TV-lisensen avvikles fra nyttår

De ansatte ved lisensavdelingen i Mo i Rana mister jobben.

KONSEKVENSER: NRK informerer i dag de ansatte ved lisensavdelinga til NRK i Mo i Rana om at de mister jobben. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix
KONSEKVENSER: NRK informerer i dag de ansatte ved lisensavdelinga til NRK i Mo i Rana om at de mister jobben. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kulturdepartementet orienterte torsdag formiddag NRK om at dagens kringkastingsavgift blir erstattet med en ny finansieringsordning med virkning fra 1. januar 2020. Endringen medfører at NRKs lisensavdeling blir avviklet, melder NRK i en pressemelding.

I morgen ettermiddag legger kulturminister Trine Skei Grande (V) fram regjeringens nye mediemelding i Drammen. Der er det ventet at det legges fram et konkret forslag til et ny finansieringsmodell av kringkasteren.

- Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen.

Dagbladet har ikke lykkes med å nå gjennom til kringkastingssjefen.

Mister jobben

NRKs økonomidirektør Andreas Norvik er i Mo i Rana for å informere medarbeiderne om at de mister jobben. NRKs lisensavdeling ble etablert for 27 år siden og har 100 medarbeidere.

Ifølge Thor Gjermund Eriksen skal regjeringen etablere 70 nye arbeidsplasser tilknyttet Nasjonalbiblioteket i forbindelse med at NRK-avdelingen oppløses.

Flere mulige ordninger

Rimmereid-utvalget undersøkte mulige finansieringsmodeller for NRK og la fram en anbefaling i 2016:

  • Betalingen for NRK vil være omtrent det samme, eller lavere.
  • Men i stedet for at betalingsplikten knyttes til om husstanden har en tv-mottaker, skal den knyttes til om du disponerer en bolig. Det skal kun betales ett bidrag per boenhet.
  • «NRK-bidraget» tar ikke stilling til om det finnes apparater i boligen som er egnet for konsum av NRKs innhold. Les: spillkonsoller, nettbrett, datamaskiner, mobiltelefoner eller tv-apparater.
  • Lisensavdelinga står som nå selv for for innkrevingen, og NRK mottar inntekten.
  • Siden alle som disponerer egen bolig betaler «NRK-bidrag» fritas bedrifter og institusjoner. Det er fordi privat betaling også omfatter bruk på arbeidsplassen, mener utvalget.

Andre forslag:

  • Betalingsplikten defineres av om man eier apparater som gjør det mulig å strømme NRKs innhold (dansk modell)
  • NRK-skatt på alminnelig inntekt (finsk modell).
  • NRK-skatt på personinntekt (finsk modell uten foretak).
  • Alminnelig skattefinansiering (nederlandsk modell).

Skei Grande: - Villig til å betale

Kulturminister Trine Skei Grande flagget lenge før hun ble statsråd motstand mot Rimmereid-utvalgets anbefaling. Hun mente at Norge må se til Finland og Sverige. Da Dagbladet intervjuet Skei Grande om planene for NRK i oktober i fjor, sa hun følgende:

- Vi ser på flere løsninger, men jeg kan ikke gi noe svar ennå. Og det er til slutt Stortinget som avgjør hvilken løsning vi får.

Hun ville ikke si noe om løsningen blir at NRK finansieres gjennom skatteseddelen, utenom statsbudsjettsforhandlingene.

Dagens NRK-lisensavgift er både utdatert og urettferdig, mente kulturministeren.

- Den er knyttet til gammel teknologi og husstander. Teknologisk og sosialt er den ikke lenger legitim, sa hun.

Og la til:

- Folk er villige til å betale for en reklamefri allmennkringkaster.