Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-junkie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg jobba som resepsjonist på et hospits i tre år. Da fikk jeg rikelig anledning til å studere dop-miljøet på nært hold, sier Egil Birkeland (33).

Birkeland, alias Jarle, skal hver uke fram til påske surre med sitt i «Åpen Post» på NRK. Som en slags mannlig krysning av Christiane F. og Ingrid Espelid Hovig skal han gi seerne råd og vink om hvordan man kan takle hverdagens oppturer og nedturer - som junkie. Første gang vi så ham var i sketsjen «Vis meg ditt medisinskap», da han gikk amok i pillehylla til Unni Wilhelmsen.

- Har du fått noen sinte reaksjoner fra pårørende til narkomane?

- Ikke foreløpig, nei. Men det ville ikke komme som noen overraskelse om jeg fikk det.

- For det er vel en slags lytehumor du driver med?

- Nja. Jo... Nå forsøker ikke jeg å drite ut narkomane, men det er noe komisk over væremåten deres, og det mener jeg det må kunne gå an å vise. Dessuten er Jarle en fin type for meg å spille, for han... Han må ta pauser hele tida og... Han må hele tida ta pauser og begynne setningen på nytt akkurat som... Ja sånn som jeg må sjøl, på en måte.

NÅR EGIL BIRKELAND ikke er Jarle snakker han Stavanger-dialekt. Han er halvstudert litteraturviter med en fortid i Petres «Irma 1000» og «Herreavdelingen», og mange vil huske ham som Jimi Henriksen, formann i Kortidsminneforeningen. Jarle er en avlegger av nettopp Jimi Henriksen, en døsig figur som det lå flere års forstudier bak.

- Hotell Pensjon Hall het hospitset jeg jobba på. Det var ikke så lenge siden det hadde vært et helt streit pensjonat, og det stod til og med oppført i en amerikansk lavbudsjettguide for turister. Det var bare det at stedet var blitt en god del mindre sjarmerende siden den guiden ble skrevet, og når det kom turister dit kunne det bli nokså pinlig på stå bak disken. For i mellomtida hadde det blitt et sted der folk overnatta på rekvisisjon fra sosialkontoret, sier Birkeland.

- Har Jarle en levende modell derfra? Eller en død en?

- Neida. Han består av inntrykk som er komprimert og satt sammen av meg. Hotell Pensjon Hall er stengt nå, forresten. Jeg tror vi hadde ett eneste rom for betalende gjester på slutten.

IFØLGE BIRKELAND ER JARLE en fyr på rundt en tredve år som har vært på kjøret siden tidlig på åtti-tallet.

- Nå har han vel skjønt at han begynner å bli gammal, og at det kanskje er på tide å streite seg opp litt. Jeg synes Jarle er en flott fyr, jeg. Han står på og prøver å trekke seg opp etter håret. Han har stolthet og vilje. Spenningen med Jarle er at han forsøker å gjøre helt streite ting, og forklare hva han gjør ut fra sine egne begreper.

- Hva slags dop er det han går på?

- Jeg tror han først og fremst går på gamle dager , og at han er ganske skadd. Han har prøvd det meste - v irkelig det aller meste - av dop. Han går nok ikke på tyngre stoffer nå lenger, men han røyker en del.

- Har du måttet teste mye dop for å finne fram til Jarle?

- Nei, jeg slapp ganske billig unna. Jeg har ikke dramautdannelse fra USA, så jeg er ikke så opptatt av metode-skuespill. Sjøl har jeg et ganske avslappa forhold til narkotiske stoffer. Jeg var såpass gammal da jeg prøvde å røyke, at det aldri ble til noe stort og viktig for meg, sier Birkeland. Som kan berolige med at oppskriftene han lanserte i «Vis meg ditt medisinskap» ikke var autentiske.

JARLE HAR TIL GODE å bli gjenkjent som Birkeland på gata. Eller omvendt. Det kan ha sammenheng med at Birkeland til daglig ikke går med parykk og grønnlilla strikkegenser stappa ned i buksa.

- Hva er det som kjennetegner klesmoten til junkies?

- De som er hardt på kjøret ser seg ikke så ofte i speilet. Og når du er nødt til å bøffe klærne dine fra billigstativene i butikkene, så er det en tendens til at garderoben din blir satt sammen av ting som nettopp gikk av moten, hvis du skjønner. Og Jarle, han har trappa ned bøffinga litt nå. Det er derfor han ser så åttitalls ut, forklarer Birkeland, som snart skal låne stemme til Christopher Nilsens animasjonsfilm «To trøtte typer». Dessuten skriver på en kriminalroman, når han ikke endevender medisinskapene til kjentfolk.

- Hva har du i medisinskapet?

- Ikke stort. Jeg har vært nokså blakk i det siste, så det eneste jeg har er vel noe røykeplaster.

- Er det et plaster man kan røyke?

- Ja. Det vil si; jeg bruker det som rullepapir.

TV-stjerne: Egil Birkeland gir tips i hverdagen som narkomane Jarle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!