Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-kjendisenes lønns-sirkus

Kremen av norske tv-kjendiser samler seg i en ny artistbank, som sørger for skyhøye lønninger og lukrative bijobber. NRK-stjernen Synnøve Svabø doblet lønna etter at hun sa opp og lot agenter forhandle med kanalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sirkus bak Nomes NRK-kontrakt

Blant tv-kjendisene som utgjør stallen i Petter Sandbergs Sirkus AS er Trond Kirkvaag, Otto Jespersen, Hilde Hummelvoll og Claus Wiese, som alle skal redde NRKs tv-helger på nyåret.

I tillegg er Petter Nome, Tore Strømøy og Knut Borge tilknyttet selskapet.

NRKs lønnsnivå er årsaken til at flere banker på døra til Sandberg.

- NRK tenker bare på hva som skal på lufta i morgen, mens Sirkus tenker på vår framtid, sier Synnøve Svabø. Hun begynte sin karriere med fast lønn i NRK. I april er hun tilbake med nytt program på NRK1, mens både Kirkvaag, Jespersen, Hummelvoll og Wiese er på skjermen igjen fra helga 16. og 17. januar.

Avanserer

Svabø ble nappet fra radio til «Rondo», slet ut seernes lattermuskler, for så å bli tilbudt tv-programmet «Baluba».

Etter at Petter Nome viste henne veien til artistbanken Sirkus, har hun avansert blant lønnsadelen på tv.

- NRK synes nok det er rart at ungpiken kommer inn døra, neier og er ydmyk, for plutselig etter noen uker å komme tilbake med gullkongen fra Dubai (les: Sandberg) og kreve dobbelt så mye i lønn. En så høy lønnsøkning er nok reell for de fleste av oss, sier Synnøve Svabø til Dagbladet.

Ingen av artistene ønsker å oppgi nøyaktig hvor mye de tjener. Ifølge fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas har en fast ansatt programleder i NRK vanligvis en årslønn på om lag 340000 kroner, inkludert tillegg.

Nå ønsker også den profilerte radio-stjernen Hans Christian «HC» Andersen en plass i Sirkus-stallen. Og Sandberg varsler at flere tv-kjendiser er på vei inn.

Dermed ligger det an til at NRKs lisensbetalte lønnsbudsjett får seg enda en støkk.

Tar drittjobben

- Frilansere synes det er behagelig at vi steller med forretningene. Å si til sin arbeidsgiver hvor mye man skal ha betalt, er ikke alltid så hyggelig, sier Sandberg til Dagbladet.

- Det er en kjensgjerning at NRK har betalt dårlig i forhold til for eksempel Akersgata. Det kan hende jeg er med på å gjøre NRK-lønningene mer markedsmessige.

- Gir NRK pokker i de ansattes karriere?

- Programledere harikke alltid de samme interesser som fjernsynsselskapene. Artister forbrukes uten at noen spør hvordan det går med dem.

Kapital inn

Nå har Sandberg fått de pengesterke herremenn Christian Ringnes og Einar Christian Nagell-Erichsen til å pøse sedler inn i Sirkus.

Et datterselskap som findyrker management, United Artists, skal opprettes. TV-artistene skal inviteres til å bli deleiere. Sandbergs forretninger tegner til å bli kostbare for NRK, mens han selv gjør gode penger.

- Hvorfor gir jeg så bort 10- 20 prosent av lønna mi til Sandberg, spør Svabø, og svarer selv:

Prisen opp

- Jo, jeg anser ham som en Røkke-person. Hans kontaktnett er vidt, og når han kjører hjula i gang skjer det ting. Prosentene han tar oppveies ved at han skrur opp prisen minst like høyt. Han tar en del ubehagelige telefoner og avgjørelser for meg. Selskapet Sandberg Event skaffer også bijobber til TV-kjendisene. Når du ser Svabø reklamere for melk og Nome for Telenor, er det Sandberg som har skaffet dem jobbene.

Tjener på NRK

Lykkes Sirkus AS med forretningsideen, vil mynter klinge for både Sandberg, Ringnes, Nagell-Erichsen, og deres kjendisstall. Alt i bunn og grunn takket være NRK.

- Uten NRK - intet Sirkus, sier Svabø og vedgår:

- Det er NRK som har gitt meg mulighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!