TV-moro med naturvitenskap

Hvem blåser først over ende i motvinden? 125 kg tunge Geir Engen Hansen (37) eller Nicklas Witsø (18) på 55 kg?

TRONDHEIM (Dagbladet): Svaret får du i det nye underholdningsprogrammet «Xperimentet» på TV3, der kjendiser får testet sine kunnskaper i naturvitenskap.

-  Det blir mange artige og eksplosive eksperimenter. Jeg føler meg litt som en unge som endelig får lov til å teste ut ting jeg har gått og lurt på, men aldri turt prøve, sier Paul Håvard Østby.

Han er programleder Hallvard Flatlands vitenskapelige assistent, og stiller i hvit forskerfrakk under vindforsøket ved NTNU i Trondheim.


Kjører på

Dette er den eneste vindtunnelen av en slik størrelse i Norge, så vi måtte hit for å gjøre våre eksperimenter, forklarer Østbye.

TV-teamet kjører på med vindstyrke, og ser hva forsøkspersonene kan få til av avislesing, melkedrikking og andre ting. Til slutt tester de om det er tungvekteren Geir eller lettvekteren Nicklas som først mister balansen i motvinden.

Seinere skal det gjøres opptak i studio, der to kjendiser konkurrerer i hvert program. De skal prøve å svare på spørsmål som: Er det sant at brødskiva alltid lander med smørsida ned? Blir du mest våt når du løper eller går i regnet? Hva skjer når du putter en ballong inn i en mikrobølgeovn?

-  Det sies at du har en fetisj for mikrobølgeovner?

-  Jeg har alltid hatt lyst til å ha ting i mikroen, men aldri hatt råd til å få utløp for driften. Det medfører jo en del ødeleggelse, men i «Xperimentet» skal mikroen få kjørt seg. Det skal bli herlig, sier Paul Håvard Østby.

 MOTVIND:  Nicklas Witsø (t.v.) og Geir Engen Hansen er forsøkspersoner i vindtunnelen på NTNU i Trondheim. Eksperimentet skal vises i det nye underholdningsprogrammet «Xperimentet» på TV3. Paul Håvard Østby (t.h.) er programmets vitenskapelige assistent. Foto: Tom E. Østhuus
MOTVIND: Nicklas Witsø (t.v.) og Geir Engen Hansen er forsøkspersoner i vindtunnelen på NTNU i Trondheim. Eksperimentet skal vises i det nye underholdningsprogrammet «Xperimentet» på TV3. Paul Håvard Østby (t.h.) er programmets vitenskapelige assistent. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Han er kjent som standupkomiker, men har også en viss vitenskapelig ballast. I tillegg til å være ingeniør- og lærerutdannet, har han jobbet som naturfaglærer.

Familieprogram

«Xperimentet» er et tysk konsept, som også har samlet mange seere i Danmark. Den norske versjonen har premiere på TV3 søndag 12. mars.

Blant kjendisene som har sagt ja til å være med i programmet finner vi navn som Eldar Vågan, Hanne Krogh, Mari Maurstad og Brita Møystad Engseth.

-  Dette er et bredt familieprogram, som ikke bare skal underholde, men også formidle kunnskap til liten og stor. Vi har fått bistand av Universitetet i Oslo for å sikre at alle eksperiment er vitenskapelig korrekte, sier produsent Thor Arne Ulveraker.