KOMMENTARER

Tv-kappløpet

TV2 får skynde seg, så rekker de premieren på «Okkupert» før Russland okkuperer oss.

ØVELSE:  Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: RIA Novosti Kremlin / AP / NTB Scanpix
ØVELSE: Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: RIA Novosti Kremlin / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det gjelder i høyeste grad for TV2, som nok sitter og gnir seg i hendene for hver nyhet om utviklingen i Russland: annekteringen av Krim, spøkelseskrigføringen i Ukraina, militærøvelser ved norskegrensa og atomvåpenrasling - som forrige helg fikk VGs Hanne Skartveit til å gjenreise mottoet fra den kalde krigen: «Atomvåpen for fred». Eller som den anonyme Twitter-kontoen «The Real Frp» repliserte: «Fucking for virginity»

Hva skyldes denne gleden? Jo, at TV2 til høsten skal ha premiere på en ny tv-serie som er blitt voldsomt mye mer aktuell siden planene ble lansert. «Okkupert» handler om en såkalt silkeokkupasjon av Norge. Det er en framtidsfabel. Etter en miljøkatastrofe vedtar Stortinget å stenge oljeutvinningen, hvorpå Russland annekterer oss for å opprettholde forsyningen. Men for ikke å komme på kant med befolkningen opprettholder de velstand og velferd.

Jo Nesbø, som har skrevet rammefortellingen, har ikke først og fremst hatt et truende Russland som hovedinspirasjon. Han har vært nysgjerrig på «hvordan vi som samfunn og enkeltindivid hadde reagert på å bli okkupert uten å bli fratatt privilegiene i et rikt land. Hva frihet og selvstendighet egentlig betyr for oss», som han har uttalt til VG.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.