seriene «Dirt» og «Big Love».

LASTES NED: Sopranos
LASTES NED: Dexter
LASTES NED: Entourage
LASTES NED: Jericho
LASTES NED: Prison Break