ØVELSE:  Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: RIA Novosti Kremlin / AP / NTB Scanpix
ØVELSE: Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: RIA Novosti Kremlin / AP / NTB ScanpixVis mer

Tv-kappløpet

TV2 får skynde seg, så rekker de premieren på «Okkupert» før Russland okkuperer oss.

Kommentar

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det gjelder i høyeste grad for TV2, som nok sitter og gnir seg i hendene for hver nyhet om utviklingen i Russland: annekteringen av Krim, spøkelseskrigføringen i Ukraina, militærøvelser ved norskegrensa og atomvåpenrasling - som forrige helg fikk VGs Hanne Skartveit til å gjenreise mottoet fra den kalde krigen: «Atomvåpen for fred». Eller som den anonyme Twitter-kontoen «The Real Frp» repliserte: «Fucking for virginity»

Hva skyldes denne gleden? Jo, at TV2 til høsten skal ha premiere på en ny tv-serie som er blitt voldsomt mye mer aktuell siden planene ble lansert. «Okkupert» handler om en såkalt silkeokkupasjon av Norge. Det er en framtidsfabel. Etter en miljøkatastrofe vedtar Stortinget å stenge oljeutvinningen, hvorpå Russland annekterer oss for å opprettholde forsyningen. Men for ikke å komme på kant med befolkningen opprettholder de velstand og velferd.

Jo Nesbø, som har skrevet rammefortellingen, har ikke først og fremst hatt et truende Russland som hovedinspirasjon. Han har vært nysgjerrig på «hvordan vi som samfunn og enkeltindivid hadde reagert på å bli okkupert uten å bli fratatt privilegiene i et rikt land. Hva frihet og selvstendighet egentlig betyr for oss», som han har uttalt til VG.

I bakgrunnen har nok inspirasjonskilder som økende overvåkning, økonomisk vekst i autoritære land som Kina (og inntil nylig Russland), kontra visnende økonomisk potens i vestlige demokratier spilt en viktig rolle i utformingen av ideen. Før tilspissingen av situasjonen i Russland uforvarende har gitt tv-serien et momentum som den knapt kunne drømme om.

NRK angrer nok litt nå, ettersom det var dem som først satt på rettighetene.

Film- og tv-industrien er som regel kjappe med å bruke utviklingen i trusselbildet og den geopolitisk situasjonen som utgangspunkt for sine aller største fortellinger. Vietnamkrigen, den kalde krigen, terrorisme og invasjonen(e) i Irak har vært bakteppe for et utall filmer, nå sist den omdiskuterte og svulstige «American Sniper», som har satt besøksrekorder på amerikanske kinoer.

Men det hører til sjeldenhetene at filmskaperne er så forutseende som nå. TV2-serien er allerede innspilt, med Erik Skjoldbjærg i regissørstolen og blant andre Henrik Mestad og Ane Dahl Torp i rollene. Hvis den er virkelig god, bør den kunne ha eksportpotensial.

Så får vi bare håpe at virkeligheten ikke innhenter fiksjonen før premieren er klar. Det ville jo vært veldig ødeleggende og irriterende for serieskaperne og TV2.