Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-kokk tilbake Keith Floyd til Norge

Den elleville tv-kokken Keith Floyd kommer neste måned til Holmenkollen-restauranten Fem Stuer. Der skal han lage et nytt TV-program om norsk mat. Både rakfisk og laks står på menyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kom hjem fra sommerferie og fikk en kjempeoverraskelse. Floyd vil lage norsk mat i vårt kjøkken, sier kjøkkensjef Frank Halvorsen jr. til Dagbladet. For tre år siden var den britiske kokken i Norge og resten av Skandinavia for å lage sju programmer om nordisk matkultur. Han ble fascinert, og i vinter tok han og tv-teamet turen til Oslo for å finne et sted å lage et nytt program.

- Han dukket plutselig opp hos oss, og falt både for menyen, bygningen og omgivelsene, forteller markedsdirektør Elisabeth Rø. Men likevel ble overraskelsen stor da Floyd tok kontakt med restauranten for to uker siden.

Et fyrverkeri

Keith Floyd er verdens mest kjente tv-kokk. Den eksentriske briten ble tilfeldigvis oppdaget av BBC i 1985. Da sto han på kjøkkenet i sin egen restaurant, mens han skravlet i vei og koste seg med god vin. Den stilen har han beholdt. Han er et fyrverkeri av verbal sjonglering, kokkekunst og uredd eksponering av et leverskrumpende alkoholkonsum.

- Når Floyd kommer, kan vel også jeg drikke på jobb, fleiper kjøkkensjefen.

Floyd ønsker å lage et nytt tv-program fra et eksotisk land. Og han oppfatter Norge som det, ikke minst på grunn av maten.

- Kultur selger, fortalte han oss - og nå skal han igjen sette norsk matkultur på verdenskartet. Programmene hans selges til hele verden.

Råtten mat

- Det er fire retter han har fattet interesse for: De norske spesialitetene lutefisk, rakfisk, reinsdyr og laks. Fisk som har ligget i såpe og soda, eller fisk i forråtnelse fascinerte Floyd. Det samme gjorde reinsdyr. Han har bedt om en hel skrott å leke seg med. Dessuten ble han imponert over vår 15 retters laksebuffé - at det går an å gjøre så mye forskjellig ut av denne fisken, forteller Rø og Halvorsen jr.

Kjøkkensjefen gleder seg til besøket. Han mener det er en fjær i hatten, både for Fem Stuer og for norsk matkultur.

- Det som er så befriende med Floyd, er at han blander alt mulig, kokkelerer, koker og woker alt han finner rundt seg. Han står for en røffere stil enn den finere utgaven av matkunst jeg presenterer. Men jeg håper å fange opp noe nytt og la meg inspirere, sier Halvorsen jr:

- Og jeg kan ikke utelukke at vi får en «Floyd Special» på menyen etter besøket...

FRA VIDDA TIL OSLO: Villmannskokken Keith Floyd har hatt en oppdragende effekt på kokker, ikke minst dem på tv. For tre år siden ble han fascinert av reinsdyr på sitt Norges-besøk.