Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- TV-humor gjør barn slemme

Programmer som «Torsdagsklubben» er med på å gjøre barn til mobbere, mener Odd Fyhn, leder for Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Barna ser hva voksne ler av, og adopterer den slemme humoren.

- Barn har tatt sitt eget liv som følge av mobbing pakket inn som humor, sier Odd Fyhn.

Fyhn gikk ut i avisa Nordlys i går, og uttrykte bekymring over mange voksnes betingelsesløse latter og begeistring over dagens humor. En humor han mener ofte er både er hjerteløs og smakløs, nærgående og personrettet, og der beltestedet er lagt på gulvnivå. Han nevner «Torsdagsklubben» som et eksempel på den nye humoren som bekymrer.

- Humor som mobbing er noe av det vanskeligste å leve med. Det er nesten umulig å beskytte seg, da blir man kalt humorløs og selvhøytidelig. Det eneste forsvaret er å ta igjen med samme mynt, men da blir man en mobber selv.

Knuses med humor

Humor kan være helsefarlig. For hundrevis av barn og unge er den slemme humoren så ødeleggende at de havner i barne- og ungdomspsykiatrien, sier Odd Fyhn.

Han peker på at humoren har endret seg på 90-tallet.

- Det er blitt tillatt å fleipe med folk på grunnlag av rase, religion, sykdom, personlige tragedier, holdninger og utseende. Terskelen for hva og hvem som kan latterliggjøres er blitt lavere, samtidig som formen er blitt mer infam. Hvis offeret tar til motmæle, kalles han ynkelig, sier Fyhn.

Årlig får poliklinikken i Tromsø henvist vel 300 barn og unge i kommunen, mesteparten i aldersgruppen 8- 15 år. Mobbing registreres ikke som egen henvisningsgrunn, men Fyhn oppsummerer slik:

Noen henvises hit på grunn av depresjoner, tristhet, selvskader eller selvmordstanker. Mange av disse er mobbeofre.

Andre har atferdsvansker, konsentrasjonsvansker og hyperaktivitet. I denne gruppa finner vi ofte både mobbere og mobbeofre.

Den siste tredjedelen som henvises, er barn som sliter med alt fra lese- og skrivevansker og uforklarlig skolefravær, til spiseforstyrrelser og mishandling, også her finnes mobbeofre.

Foreldreansvar

Fyhn mener at foreldre må ta ansvar for å forebygge mobbing.

- Mange voksne er for lite til stede i barnas liv. Det er vi voksne som skal lære ungene å ta hensyn til hverandre, vise empati, respekt og løse konflikter på en konstruktiv måte. Det fordrer at vi er til stede og at vi hjelper dem til å lære konfliktløsning, sier Fyhn.

TV2-sjef Kåre Valebrokk sier at han hører hva Odd Fyhn sier, men at han ikke har noen kommentar til utspillet.

Dagbladet lyktes ikke i går å komme i kontakt med «Torsdagsklubben»s medlemmer.

Også mobbeeksperten Dan Olweus ved Universitetet i Bergen mener at den nye, «ondskapsfulle» humoren er med på å øke mobbingen.

SKAPER MOBBERE? Otto Jespersen, Silje Stang og Thomas Giertsen etter en av sendingene av det tilløpsvis kontroversielle programmet «Torsdagsklubben».
SKADELIG HUMOR: Odd Fyhn mener den nye «ondskapsfulle» humoren fremmer mobbing.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media