Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-program basert på Dagbladet-idé vant prestisjepris i USA

«Datoen» fikk World Gold Medal i TV.

FRA TEKST TIL TV:NRKs: «Datoen» er basert på en reportasje fra Dagbladet Magasinet som sto på trykk i 2011. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FRA TEKST TIL TV:NRKs: «Datoen» er basert på en reportasje fra Dagbladet Magasinet som sto på trykk i 2011. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folka bak TV-programmet «Datoen» — «Born On» som den heter på engelsk - mottok i dag prisen Gold World Medal for beste format i kategorien TV, dokumentar- og informasjonsprogram innen samfunn og historie under New York Festivals World?s best TV & Films for 2016.

- Det er skikkelig stas at «Datoen» har vunnet denne store internasjonale prisen i USA, etter at serien har fått bemerkelsesverdig mye oppmerksomhet i utlandet. Da vi startet å jobbe med «Datoen», håpet vi at dokumentarserien vår skulle treffe noe i det norske folk, men hadde ingen anelse om at den skulle vekke så stor interesse langt utover landegrensene, sier produsent Sandra Hafsahl.

Hun var med og tok imot prisen under en galla i Las Vegas i natt norsk tid.

- Utgangspunktet for programserien er en tro på at alle har en historie - det er rørende at folks vanlige liv blir både sett, og satt pris på. I dag er vi stolte, takknemlige og jublende glade, sier Hafsahl.

Basert på Dagbladet-idé Prisen er bedømt av regissører, produsenter, forfattere, skuespillere og andre mediepersonligheter fra hele verden.

Flere hundre produksjonsselskaper fra over 50 land har sendt inn sine bidrag til konkurransen.

Det var reportasjen «Oslo, 16. mars 1959» i Dagbladet Magasinet som var inspirasjonen til serien. Rettighetene til serien er solgt til et tjuetalls land, og før jul kom også nyheten om at den britiske TV-giganten Channel 4 skulle begynne å produsere serien.

Bernt Jakob Oksnes, som fikk ideen og skrev Dagbladet Magasinet-reportasjen serien er bygget på, sammen med Eivind Sæther, er både rørt og stolt over hyllesten serien nå får verden over:

- I dag soler vi oss litt i glansen. Jeg har vært en ydmyk bidragsyter. Å få være med på dette prosjektet i de tre åra det tok å realisere serien, har vært en fantastisk opplevelse, sier han.

- Ufattelig stort Reportasjen ble først påtenkt som tv etter at Maiken Marstrander og Annette Phair i produksjonsselskapet Monster tok kontakt med Dagbladet.

- Annette hadde lest reportasjen og mente den kunne passe som tv. Jeg tenkte med en gang at dette var et internasjonalt format. Det er helt fantastisk at andre også oppdager hvor god idéen egentlig er, og at den får den internasjonale oppmerksomheten den fortjener, sier Marstrander.

Prosjektredaktør for «Datoen» i NRK, Marie Sjo, sier følgende om seieren:

-«Datoen» er et prosjekt NRK har hatt stor tro helt på siden vi for tre og et halvt år siden fikk presentert ideen fra Monster. Det er gjort et ufattelig stort og godt stykke tv-arbeid i å utvikle dette formatet, og jeg er så stolt av alle de flinke folkene som har skapt program med innhold som beveger et stort publikum, sier hun.

Hele Norges coronakart