PUPPESJOKK:  Slik fjernet tv-kanalen Fox5 tre par pupper i den berømte Picasso-maleriet «Les femmes d'Alger» - nå ler hele verden av sensuren.
PUPPESJOKK: Slik fjernet tv-kanalen Fox5 tre par pupper i den berømte Picasso-maleriet «Les femmes d'Alger» - nå ler hele verden av sensuren.Vis mer

TV-kanal sensurerte puppene på verdens dyreste maleri

Fox med Picasso-sladd.

(Dagbladet): Et Pablo Picasso-maleri ble tidligere denne uka solgt for over 1,3 milliarder kroner.

Fryktet puppesjokk Men da den amerikanske tv-kanalen Fox skulle fortelle nyheten, fryktet den puppesjokk for seerne, og tok likegodt og visket ut tre par pupper, melder australske SMH.

«Les femmes d'Alger», som kan oversettes til «kvinnene fra Algerie», ble solgt av auksjonshuset Christie's i New York for 179,4 millioner dollar.

En ledende amerikansk kritiker anklager tv-kanalen for å ha en seksuelle lidelse, siden den valgte å fjerne puppene på det berømte Picasso-bildet.

11 minutter budkrig Bildet fra 1955 ble solgt til rekordsummen etter over 11 minutter instens budkrig.

- I løpet av mine ti år i Christie's er det ikke noe salg som har tiltrukket oppmerksomhet fra så mange av våre toppkunder eller så mye entusiasme generelt, sa Brooke Lampley ved meglerhuset til avisa The Telegraph

USENSURERT: Slik ser verdens dyreste maleri ut - usensurert. Foto: Christie's / EPA / NTB Scanpix
USENSURERT: Slik ser verdens dyreste maleri ut - usensurert. Foto: Christie's / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en voldsom tørst etter store verk fra anerkjente kunstnere. Pablo Picasso er den mest respekterte mannen i kunstverden og «Les femmes d'Alger» er på mange måter verket som kulminerte hans karriere, la hun til. 

Slipp puppene fri Christie's hadde forventa å selge bildet for rundt 140 millioner dollar, og fikk dermed en positiv overraskelse inn i regnskapsåret 2015. Salget av bildet sies å ha satt en ny standard for prisnivået på moderne kunst. 

Kritikernes bestyrtelse over Fox' uforståelige sensur er blitt gjengitt - og forsterket - på Twitter og flere andre nettsteder. Avgjørelsen blir omtalt som «bisarr» og «patetisk».

En på Twitter bruker man hashtag-en «#freethenipple», og refererer til kampen mot sensur av kvinnelige former.

Salget førte at den forrige kunstrekorden, som ble satt da «Three Studies of Lucian Freud» av Francis Bacon ble solgt for 142,4 millioner dollar - tilsvarende 1,1 milliarder kroner - for to år siden, røk.

Altså, slagordet må bli: «Slipp brystvortene og puppene fri, det er vår».

Det var en anonym kjøper som la inn rekordbudet på Picasso-verket, som sist ble solgt på auksjon i 1997. Den gang var kjøpssummen 31 millioner dollar. Altså har maleriet steget flere hundre prosent i verdi på 18 år.