- TV-humor gjør barn slemme

Programmer som «Torsdagsklubben» er med på å gjøre barn til mobbere, mener Odd Fyhn, leder for Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Barna ser hva voksne ler av, og adopterer den slemme humoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Barn har tatt sitt eget liv som følge av mobbing pakket inn som humor, sier Odd Fyhn.

Fyhn gikk ut i avisa Nordlys i går, og uttrykte bekymring over mange voksnes betingelsesløse latter og begeistring over dagens humor. En humor han mener ofte er både er hjerteløs og smakløs, nærgående og personrettet, og der beltestedet er lagt på gulvnivå. Han nevner «Torsdagsklubben» som et eksempel på den nye humoren som bekymrer.

- Humor som mobbing er noe av det vanskeligste å leve med. Det er nesten umulig å beskytte seg, da blir man kalt humorløs og selvhøytidelig. Det eneste forsvaret er å ta igjen med samme mynt, men da blir man en mobber selv.

Knuses med humor

Humor kan være helsefarlig. For hundrevis av barn og unge er den slemme humoren så ødeleggende at de havner i barne- og ungdomspsykiatrien, sier Odd Fyhn.

Han peker på at humoren har endret seg på 90-tallet.

- Det er blitt tillatt å fleipe med folk på grunnlag av rase, religion, sykdom, personlige tragedier, holdninger og utseende. Terskelen for hva og hvem som kan latterliggjøres er blitt lavere, samtidig som formen er blitt mer infam. Hvis offeret tar til motmæle, kalles han ynkelig, sier Fyhn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer