TV-opptak på helsa løs

TVNorge gamblet med deltakernes helse for å få til et tøffere «71° Nord». Og nektet å endre planene etter krisemøte bak lukkede dører.

- Det gikk på sikkerheten løs, mener Maria Willumsen (25). Men fjernsynsledelsen avviser kritikken.

TVNorge hadde beregnet fint sommervær da de laget årets fysiske oppgaver til «71° nord». Det ble uker med regnvær og snø.

- Vi hadde flere møter med sikkerhetssjefen for å få dem til å endre oppgavene underveis. Uten at det hjalp, sier Maria Willumsen fra Tromsø.

Den spedbygde, men veltrente jenta tar flere ganger i serien til tårene etter at hun utslitt må innse at TVNorge ikke tar kritikken til etterretning.

Ingen søndagstur

- «71° nord» er ingen søndagstur. Men med unntak av den tøffe rideturen, som vi burde ha stoppet, mener jeg at vi ikke burde gjort det annerledes, sier TVNorges informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth.

- En av dem som står bak oppgavene, utdanner til vanlig marinejegere for Forsvaret. Har han feilvurdert sine elever denne gangen?

- Det var tøffere i år enn i fjor og det ble et helvete med det dårlige været. Men vi valgte likevel å ikke bruke reserverutene vi hadde. Deltakerne krevde til slutt oppvaskmøte underveis for å få TVNorge til å innse at de var på ville veier.

- Ja, det ble for tøft og gikk på sikkerheten løs, sier Maria Willumsen. Etter tur brøt deltakere sammen i og utenfor kamerafokus.

Legehjelp

- Jeg ble syk etter å ha opplevd døgn etter døgn, våt, iskald, sliten og nesten uten søvn. Det måtte gå galt og endte med en kraftig luftveisinfeksjon. Da regnet jeg konkurransen som over for mitt vedkommende, sier Maria.

Frykt for å ryke ut av konkurransen om en bil til 300000 fikk også Lars Tore Nordberg til å holde kjeft da han bristet to ribbein.

At han ikke fikk legehjelp, førte til ytterligere helsemessige komplikasjoner. En av TV-medarbeidere pådro seg brudd i ryggen under den samme rideturen.

Maria Willumsen fikk sin hest over seg, men kom lykkeligvis unna med skrekken og en flatklemt drikkeflaske.

Knust

TVNorge prioriterte tøffe TV-opptak og viser seinere i serien en halsbrekkende havseilas med små båter. Flere ender som pinneved i fjæresteinene. I kveldens program må de gjennom en halsbrekkende og farlig terrengsykkeltur i trøndelagsfjellene. Også i finalerunden blir en av deltakerne utsatt for mer juling enn hva godt er.

- Det er flere som rett og slett fikk nok. Som var glade over å bli stemt hjem, så de slapp mer slit, opplyser Maria.

- Vi unngikk alvorlige skader blant deltakerne. Men vi vil nok ta mer hensyn til uværsrisikoen når neste års konkurranse skal lages, avslutter Jens-Petter Gjelseth.

AVKLEDD PÅ TV: Maria Willumsen blir presentert som en gråtende pusling på på TV. I virkeligheten er jusstudenten både godt trent og godt fjellvant.